馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
同埋而家少左減人工 但用nopay leave代替 好聽好多
另一個原因係港紙強勢,鄰近地區貨幣貶值,啲錢係好正常咁外流。
唔好講飲食,正常企業都要請啲人才先keep 到個 business 去繼續run,無人才,中層走左,business 自己頂唔住
廿萬只計BNO,未計原本有BC而返去英國嘅人
笑到仆街
咁淨係睇稅表,上個財政年度派少三十萬張薪俸稅表
戇鳩 愈唔俾講就愈講
冇錯,香港人最大嘅願望除左返工,就係由當年嘅美食天堂亞洲四小龍國際金融中心回歸返去依賴朝廷恩賜嘅三線漁村
真,又唔得黃先識離開香港
當日開槍射熊仔餅果個前警察都成家移左民
用屎忽都諗到 2020之前個個都上去飲喜茶 人數一定多過e家
又唔見果陣香港話收皮
好明顯就係移撚曬民+經濟差左
因為個風向要講北上係主旋律
其實馮智政炒自己冷飯
佢上年已經講緊比較18年港人北上數據
https://youtu.be/VzeTRxrw4oQ?si=zb7cD0wKPR-d8JZ7&t=1571
其實講公共分析, 呢一班中青世代既前泛民KOL仲有少少牙力, 無論係細良, 馮同學都有當年有名既智囊, 只不過而家佢地去曬外國
根本就唔關咩北上事 而係因為最主力消費班中產走咗唔少人

最保守估計中產家庭走咗5萬個 又保守啲計佢地每個月消費$50000 你自己計吓一個月少咗幾多消費用喺香港嘅衣食住行各行各業
Block你個冚家剷
有冇搞錯
起碼200萬人走咗
只走30萬唔會咁蕭條
今次包括97後回流再走嘅
去到2024 應該唔止了
其實總括黎講就係北上既人根本遠未回復到2018水平
出國旅遊既數字相若
但外國旅客少左, 黎左既過夜旅客又係少左
移民又走左一批為數唔少有消費力既居民
咁少左旅客, 又多人移民, 個原因係咩呢? 冇人咁公開講

咪唯有搵野鳩up, 賴D市民北上, 賴D餐廳難食又貴又態度差(呢樣係真, 但又唔係全部間間都係), 等你地民間自己批鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞