買電視機 / 換電視機 集中討論區 (170)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
所以係9980(已減Uny coupon) 再送1500超市coupon ? thank you
我知呀,所以心急問你,知唔知佢仲有冇貨?thank you
點解有小小後悔呢
https://www.youtube.com/watch?v=satEdUz84r8
嚟料!85XR90配新HT-A9 II
唔攻頂咪身痕囉
想問下step巴,你講過OLED比起LCD嘅弱點係光度,想問如果我而家部LCD係550 nits,將來揀OLED係咪揀>550就OK?
冇關係, 當然愈光愈好
正確。有冇貨你打去問咗先囉
LG A系列都淘汰了
Okay thank you so much 巴打
咁我換個問法:假設我而家覺得550 nits嘅LCD都夠光,將來就算換OLED係咪唔需要大幅高過呢個數?

咁我如果換都至少C3嘅(或者將來同級)
可以咁講

不過你睇完高光HDR片就會想追
如果出A9II我就唔買930C住啦
雖然唔同價位
OLED仲未做到全白畫面500nits

現在既OLED高光只係局部畫面先去到高光
Sony Soundbar性價比唔高
都係加個sup都5000
睇吓今次mk2咩料

兩年前出4隻HT-A9網上一面倒正皮罪大黑科技

不過有興趣XR90多啲罪大玩硬頸推次世代MiniLED閹割QD-OLED啱晒我呢啲個廳長期爆光要高nit用家

屋企部65吋Z9D終於可以退役順便上85吋
Apita在線等

去左AV生命,65吋 LGQNED81 俾大家買晒

1) Sony 65X85L , $11280 (連Sony HT-S100F soundbar + 1000超市+ 1000Apita 卷)
2) LG 65 QNED86 , $11980 (連LG SN4 soundbar + 1000超市+ 1000Apita 卷)

向左 還是 向右
更正
LG 只有apita 卷

Sony KD-65X85L 行貨
$11280 (連Sony HT-S100F soundbar + 1000超市+ 1000Apita 卷)
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits

LG 65QNED86CRA 行貨
$11980 (連LG SN4 soundbar +1000Apita 卷)
1. 120hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度高(80000:1), 黑位相對黑, 可視角好
2. MINI-LED背光系統, 約1000區域控制MINI-LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit
5. WEB OS系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC, HDMI 2.0x2
8. α7 Gen6 影像處理器
9. 2.2聲道, 共40W輸出
10. 光度高達800nits
千呼萬喚
Sorry Step兄
LG無$1000超市卷,即係差$1500

1) Sony 65X85L , $11280 (連Sony HT-S100F soundbar + 1000超市+ 1000Apita 卷) = 入手$9280

2) LG 65 QNED86 , $11980 (連LG SN4 soundbar + 1000Apita 卷)= 入手$10980
lcd通常全域同小範圍光度極限係一樣
OLED 就小範圍極限高,全域低

以rtings既模擬應用landscape做例子
兩部旗艦係呢個場景最光都係265nits
不過又咁講,你平時用lcd電視都應該好少開到亮度最大
我個電腦mon 400nits,我都係35%亮度就夠
距離愈近, 光度唔可以太高, 會剌眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞