最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
師兄可唔可以講多少少1883有咩問題?
早排都回到22蚊, 諗緊點解咁ON9唔放, 唉
所以點會走去買823收息咁傻,佢今次派息都小左好多
討論下無壞
呢度中意傾823,R吹
你係咪計漏咗,間公司唔掂嘅話,隨時唔派息都仲得
咁咪計返
假設佢減租幾多成
扣除返成本有幾多FFO淨
你再中意做埋幾多減值、供股scenario都得
不過真係如果心目中個base case係咁淡,咁緊要唔睇好過
點會減租,根本成個香港遲早都收皮,由大陸限制民企賺錢開始,成個中國根本唔值得投資,如果你哋真係諗住買股票收息,不如睇位買內銀比較好,長期高息,又有國家任務,退休選擇內銀都唔錯
佢收左山好似話係俾智商蒸發所所長煩走左
咁要呢個區嘅reits友轉傾realty income, British land ,mapletree之類
有冇睇過823 盤數?
美國Multifamily都值得研究。不過好多人成也蕭河,敗也蕭河,無得迫佢哋放眼真正會成長嘅市場⋯

講遠少少,人嘅信念好多時會𣎴知不覺影響咗判斷。例如有人相信Office不死,但以加州為例,好多舊Office只係得返Adaptive Reuse一途⋯
14年前供過,所以我話要睇位入,起碼搞掂大陸內房先考慮入,我總覺得內銀點都會大插一棍,有乜理由大陸個個板塊都死,冇內銀份,等內銀都插嘅時候,到時就吸引了
估唔到去到13個post都咁多人連財報 (我都唔識數,仲學緊)/管理層講嘢都唔睇一睇
如果目標係投資組合現金流,襯高息環境揀債好過啦。銀行除非好熟相關會計準則,否則都係少掂為妙
無睇開
我自己知既係1883 惡到無人敢去投資澳門
其他營運商曾經有試過係市場上賣盤但唔成功 基本上成盤balance sheet 都做哂減值俾1883迫死
不過內銀係最高息,我諗住佢捱過咗內房嗰個問題之後就買入allin 收息
可分派總額達33.33億元,按年增加2%

邊有少
巴打你想R水吹都唔係咁
如果連823 都蝕到無息派咁香港都差到陸沉咁濟
不過就唔知會唔會功立名目要大家供股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞