馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
我都同意唔會係單一原因
北上同移民兩者都有影響
以前佢同陶傑做光明頂,會係咁引陶傑講d踩線野,笑撚死

陶生,呢句我唔敢講

分析得好
香港搞到而家咁樣,歸根究底原因其實得一個:中共。

點解會有移民潮,咪就係中共搞咗個國安法出嚟囉;

物價當然係比之前高咗,但通脹哩味嘢喺俄烏戰爭嘅影響下係全球性,唔淨止得香港。(日本都有通脹,只係因為佢哋個匯水低咗先令人有個錯覺以為佢哋冇)

香港因為高地價政策搞到租金貴唔係今日先有嘅事,人工貴係因為以前仲係國際金融中心嗰陣,有好多國際企業金融公司哩啲出得起錢請人嘅大機構喺度(當然公務員人工高私人市場向佢哋睇齊都係其中一個說法),連帶其他行業嘅勞工都因此受惠。

而家就係因為中共搞咗個國安法同23條出嚟,外資走曬、國際旅客唔敢嚟,嚟親嘅都係啲冇乜消費嘅特種兵旅客或者即日遊。

以前有外資有國際旅客,就算成個香港啲人都出曬國旅行變曬空城都至少有佢哋頂住嘅消費,尤其嚟香港做嘢嗰啲鬼佬,雖然係嚟香港搵錢,但洗喺香港嘅都唔少,以前蘭桂坊咁旺就係靠佢哋做中流砥柱。所以就算租貴人工貴以前條數都計得掂。

同埋以前啲大陸人嚟香港係因為香港同大陸好唔同:殖民地同特色建築、購物有信心保證、有好多鬼佬好國際化等等,但而家喺中共嘅影響下乜都拆撚曬,啲鬼佬又走曬,又有好多名牌直接去大陸開門市開網店,大陸人仲駛乜落嚟畀幾倍錢買貴嘢?(更加唔好講嗰堆詐騙藥房令個情況雪上加霜)

至於服務態度差我睇到真係笑出聲,我唔否認香港係有好多舖頭服務態度麻麻,但唔好唔記得香港都係投訴之都,真係咁差相信消委會一早出聲,或者間舖頭唔係今時今日先嚟執笠。又試下同其他國家比較:首先係同香港最似嘅新加坡,我真係冇聽過有人去新加坡係因為當地畀人服務得好好所以去新加坡旅行。除咗日本,香港人好少話去一個國家旅行嘅原因服務態度係擺喺第一位。

所以好明顯哩啲又係班五毛水軍想將香港變成國際金融遺址嘅原因spin落香港人自身度,而令人忽視咗中共先係成個問題嘅主因。

當然當下嘅香港冇媒體冇機構冇公司冇人夠膽講出嚟。同2014到2019大家所謂嘅一鳩樣,核心問題從來唔係移民潮、租金、人工、物價、服務態度嗰度,而係「喺個掣度(制度)」。

利申:愛國愛港,支持國安法同23條,認同維護國家安全最緊要,香港做乜鬼國際金融中心,做國家安全中心先至係啱
各個國家加埋過百萬啦
但唔好講
講左就23條
馮同學 馮博士
唔係線性咁考慮
你出唔出去食飯

好多時係睇有無飯腳
夠唔夠人
有時無左某個核心人物/搞手 就唔會發生
又或者某個圈子 兩條友有暗病,其他人識做要分開安排

ABCD 少左一個人
直線咁諗係少左25%人

但你如果用組合去諗
AB
AC
AD
BC
BD
CD
ABC
ABD
BCD
ACD
ABCD
假設少左一個A,可能組合係少左60%
其實19年前北上都係咁多,馮生都講過宜家甚至乎未達2019水平。再加上租金同19年比起又冇大幅度上升(呢個唔清楚,歡迎連登仔補充),食材受惠於美金升值,從外地入口食材相對平左,而人工又冇大幅攀升。理論上餐飲業係比起19年既營業環境係好左。但點解呢排餐飲業係度嗌救命?

第一,以前大陸經濟好,大陸客落黎無論食野定買野都好豪爽。金記老細咪講過以前大陸客落黎嗌成台野食,食唔食得嗮另一回事,總之嗌左先。但自從疫情之後開左關大陸客落到黎只係嗌菠蘿包同奶茶就算數。明眼人都見到大陸經濟唔得,直接影響到大陸客落黎香港既消費。點解香港報紙佬唔報,唔通佢地唔知咩,但報親咪話唱衰祖國經濟,輕則強烈譴責,重則拉人封艇。

第二就係移民潮,移民潮帶走既唔單止係班中產既消費,間接都會影響中產朋友圈既消費,從而放大左個影響。以我自己爲例,19年前都會定時定候約班大學同學&朋友出黎食飯。結果呢幾年班同學朋友都移民,雖然仲會keep住同留港朋友食飯,但起碼少左一浸同已經移民既朋友係未移民前既消費。

其實政府都知呢d野,但就好似國王的新衣,大家都知到點解但唔敢講出黎。情況就類似前排係咁搞夜賓州黎掩蓋地產金融市道差,分散市民注意力。宜家政府又出呢招,用北上消費掩蓋大陸經濟差同移民潮既問題
60+多餐飯但一個人對十枱客同長期無電話玩
不如做7仔差幾蚊又有得坐玩電話
唔止30-40萬
稅單都小左3x萬
一帶一都70萬
仲未計無取消報稅果班
未計唔洗做果班
過百萬
我地有中囯同胞
專才都輸入左唔小啦
冇移民潮
走咗幾十萬人…應該唔止…親眼睇住有好多14年已走…
但走咗更多嘅係人💕…
未走既
一係已經好高位
例如政府中高層,人工過十萬
或者死窮鬼
有類重親情,照顧父母唔走
咁而家又唔係真係零消費嘅
但下跌兩三成生意額可以好大鑊
本身可能要做到七成先維到皮 兩三成先叫利潤
而家跌咗嘅生意額就係利潤嗰部份 而成本都仲係咁多 咁就死得啦
其實之前報稅話無左
3x萬
一帶一 就70萬
有班唔洗做/唔洗點做既走左,果度又10萬
無清稅又幾萬
另外黎既鬼佬小左呢度唔知幾多
即係-8x萬+減小黎既鬼佬,應該百幾萬人頭
+
中囯豪客消失
你講漏左
小左好多黎既鬼佬
不過蟻民有一計
可以跪中央
14億同胞免簽來港咪得
加埋輸入多一百萬專才

佢本身係博士,又做過智庫,成日都要寫report,所以做事會有數據分析
早排睇樓租盤有個agent忽然講話呢d盤以前好受鬼佬歡迎,但自從開番關一堆鬼佬走哂
唔好再講啦
洩漏囯家機密
連仔會交人
北上消費人數未達2019年高峰,訪港旅客大減三成;根差餉物業估價署數字,比2018年店鋪租金跌6%,移民潮致飲食業工資升10%、零售業都升6%。

依句咪重點 計埋封關個情況
埋關個陣 都未死曬
咪0%旅客 + 100%本地客(簡單化咁睇)

依家開關 30%旅客 + 50%本地客
又少20% 所以真係頂唔住開始死

咁結論都係 多得香港人北上搞成姐
各位唔好再講啦
洩漏囯家機密
連仔會交人
即係本地消費力不足,對比之下北上唔跌得多,就已經畀人個印象係個個都北上......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞