馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
復活節假期走少好多啦

你不如講埋而家住深圳堆港漂
又未至於鳩噏,佢搵呢啲數據出嚟講係好,可以幫助釐清啲原因,但北上又好移民又好,都只係其中一個因素,並唔係主因,佢如果話北上係帶風向,咁移民都係帶風向
香港人真係鍾意多左北上嘅
移民左一大堆
入境少一大堆
但出境人數同18年相約
咁比例上出境嘅人嘅%多左
執笠得咁勁
就業機會少,勞工多左
失業率實會升
你遲啲就會feel到

減人工都會出現

而家駁呢啲
就好似幾年前問樓價跌左幾多一樣
唔承認發生緊嘅野
馮同學
走果班人,平均消費一個抵十個唔奇
資產 月入 都高一大截
又講遲啲先會feel到
自己喺街睇唔到邊度請人嘅上網都搵到

食完飯阿舅父一家話不如去食埋糖水先走,阿表妹話約咗啲frd唱k,唱完k搭的士返屋企,表哥又話去打通宵牌,打牌時又叫吓宵夜食,咁樣搞一搞又擴大消費。而家啲家族成員四散,幾條友食完飯各自返歸啦
齊哂數據分析 點spin都spin唔走
五毛幫推
我話幾乎全部啫,我知劉細良嗰啲有講
雷漿棍
係,以前一樣大把食肆限時,好多gathering都係夠鐘就轉場食個糖水,或去似杯酒
push
去到上年4月嗰轉
香港3年少左 39 萬張稅單
呢個數係最反映現實
因為包埋唔係移民英國嘅人
即係有移民其他地方嘅人
仲有唔係移民但離開嘅 expat
仲有一啲旅居唔再喺香港長註嘅人
咁當然都有退休人士

假設呢 39 萬人每個帶走 1.5 個人就係 60 萬
2 個就係 80 萬
記住呢個係 上年嘅數即係呢個數又要再加 10 萬 8 萬

即係保守估計香港少左 70 萬有消費力嘅人
~10%
換左班單程証窮L

咁個經濟點會唔死
跟呀 講到咁白得唔得㗎
唔係單一但係其實都有關

第一30萬未計去其他地方
未計走左嘅 expat
未計唔係移民只係去旅居嘅人
用稅表去做點都 6,70 萬人

第二就算冇數據都估到走嗰班一定係比較少上大陸嘅人
所以點解其實北上人數都係一樣

第三走嗰班人比較多有小朋友嘅人
大嘅唔消費都會洗喺個小朋友身上
我個仔要食元氣我仲喺香港時都死死地氣去一次半次

第四你走左啲 friend 出街都少左
我走左一年我有班 friend 一次都冇出過黎
以前大概兩個月一次

呢幾個因素係移民有關
跟住你有班慣左唔出街同心情唔好唔想出街淨係去旅行
同埋啲樓跌到 pk 窮左唔想洗錢(又係同移民有關)
仲有大陸班友淨係窮遊

呢啲都係由治及興嘅好處
Lm
你應該send email去估價處 舉報有賞
英國得廿萬
唔好吹得就吹啦
呢D咪先係有質素既分析
唔似成班白痴連登仔係度講因為北上, 正傻閪
人講佢又講, 但乜撚數據support都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞