買電視機 / 換電視機 集中討論區 (170)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想大就77
有大買大, 不會後悔
想問lg c3 有有咩缺點
高光下色域收窄
因為白色子像素影響到顏色純度
不過WOLED既C3於有光環境下出黑色可以更純黑
QD-OLED會見到個面偏紫
肉眼睇唔睇到咁多野
其實WOLED已經好高色域, 已經足夠大部份時間用
加上全光玻璃面, 色彩會更鮮明通透
其實如果唔並排WOLED & QD-OLED, 係唔會覺得有大問題
2者都係靚機, 2者都有各自缺點

三星的QD-OLED面板缺少偏振器,環境光會照到量子點 (QD) 層並將光散射回用戶處。儘管QD-OLED在顯示黑色時會不發光,但外部光源以及面板及其塗層的處理光線的方式依然會照到量子點層, 你會見到個面偏紫
想問一問知唔知 X90L 可唔可以用 bluetooth 駁 wireless headset? … thanks
無嘢喇 … 啱啱上返 Sony 官網 check … 有 bluetooth, 不過係 v4.2 only
C3 本身就唔夠同級對手S90C 光, 無論係小同大範圍光度
屋企部55吋終於死左. ... 都係睇下YT咁
有少少怕左三叔同LG 的CS. 如果買SONY, 以下邊個比較抵D ?
定係唔使怕, 可以買三叔 LG SHARP ?

Sony KD-55X77L 行貨
$49XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
3. GOOGLE TV 系統
4. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
5. X1™ 影像處理器
6. HDMI 2.0x4, 支援4K60
7. 光度約350nits

Sony KD-55X80L 行貨
$59XX
1. 60hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits

Sony KD-55X85L 行貨
$63XX
1. 120hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(20000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 直下式LED背光系統, 24個區域控制LED光暗, 改善黑位同對比度
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統
6. 有eARC, 可駁SOUNDBAR
7. X1™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度約550nits
X85L
Thanks 已買,不過佢唔肯比我扣贈品,最後要$11380
有1500百佳券,hsbc $400豐澤嘅獎賞錢回贈,送一條sound bar, 回收壞機回贈600。
計埋計埋都係8千尾左右。
不過為左用左d 豐澤coupon, 無辦法,焗去豐澤買。
恭喜巴打~
同果陣avlife 9980 送2千coupon / 8390剩機, 貴左1k
呢2部sharp 又入唔入得過 ? 如果同果 Sony. x80 x85比
Sharp香港只賣入門機,比X80L弱
Thanks
我搵唔到咁平的X85L
HD生命都要$6900,大男要$6800,yoho 要$7500
HDLIFE唔係6780咩?
加左價
搵55QN85C好過啦~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞