買電視機 / 換電視機 集中討論區 (170)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我前排係兇宅度問佢地話可以原廠36個月+佢地36個月續保 想問後加果三年靠唔靠得住?
Sony KD-65X85L 行貨
$114XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits

Sony KD-50X80L 行貨
$51XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits
後加三年你一係claim維修費

如果冇零件可以去豐澤選番同級新機

不過詳細條款我唔知道

如果原廠比錢續保,冇零件整就換同級新款比你,保養期照舊,有零件就維修

Sony原廠續保一年大約價錢,有時會更平
睇豐澤安心保要幾錢
另外大尺寸既中階機唔太值得續保,因為本身機價唔算貴

原廠65吋旗艦同最入門機續保收費我印象中係一樣
65 19000
好似加送s900c
s900c咩黎
SC9S
如果係avlife買保多一年要$2392
咁好似兇宅買再買多3年保會抵啲?
我真係對電視呢家嘢壞到怕咗
次次師傅上嚟就話壞依樣果樣真係要換不如換過部新
搞到每兩三年就換一部電視...
舊居向海但好少開窗冇太陽直射又冇咩潮濕
2392係Sony原廠續保,唔關AVLIFE事

所以我咪問豐澤買多3年要幾多錢
soundbar?
唔知有冇聽錯
應該係佢 佢話本身都幾千
之前去睇無拎實際model去問佢地
想問吓post前面提到sony有聲道2問題
係咪部部都係咁?
睇你大廈公共天線夾唔夾
如果怕聲道問題

Samsung 65Q70C 行貨
$96XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. Quantum 4K 影像處理器
6. HDMI 2.1x4, 支援4K120, VRR, ALLM, FREESYNC
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約550nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 50QNED75CRA 行貨
$51XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.0x4, 支援4K60, ALLM, FREESYNC
7. α5 GEN6 影像處理器
8. 光度約350nits
唔知點解
Sony 日本嗰官網都重係買緊A95K
A95L重未上市...
此不全是Sony問題

最少我沒有遇到

大約5%-10%左右巴打遇到
好 聽講avlife做減價好似做到4月8號?
我都唔知原因
果個其實係UNY APITA商場優惠, 咁岩有AVLIFE分店姐

你唔去豐澤問左安心保先?
好多熱門款開始斷貨

巴打盡快去睇了

現在買算最平
聽日會去問埋Sony KD-65X85L同Samsung 65Q70C
如果價錢相差唔遠寧願買多3年安心保好過一過保即打柴
冇比較冇傷害

冇DV 同冇qdoled 超色域 可能畫汁其實都冇好大方別

不過你見到frd 睇Netflix 同 D+ 大大隻字出到 DV 而你冇
個心會否銀住銀住?

不過S90C 出廣播電視會濛小小就可能大啲影響

我用緊C2
佢每個月都有一至兩次web os 更新
感覺好抵

開頭Airplay 有問題,但經過幾次update 而家已好順暢
個系統基本冇問題了

Samsung 就唔知了

不過兩者價值分別我唔係好知
個分別對你又有冇重要性我又唔知

結論都係睇施主自己
好等你消息

房果部細尺寸我覺得唔需要買加保了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞