馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
https://youtu.be/ivc5XLeg0R8?si=Z3BZpJSAiJSdhg6U
近日 Facebook熱傳群組「#全港店舗執笠結業消息關注組」,
短短數日已擁有近18萬成員,致令本港吉舖以及店鋪結業情況曝光,港店執笠的消息此起彼落,回應無不惋惜。不過,#結業潮 的原因卻多怪#北上消費、業主加租,今集主持馮智政,以數據分析,北上消費人數未達2019年高峰,訪港旅客大減三成;根差餉物業估價署數字,比2018年店鋪租金跌6%,移民潮致飲食業工資升10%、零售業都升6%。
歸根究底,原因是移居潮、外國旅客不來香港,其深層原因
看來是那個不能說的 #國安 因素
今集主持#馮智政
佢差唔多係唯一一個YouTuber KOL冇被帶風向話北上點點點,其他個個都不停話幾多十萬人北上blah blah blah
移民走咗成30萬以上
佢好似唔喺香港,講D嘢都比較Logic
馮同學去左英國喇
移咗民唔計落香港新聞
好政治正確丫
少有認真分析

唔係係度讀新聞
單純抽水,恥笑
以前佢同陶傑做光明頂,會係咁引陶傑講d踩線野,笑撚死
移民搞到消費力下降勞動人口跌,政府點會講
依家連登都日日都多人出Post講北上

日日都講,本來啲波台狗唔想Block咁多但我逼住做。
終於有人講
黃C有200萬,藍屍500萬,走左30至40萬香港就無晒零售消費?
咁有啲又真係幾好笑
其實仲有武肺改變咗港人消費習慣同埋中港經濟下行
同埋飲食難請人,未來亦只會更難請人
好多youtuber都係以當日新聞做基礎做評論
呢幾日新聞就係不停講北上,佢地好易跟住嚟講
因為佢唔係鳩噏
有根有據
會唔會有人減少消費呢
走得嘅點都有經濟能力
唔走嘅會唔會又因為窮呢

呢啲嘢真係唔會剩係單一原因
有好多嘢影響
假設有10萬人無帶父母走
以前假日家庭聚會,出去食飯6-7個一枱
果度隨時幾十萬消費力
當然老人家會自己出街食飯,但唔會食得咁疏爽
仲未計朋友聚會食飯,圈子少1-2個就慢慢無左
唔通少3%就真係影響3%咩
不能說的咪咪?
繼承肥佬黎心願番民主中國宣教
咁未即係說明左移民撚從前都有部份人係北上開嘅 。亦即係移民撚有d根本藍黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞