2024年春季日劇討論(1)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
啲老土劇情咁誇希望佢報仇報得狠啲
ACMA GAME
game嗰度拍得ok
但埋尾間宮說教嗰度真係
最好笑係間宮嘅決定
同揀老死無分別

同埋check wiki
呢套好似又改咗setting
NTV
根據過往經驗,似係關有冇英文字幕事
石原終於接返d 正常劇

第一集暫時睇落唔錯
住醫院都搞到咁堅抽?

利申 未睇
伏味濃但想睇間宮
等多幾集睇下咩評價先開
TVB岩岩播左個好恐怖既廣告
https://lih.kg/3670270

出面熱門見到
即刻諗起係咪抄呢單
https://twitter.com/meebmeebmeeb/status/1772582261042389012
上面提到改原作,今次睇原作者Twitter好似幾開心探幾次班,又收到美術組特製公仔又有田中樹盛讚佢其他作品,原作者寫觀後感都十分之畀面
WFC嘅低成本劇劇組花時間心力搞呢啲噱頭出嚟都幾欣賞,但係有慣性收視嘅老人台好心咪撚嚇老人家啦屌

https://www.mbs.jp/messoumonai/
MBS呢套日本係4月16日首播,Netflix電視app話5月3日上
有趣嘅係MBS屬於TBS系,咁睇可能佢哋自家製作嘅電視劇香港串流權利冇打包賣畀TVB
destiny
睇落有啲似最愛feel
論cctv同車cam既重要性
真相應該又係勁慘
無人錯但個個都受傷害嗰種
可能真係意外撞死 跟住龜就內咎因為同香織鬧交搞到撞車
但兩邊老豆條綫係咪想寫到石原老豆同仲村亨勾結,定係是但一邊施壓搞到石原老豆自殺
竟然
真係只係休止 而唔係解散
篇公告特登5點05分公布
Destiny
首先budget幾充足,拍攝剪接道具美術外景睇落幾揼本,甚至有啲風格
劇本方面,可能因為係第一集要交代嘅人物背景實在太多,幾乎佔滿全集嘅回憶部份充斥突兀嘅說明性台詞,夾硬埋人物行為動機伏線,大學同學之間嘅對話亦都非常唔自然,幾老套下,睇到有啲出戲
但係尾段返到而家,講女主角同安藤政信又可以通過send message同帶衫帶飯呢一小段劇情迅速自然地交代佢哋嘅關係、工作同性格,所以個人懷疑前面嘅問題都係時間長度問題
懸疑位唔錯,令人想知發生咩事,有動力睇下一集
Destiny
認同大學時期講野個part真係幾突兀…大家都要做一世既朋友田中個角色似瘋婦多d….龜利和也個角色再一次證明your face your fate….畢業唔搵工都有兩條女搶….雖然無辦法…但見佢地3x歲扮大學生….都feel到佢地有d吃力….anyway…都會追…比較有興趣知佢老豆咩事…
嘘だろ?
龜梨老豆迫死石原老豆? 田中みな実同佢講 所以話佢地唔可能一齊 龜梨所以就避石原加自始人生頹廢
我覺得唔似
本身呢單嘢又唔係出名到個個人都知……
有冇人會睇95?
你想話佢變到搞笑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞