2024年春季日劇討論(1)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
李健仁
咁我講七仙羽啦
花咲舞
第一集咁多女拳元素有啲難頂
迫田做小boss覺得有啲嘥料
約束…同你意見相反
幾好睇喎….同Destiny個劇情少似…但佢好快交代晒過去發生左d咩…同埋用番d年輕演員…代入感強
約束
都唔止少似,靚女細個老豆出事導致被排,仲有班好鬼嘅friend,大個之後去到一個有權力查案嘅位要面對過去嘅謎團,同個神秘男子糾纏不清,但係兩套劇個vibe好唔同,呢套女主角比較遊刃有餘
往事嘅表達手法,約束係好過Destiny約束都有說明性台詞例如同啊叔差佬傾計嗰幕,但係場景合適台詞自然,睇完唔會覺得奇怪,同埋一次過交代晒往事、女主角點解要返鄉下同埋同啊叔嘅關係,效率高好多
講返點解覺得約束悶,主角今集破兩單案都係好輕鬆咁光速破案,冇咩轉折剩係企喺到講解真相,之後就返去查返老豆單嘢,而老豆單嘢線索少到冇乜估嘅空間
花咲
無乜內容 拎到證據㕷人方法又悶
Revenge
光石研繼向井君後又做赤楚老豆
仲要又係得一集共演….同埋我覺得搵光石研做…佢呢幾年都係做慈父多…實在太難代入赤楚話9佢老豆衰…咁做得理事長呢個位實要用下唔同手段….點解赤楚做得記者…都接受唔到呢個社會陰暗面….錦戶亮個角色…我懷疑係老豆想搵佢番黎train up下赤楚…或者係另一個仔…我都認同無人會去搵赤楚…呢下如果係現實世界入面發生…都幾sad
YIPS
都還可以
一早劇透完兇手同作案手法
然後就望住兩個主角搵hints
其實真係冇乜可能以意外嚟結案
笨蛋主義就咁睇一睇條屍體,就見到俾人電擊嘅位啦…
不過暫時涼子姐姐同笨蛋主義好似都幾有火花
都係睇人設算數
對佢嘅主線都冇乜期望
不過好似上次律師嗰套星期五晚睇吓係幾放鬆
係咁打錯笨蛋節奏嘅名
笨蛋節奏笨蛋節奏笨蛋節奏
住海外可以TBS系放題

係得CCTVB咁撚仆街同賤鳩格唔比NETFLIX上
台灣一樣有電視台外購TBS又唔見人地會block
個預告直情出埋下集個真兇 懸疑都費事扮
唔關TVB事 係香港無論體育轉播權定呢類OTT平台都係玩開獨家
我都覺得錦戶亮其實係幫赤楚既角色
個場大部分人都唔鍾意佢,芳根以為佢唔鍾意佢阿爸所以早走,管家覺得佢傷心得濟要休息下,結果無人理佢都正常既
好似話係特登咁做
Revenge
見慣社會陰暗面,但當件事發生係自己身上接受唔到都無衝突㗎,等於醫生見慣生離死別,但當個病人係自己親人都未必接受到啦
劇情暫時有啲老土,不過演員之間都幾有火花,同埋片頭剪接都幾有質感
而家時代唔同,咁多串流服務都係時候革新下TBS又真係唔傾
老老實實睇簡介心諗唔係又拍套Mars咁嘅極品劇呀化
睇完覺得都OK,中二還中二,叫做有啲現實背景所以唔太空泛,不過睇唔出佢哋究竟要做咩,個卡士人山人海咁
中川大志個角色搞到好似要開Fight Club咁
城塚翡翠

小悶,笑位唔好笑。。。
請問destiny total 得兩集?見netflix 得兩集
呢套唔係Netflix製作
跟日本播映日期更新
呢首好聽
電影主題曲得唔得
back number happy end
開頭又話淨係揾到老婆公司收錢冇用
要證明到同副行長直接有關先得
後來煩到人俾果張匯款單又咪淨係俾老婆間公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞