依家D遊戲外掛 真係太癲

328 回覆
970 Like 21 Dislike
如果我每日都付出5個鐘 1年搞唔搞得掂後者
大把現實winner打機開勁掛搞窮撚心態
當年cs no steam 誇張d,加速,自轉,自瞄,透視。仲有唔少Server 係用黎鬥邊個外掛勁d。最出名好似係C.C.A
要做反外掛其實唔難,實名,成本。
捉外掛係治標唔治本,整外掛同用外掛既人最驚係成本高。

如果要實名認證,5年以上,無不良記錄,非空置用戶,信用機制,再交保證金既玩家放一齊。

其他新玩家放另一邊,等外掛對返外掛。

認證帳戶要幾千蚊一個,自然少好多外掛。

當然會有好多其他問題,例如人數不足,私隱問題,吸納唔到新人,但可以調整,主要目的係提高外掛成本,好過外掛入侵仲死。

如果國家配合,好似韓國咁,整外掛會比人拉,用外掛會比人告,都會少好多外掛。

玩左幾十年遊戲,好清楚外掛點運作,最有效真係提高開掛成本,捉到一次要上萬蚊成本就唔多人買得起,買得起既人太少都唔太影響。

現時問題係免費遊戲多,成本太低,應該整返付費區,每人比5000按金,可以退既,好多人都樂意比。
之後有ai未必唔得, 直接train個model係你部機run
仲有user data去train邊d係外掛
一有新掛update個model就得
玩對戰game都要同外掛輸唔起
嗰啲人現實一定係好撚閪,人格扭曲嘅撚樣黎
睇吓前幾日apex 咩事
Do you know that those who make the game are actually creating cheats for sale too
我覺得apex d generate 一堆bot出黎追殺人比較匪夷所思
「搞唔搞得掂」呢樣野好難答 因為directx / opengl個堆graphics API係可以去到好deep而且而家仲update緊(DirectX12 / vulkan )好難話「我已經識晒」

由最基本 畫個三角形 (polygon)
去到深啲既phong shading (幫3D model上色 :lighting /shading) 再去深啲既physical based rendering (PBR/IBL)
再深既screen space reflection (光源反射)
甚至乎最近好多人討論既raytracing / path tracing都可以做到
1年學到幾多我唔肯定 但如果講最基本 整個window
Render個3D model既話有動力就半年都唔洗就做到
但有樣野要留意既係 後者唔同市販game engine 你所有野都要自己落手做 例如你想整3D model既動作 你要自己整個skeleton animation (當然有open source library 可以用 但係animation scripting個邊都係要自己寫)

後者既話 好大程度上就黎講其實係整緊game engine 即使你係整緊隻game 而且佢要用到好多數學 當然95%既人都係copy code 不過最好都要明大概條數式係做緊咩

個人覺得後者十分過癮好有成就感
hardware id ban 其實都好似有得避
呢啲出現咗好多年
講緊槍game 類最癲莫過於cross fire
(即係騰訊代理既穿越火線),隻game 因為俾人搵到源代碼
啲掛佬直頭唔扮,一入game 就全場c4 爆炸,僵屍場全mon 爆炸,或者係唔好彩俾掛佬點名,將你數值較高,搞到你俾官方ban 十年

全盛時期講緊係大量人都開掛,搞到全ser lag 機或者死ser
最後就係官方都搞唔撚掂,食住個勢搞大量活動引返老人回歸,然後開新版
其實已經做緊好耐,亦有AI外掛,可以仿真人類行為,你只會誤判,所以現時一係捉得少,一係捉錯。

外掛係技術上係唔會防得到,要靠外在因素,上面講過,要實名認證,提高成本先有效。

比人捉到成本大先有用,即係偷野你無可能防得到,係靠罰得重,成本高,啲人先唔去做。
點會搞咁多野,online game 都萎縮緊唔夠新血加入,又唔夠集中
你搞反外掛先係真正既成本高,而家有game紅到兩年已經叫勁
通常啲外掛都係係fps game出現多,而fps既game一般都係睇你有冇天賦,一個努力都打唔贏人哋既野但你又必需要玩,咁淨係得返外掛幫到你
呢單仲癲
個問題就係因為速食,唔處理外掛,物極必反。

好似娛樂圈咁,個個都只係識包裝,唔係真係有實力,而市場就想要有實力既人。
好多人覺得打擊外掛最好方法係ban account/hardware/玩家身份

但係遊戲公司立場只會流失玩家

我打左機好多年, 得出一個打擊外掛既最好答案

就係用外掛既人, 只會同用外掛既人對戰

一來遊戲公司唔會流失玩家, 二來玩家既帳號又唔會被ban

寫外掛code既人又可以互相比武, 可樂而不為?

(btw, 我係咪好撚醒?)
玩家都唔夠啦,而家玩online game年齡細既好多差唔多都3張野
而家中小學雞好多連電腦都冇
lm
去到某個世紀 網速同運算資源足夠檢驗所有玩家操作同數據 外掛應該會慢慢收皮
咁真係冇得搞
除非有方法detect到physical mouse 既movement 咁樣比較準
好似就係話大陸就係外掛大國
整同用都係 收費外掛好好賺
多謝你詳解 想問多少少 學到呢個技能除咗有成功感外 對搵相關行業有冇用? 定用game engine更實際呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞