2024年春季日劇討論(1)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
睇到第4話,典型AK廠風格,伊藤沙莉叫CARRY到,不過講唔上好突出
反而覺得有d娘
講結婚就係幸福,女人就洗衫煮飯,受保護既一群
而女主角就唔認同呢d野日後成為第一位女法官

我明嗰時係有呢個issue,但係而且咁多年都已經有唔少日劇個主題掂到呢d野,有種依家仲研究翻呢d野既感覺
我見twit個討論度都唔算好高
不過我個feed派晒啲好評比我咁解
咁都係觀望多陣幾個禮拜先
費事開咗之後啲字幕組又棄劇
不過今次無細路女,一嚟就係佢演
主演係邊個?
套sp 黃金之刻陣容一線仲要講精工

但好似仲未有字幕?
伊藤沙莉
頭先睇埋今集,個劇情夾硬黎

老母: 結婚係為你好,讀書係地獄
松山: 因為你係女性,所以我返對你黎讀(後台詞係遲下先唔使爭做first penguin)
老母: 你老味睇少我個女,我就俾佢讀!!

個tempo幾差...
新聞記者
套嘢每拋一個論點出嚟,就即刻搵第二個角色出嚟講反面意見,冇咩唔合理位嘅,同埋唔係寫新人或者老屎忽錯晒咁所以睇得幾順,不過大包圍全部論點都數一次嘅話就冇一個中心思想特別深入討論,睇完覺得個重點就係電視記者可以影響輿論,完
講職場女性困境都幾直白,武肺期間女上司湊仔搞到細嘅搵唔到人傾公事呢段都幾有共鳴,利申係細嗰個位芳根話江口chur到其他人都要跟住chur,仲有木村佳乃話人人都可以被取代但係要互相幫忙呢啲位都幾有共鳴
臨尾忽然彈咗個trans角色出嚟,但係醒唔起佢之前有冇出現過借佢帶埋女性生存困境咁樣,套嘢cover咗幾多嘢下
https://www.instagram.com/p/C5X8pnrvFuk/
黃Viu入木村拓哉Believe同山下智久Blue Moment
呢套當時咁岩同兩老去旅行嗰陣時實時睇
我miss咗頭半集去咗沖涼 結果出到嚟兩老係咁問
仲間由紀惠條線到底想表達乜
我:表達佢喺佢個年代嘅夾縫中求存,成為一代女性新聞工作者嘅偶像
結果雖然引咎辭職(覺得自己行少步stop唔到奥姆真理教沙林事件),但最後都係堅守自己為民請命嘅使命感同底線,喺現代從政參選做蓮舫
兩老:佢條線成日無端端插入嚟仲以為有咩陰謀

我好少睇連日文字幕都冇嘅生肉 想confirm有冇get錯
仲間應該唔係參選,係開講座演講自己經歷咁樣佢條線插入去幫手講記者可以做啲咩

BTW去親旅行都剩係睇到晨早節目同夜媽媽唔好睇嘅綜藝
原來嗰張閃過幾秒嘅poster淨係分享經歷

同兩老去最盡夜晚9點都返房了
反而係我要等深夜劇睇リビングの松永さん同先生さようなら㩒電話等到我傻
大鑊
不過木村嗰套唔會衰得去邊啩……
冇呢種毅力同埋見到J家深夜綜藝有啲凌晨3點出街 CLS畀咩人睇
仲間個角色應該係真人 不過唔知係咪真事
要去到80年代先有第一個女性報導記者
套野睇到好撚亂 每條線掂一掂就轉講第二樣野咁
我估係最尾有原型個人既相
話說有冇人睇新節目,齊齊估有咩老套劇情出現
早幾日出新聞話佢公司冧檔,應該公司經營有問題啦
GTO Revival
得個半鐘又要比戲份全部人搞到好撚碎
應該睇反應出唔出哂成季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞