買電視機 / 換電視機 集中討論區 (170)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

仆街好驚啲電視即刻加哂價
我想買A95L但唔知幾時入伙唔敢買住 會唔會遲啲又貴返
佢打錯
NEO QUANTUM係冇LITE
NEO QUANTUM係比NEO QLED先有得用
我個人覺得A95L會賣多1年
應該唔會有新款又無preview無announcement掛
SONY今年應該集中出MINI LED機款
唔該曬
多謝巴打

打算買部電視放睡房,安裝上牆
長度最盡只有135cm, 所以只可以買50"或以下,選擇有限
追完post 打算二揀一, 應該揀下邊果部 差少少錢上120Hz

LG 48" OLED TV A3 OLED48A3PCA 行貨
$69XX
1. 60hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN6 影像處理器
8. 光度高達500nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲

LG 48" OLED TV C3 OLED48C3PCA 行貨
$81XX
1. 120hz 廣色域 WOLED PANEL, 對比度無限大, 極靚黑位, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC
7. α9 GEN6 影像處理器
8. 光度高達700nits
9. 支援WOW ORCHESTRA同步發聲
LG 48" OLED TV C3 OLED48C3PCA 行貨
想問S90C 同C3 邊部好D? 睇左置頂post個排名但好似只有S95C

幾年前女友家買左LG 既OLED用左兩年到個mon 下面就開始有唔同既顏色,過左試用期整唔到,而家OLED 機仲有無呢D問題?
各有各好

C3 打機一流,有dolby vision,睇電視upscale 表現優良

S90C qdoled 色域闊啲,睇hdr 畫面紅黃色去盡啲,但電視upscale 有問題,又冇DV
我投S90C
光度高少少, 色域高D, 4年保養
缺點冇DV, 睇電視台畫質稍差
巴打我見盛澤有C3 EVO OLED, 都係8千幾
上網睇EVO 係光D? 你會建議買普通C3定EVO C3?
電視無DV,soundbar 有DV。咁出唔出到DV?
請問Samsung Q60C如何?
算唔算性價比最好?
48吋冇EVO
EVO要55吋起, EVO光度高D, 溫度低D
有位就梗係上55C3
行貨都係一分錢一分貨
沒有什麼性價比可講
SOUNDBAR係DOLBY ATMOS, 唔係DOLBY VISION
就算SOUNDBAR有DOLBY VISION PASS THROUGH都要電視支援
A95L>G3=S95C>S90C>C3>B3>A3
我個人排名
好 就上55C3, 想問soundbar 有冇推介?
上牆架係咪是但買岩尺寸同重量既就ok? 有得買搬動(拉出黎)架就買搬動?
你買水貨55C3?
盛澤 固定架同活動架都有

固定架連安裝480
活動架連安裝580
SOUNDBAR BUDGET?
有冇位放SUBWOOFER?
有冇位放後置喇叭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞