最有價值收息股研究所 @ 13

998 回覆
7 Like 2 Dislike
有位師兄買咗成千萬倉
其實都係咁諗,如果你講14號仔

希慎地庫兩層開返,利園一 / 五期今年內又準備開返,有啲甚至已經開咗,最遲嗰間下年年頭搞掂,呢度預期有中單位數增長,全年睇高單位數增長。

上海利園嗰度租咗30%出去,商場部份今年裝修完,有30-40%出租面積同客仔in a serious discussion 咁咪預期佢今年出租率繼續提升,租金收緊隔離博物館60%

寫字樓租金都預咗佢跌,呢個無得講。但係就話,”We're seeing an increase among the enquires from high end brand tenants looking for office spaces”,個講法就係咁囉,上年Hermes都租咗利園一期兩層辦公室,租金$50左右

今年冇記錯又係25%租約到期,銅鑼灣區甲級寫字樓頭1-2月每呎租金無點跌。係咪咪睇埋今年年中,再續約之後睇吓點。今年個任務都係守住出租率
對比呢度啲大戶,我哋呢啲細數目啦,講出嚟隨時俾人笑 既然大家都睇到咁淡,有時候都冇咩辦法。

如果你講到風險方面,我自己覺得啦,最大風險唔係營運(租唔出),呢樣嘢都係睇吓租金跌幾多,我預計跌四成。

最大風險在於環球信貸窗口收窄,導致再融資風險。呢個對於地產商先致命
但而家個問題係個股價反映唔到資產價值,大幅折讓左…

可能話個Intrinsic Value $100,而家 Trading at $50,我睇佢升到100,呢度升一倍添,所以其實係個着眼點嘅唔同。「股價」&「內在值」。

當然呢度可以argue,究竟間公司係咪值咁多錢又或者真係值錢,你分唔分到
海港城間公司啊
不過「股價」上睇,你絕對冇錯
中意呢隻pure play 定撈埋其他野嘅阿媽同同行呀ching
唔好燈,我想823 2字頭823 2字頭我好開心
優質得黎基本
fed唔減息
理想既話有多半年買貨
都好既 不過子彈真係唔多
現金流掉晒入去
無錢開飯
咁當然係扣晒洗費家用食飯錢先掉落去
無飯開點解唔食麵
算啦出糧先供
有啲道理
個租金無跌係未跌定唔跌要諗清諗楚
放心啦,一定磨落去再橫行
你可以睇返我上面回山本師兄個留言

我認為香港商業地產租金同要求回報率絕對有調整空間
上面呢啲因素無咩人講
不過真係要睇住遊客條數
好多high end 場其實好睇大陸客條水
大陸人掃名牌嘅力度同本地客差好遠
好多鋪都係靠呢條水先交得起貴租

Lower end 嘅場 好似823嗰啲反而穩定
不過息口問題 最少沉到減息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞