馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
請問有邊樣嘢係你自己真心想知
所有嘢都係由冇到有
一樣由以前到而家都冇嘅嘢,你竟然稱之為攞返自己嘅嘢
至於講關於 Video 嘅內容.

租金地舖可以用簡單啲嘅, 市場承受嘅價值. 做唔到生意, 一係執, 睇吓有冇其他人做, 再唔係就減租. 呢個價值通常都係用最簡單嘅方法就係 Foot Traffic 同埋 Purchasing Power. 如果用旅客, 加埋佢哋嘅購買能力, 再加埋 香港人口, 香港消費能力, 我諗唔太難理解 而家嘅平均租金都只係比2018年 平咗 5% 係一件幾離譜嘅事. 即係簡單啲咁講, 同一個位以前可以做10萬蚊生意, 交三萬蚊租. 今時今日五萬蚊生意都有問題, 但係你照收 28,000. 結業唔係好正常嘅選擇?

而且唔單只係移民潮, 日元打緊 六折, 人民幣差唔多八五折, 香港人其實都只不過係返屋企消費, 不過睇吓個屋企係日本定係深圳咁解.
真係慘打飛機打到要搵古代嚟打飛機
好多人連基本開支都難以維持,又或者存埋存埋一炮過比人呃再重新存過,所謂既消費成世都唔會做

呢度啲大陸狗都不停自High
但係D人都係好跟黨風向好中意繼續吹,煩爆
咁我都想睇吓佢份research點樣證明到
Primary data? Methodology係乜? Empirical study?
你都戇撚鳩
2019年講到明唔做齊5大訴求就攬炒
一早講明㗎啦,而家成功攬炒邊度係輸?
啱呀,你同坐緊監嗰班人講
你條臭閪蚑那賤蛆為咗打劫香港人搵開埠黎打飛機就得

你地臭閪蚑那賤蛆唔動態清零餓死就係冇乜承擔,冇乜責任
其實政府都知呢d野? 經歷中東王子同美欺單野懷疑有料ge人都走哂/無敢人提出唔想理

加上同溫層效應做決策班人根本唔知真實情況
唔止
劉細良/住加睇經joe
都引數據反駁北上人數多左
其實google 下有幾難?
點解到今日仲有人講北上多左?
佢地唔太影響本土消費
加拿大個stream A/B 係咪無deadline?

理論上新香港人住滿7 年照可以apply?
佢地都不知幾開心,係香港話晒事, 叫邊個跪就跪
個比較都唔差得遠,只會反映幾樣野,一,補充嘅「專才」cover咗條數(都係唔留港消費),二,失去咗嘅移民消費人口比數據上剩出口多,三,留港嗰班消費人口不足或無消費意欲。最後得出條數就會好似多咗人北上,實際只係「專才」回流
宜家係同你講緊2019年set 嘅目標有冇成功
唔洗拉其他嘢嚟講
你條5毛好好地享受下由治及興既好處啦
遲下冇糧出唔好喊
三個因素
(1)中產高消費家庭移民+
(2)無遊客黎(只有少量窮遊)+
(3)留港港人不消費(生活習慣轉變)

個人認為(3)最致命
所以一直都係講緊你淨係可以口噏噏
其實自由行 留港過夜消費人數同人均消費都大跌左
咁都可結論係主因
係因素之一
但吹到係最主要原因 同出面post d人吹租金係主因有咩分別
攬炒咗啲乜
香港而家失業率幾高?
所以一直話
你地臭閪蚑那係賊
你就連做賊 都講唔到實質嘅嘢出嚟
咁你條臭閪蚑那賤蛆仲唔同你哎呀老竇黃家和講

黃家和:「成600萬留港撚,唔係話佢地冇消費嘅,但消費力度真係弱咗好多。」
https://lih.kg/3663905
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞