馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
赤柱都變空城
搞清楚點解有你口中所謂移民撚先
點解無人再黎旅遊
點解外資撤資,導致股市跌

其實都係同一個原因,將個目光Focus去個結果度其實無意思。
任何一樣野單獨拿出黎睇可能都唔會造成今日個情況
但依家係三樣野同時一齊發生
多人講唔代表多人做
又不能咁講,睇返外國政府公佈既數據,係咩年紀既人都有

有唔少退休人士或者差唔多退休既人都提早退休攞錢走老人家本身唔識英文而走一定係少數,即係走得既都係果代人入面比較高學歷,即係比較搵到錢果批。
有啲人除咗係要眾人皆醉我獨醒,寫d口胃啱嘅野,又搵一筆
Bookmark 今晚睇
港共 中共嘅kpi唔再係經濟
你講嘅野根本唔係佢地concern 嘅地方

就好似你manager 唔再care sales performance
只係care同隔離鬥邊個有權力啲
做細嘅都唔會再理

最後簡單黎講
我地只能接受現實
經濟唔會係佢地care嘅野
再難過
中共都可能會過得去
但香港嘅繁榮(經濟上)就一去不複返

重申,支持香港成為國家安全中心,無錢咪無錢,who cares?
唔係唯一一個啦
都係信心問題
見到政府班人日日出黎鳩up
又23條又國安法大好
但現實股市樓市跌到仆街
同社會脱節,立法會班撚樣又唔理,日日都係國安國安
加上政府年年蝕咁撚多,好似由鳩佢咁
搞國際活動又話冇電話
唔識講,成個政府好似冇個掂咁,社會發生咩事又唔知,又唔理,淨係識23條國安

市民咪cash is king前境都唔撚明朗,前幾年30000點,樓市貴,d人邊洗慳
香港而家咁樣,得一個原因,但唔講得
上面填補返唔少呢
一邊係ABCD少左一個人、另一邊係 a-h 少左2個人
表面只係少左3個人
根本唔會再好似當年咁齊腳飯聚到咁開心

兩邊再經過哂打唔知幾多針,又限堂食幾點+限聚令2/4人
由一年幾次聚會,變成幾年先一次飯聚
市況咪變成而家咁
就睇下香港人人工減左一半,同深圳睇齊,到時香港人接唔接受到?
而家香港根本同當年納粹殺猶太人一樣,同猶太人講入毒氣室係去沖涼,冇事架。作用就係令到班人唔好驚,唔好走,但當你入左毒氣室已經出唔到黎。政府一直誤導香港人,到香港人人工慢慢減落黎,到時已經冇得走。經濟越差,大家越攬實自己份工,驚死冇得做。就睇下到時又會出番的咩共渡難關呀,獅子山精神呀,但呢獲係股樓人工都升唔番上去
點解會有移民潮?
個原因竟然仲要賴喺人哋嗰度
2019發生咩事?
輸咗就係輸咗
仲要喺度講埋啲戇鳩嘢去抬高自己
而家2024啦 之前要取消要反對嗰啲乜撚都有齊晒仲多埋國安法
點解會咁呀?咪就係因為2019囉
事實就係唔啱聽
負評全部死全家
條片咪講咗2019年至今,攞HKID 既淨離港人數累計係59萬人
加埋其他國藉既居港外國人,半永久離港既人數應該有70 - 80萬
但係上次有份衝出黎話外國唔承認 DSE 學歷
咁你地臭閪蚑那認唔認打劫緊香港人
邊有輸
唔係帶北上風向但帶移民風向囉,移民係其中一個原因,但唔係主因;北上唔係原因,係個結果嚟
點解藍曱咁仇視香港人但係又無膽面對大批香港人移民既事實,真係好難了解呢種小農心理
吓,佢成日鳩噏㗎喎,有時吹水一粒鐘source 都冇,之前dse先炒車,死都𢲡返拃沙
你都真係黐撚線,反對就係敵人
用返管理嘅角度嚟講
呢個地方啲人思維咁跳脫 完全不受控制
咁就一定要管
你自己返工做管理嘅,你都會排除異己
無謂對你個團隊有影響
所以冇話係錯同埋啱 事實擺在眼前
你唔咁樣做仲可以點做?
你個source係邊?幾時炒車?看來小藍曱被氣了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞