馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
馮同學,你又set我snooker
可以聽佢地笑班民主中國人
我只係睇結果. 我見到嘅結果係, 是否有2019年, 香港都會係咁. 以我上面講嘅古仔, 其實只係想話, 不論黃籃, 係預計到會發生嘅野黎.

就係因為你講嘅"香港係屬於中國呢個道理". 當2地如果係地理上, 政治上條界線無左個陣, 香港本來有條咁嘅界線畫開左2個地方, 先可以保得住呢個位. 因為地理上太接近, 你只有行政上同政治上分開佢, 香港人先可以有高格黎深圳幾倍嘅人工.

過去咁多年, 打生打死嘅人就係為左呢條線唔消失. 不過習大大好明顯係唔鍾意咁.

當2地如果係地理上, 政治上條界線無左個陣, 跟據普通經濟學都知, 2地因為高收入嘅地方係低物價嘅地方洗錢. 呢個咁樣嘅內循環最終係會將2地嘅人工, 樓價, 物價拉到好接近. 過去咁多年香港, 其實好多人係想防止呢條線消失. 不過眼見嘅係, 當呢條界線消失左, 你就會見到最初頭嘅高收入嘅地方係低物價嘅地方洗錢, 下一步就係高收入嘅地方無左人消費, 高收入個邊經濟大倒退, 跟住就係執笠, 再跟住就係因為執笠就炒人, 裁完人就好多人要用低於本來嘅人工搵番份工. 呢個loop 會一路直至高收入地區唔再覺得低收入個邊個物價係平先會停. 亦即係2地人工, 物價, 樓價好接近.

亦所以點解好似星加波/馬拉, 美國/墨西哥呢d 咁近有接壤嘅地方, 要有一個好嚴嘅政治界線係到守住, 就係唔想俾呢條界線走左. 而偏偏香港好多人, 自己主動抹走條線. 呢個先係死因.
攞返自己既野叫發夢
你地臭閪蚑那唔係係乜

你地臭閪蚑那賤蛆原來賤到俾賊打劫叫承擔同責任
少數清流
睇得上有人別有用心製造多人北上既假象
混淆視聽
唔敢提英國 加拿大帶走左d人
一味淨講深圳點好點好
乘機唱好大陸 矮化香港地位
邊有人移民, 別造謠

利申: 喺英國公司回緊呢個post
等左好耐
唱好深圳果班講到大陸好撚好景咁
馮同學好撚狗自己唔做引人做
成個光明頂走哂
由秦始皇開始你地臭閪蚑那都唔係一齊選皇帝架,點解要去到1911年先講呀

你地臭閪蚑那當年唔同大日本帝國統一咪無承擔同責任囉
係啦 佢就係想你香港人內鬥
將問題焦點轉移
文革到而家都無變過
所以一味講貴 服務差呢d point根本on9
講唔到問題癥結
睇下滯漲個簡介: 滯脹全稱停滯性通貨膨脹(Stagflation)又稱為蕭條膨脹或膨脹衰退,通俗的說就是指物價上升,但經濟停滯不前。它是通貨膨脹長期發展的結果

而家香港經濟/政治政策失當導致嚴重滯帳,餐飲業倒閉潮係表面果陣,網上D關注組係PR用來轉移經濟問題嘅帶風向,成因唔係單一

1. 移民潮導致人手供應下降,工資增幅加大,引導通脹居高不下(唔好信官方通脹數字,睇下老麥加價速度)

2. 息口係跟美元,香港甚至中国政府無任何能力處理,除非美元脱勾

3. 美元持續強勢,無法吸引外部消費力,特別係中低層企業好依賴大陸人來港消費

4. 外資撤出,本地財團唔支持香港經濟發展,高地價政策無法再行落去,可惜支撐香港高人工高地價嘅專業服務係政治背景下近乎産業瓦解,基礎實業不足,無法支撐咁貴的人工,但又俾移民潮撑住個工資做成滯帳螺旋

核心原因都係移民潮為主, 但仲有多重外部因素, 加上政府班官太廢完全唔諗住處理真正病因,你睇下得5億美金特首都要去見中東王子就知咩事
成日唔報比較數據都知帶緊風向啦波台狗講得都知相反
冇生意仲請人?
但係個問題係,

1. 香港人口總數冇反映到呢條數出嚟. ( 當然可能係專才填補左 )
2. 攞香港政府 香港人機場淨出口, 由佢第一日 ( 2020 一月 ) 出呢個data, 去到今日加埋都係得 38萬. ( 但係我測試過 由 2020 6月30號開始計, 去到三月30的而且確係大概 58萬 )

當然 Expat 都走咗好多, 呢個就冇確實數字. 不過暫時粗略估計應該有幾萬.
19成日屌肥仔櫃佢一刀想坐正
因為疫苗通行證 迫針 而帶細路仔移民
唔通又會因為取消晒啲防疫措施而決定回流咩?
咪撚發夢啦
但會唔會而家少埋堆水貨客

嗰陣佢哋一日可以幾轉
lm
從來都係咁啦,見政府日日帶頭吹就知,但D人係中意吹依樣
人數很少,但佔會洗錢既人8成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞