馮智政:北上人數未達2019年 小心認知作戰! 移民潮是「不能說」的原因

661 回覆
858 Like 28 Dislike
我既選舉權同被選舉權呢臭閪蚑那賤蛆
重點
你地臭閪蚑那係賊

仲有封關個幾年根本搞到好多本身一年聚一兩次嘅,連嗰一兩次都無埋
又或者慢慢習慣左大家買嘢上某一個度打邊爐吹水
大家嗰幾年因為疫情快速發展晒網上購物
屋企又買晒gathering架撐,洗乜出去排3個鐘食45分鐘狗飯
仲成日撩19回應燈神
未出事前就不斷有人提出警告
到發生左就變左不能說的秘密
而唔承認個問題就永遠唔會去處理
再去搵第二樣嘢轉移視線
呢個模式會不斷發生
好彩有武肺
格硬train到自己低物欲同煮餸技能
其他人唔敢講姐,要北上未封關一向都上。可能多咗小小,海運,ifc, time square d 客都唔同segment. 果d 人去晒邊呀? 又北上晒咩,你對比吓封關前個數同今日個數就知啦
最緊要批鬥業主同老闆 發揮毛主席DNA
其實唔只食飯,你睇吓時代,海港城。。。班有消費力既走晒。柏麗開夾公仔就知乜料啦
心水清
依家明顯有組織瘋狂吹奏上大陸同埋好多人上
連登勁多
然後又有堆兒登仔跟風鳩up懶好笑既豬兜
呢條友傻㗎嘛
原本就冇嘅嘢,你就講到好似有咁
仲有partyroom私竇
歐美跌3-4成遊客
咁都唔重要?
外國勢力唔講得
expat走哂都唔講得
咱們有專才就夠了
你地臭閪蚑那賤蛆1911年咪講到原本就冇嘅嘢好似有咁
連你自己都要拎呢啲嘢嚟打飛機
佢呢啲research係資料搜集,唔係科研嗰隻
你問吓佢勁果啲去𨶙晒邊,睇佢夠唔夠膽講
連登早排既風向係移民走既都係無錢窮撚
香港撈唔掂先走去其他國家

連登無PR五毛帶風向真係搵鬼信
北上既人不嬲都有
嗰班係想用小嘅錢
做到比較多享受既人

但問題係舊陣時會有外國旅客,
同埋有錢唔介意喺香港消費嘅中產去補充返個消費力

呢家得返前者
無晒後者
日本遊客 同定居都少左

講到尾無人響香港夠膽去講移民做成ga影響

移民人數包埋外地expat ,非中國國籍居留人士
咁即係唔係empirical,冇relationship出嚟
只係資料搜集式鳩噏
19年以前好多人每日走水貨來回 而家中國海關咁嚴無肉食 唔知有冇影響數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞