友和YOHO on99 詐騙,已去信消委會!

496 回覆
1484 Like 34 Dislike
你搵信用卡公司填返張dispute form 等卡公司回水俾你先
而家先知黑店買過兩次定三次,送貨都係快靚正,有次仲想deal自取,問佢哋野 印象中 對答唔差 正正常常(not打手),不過最後都係嫌遠,好似簡咗智能櫃?
搵左勁人做數 上埋市cap水 話之你點講 唔買咪過主
一個電子磅 ,一個隨身摺疊熱水壺,仲有樣唔記得係咩。一樣好順利
CLS 佢話咩由舊到新咁覆msg, 咁我覆左一句咪自動變左最新 即係最後再覆果個 咁點約期呀屌 你出個日期 我都可能會還話果日要返工呀 邊日邊日得唔得呀咁 你一日覆一句 咁我唔洗洗衫呀頂!
我見之前佢地都係度賣老翻airpod pro
佢賣得平係因為佢要夾一大單價錢既貨去訂,所以先有平貨攞,同埋賣得平比你。
假設你買嗰件貨佢唔係一早有現貨,一日未夾夠價錢既單去攞貨,一日都唔會幫你攞件貨番黎,就一路拖住你話delay,直至夾夠數先幫你攞貨。
假若隔得太耐都唔夠數,佢就cut你單同你講取消。但係最衰既係夾唔夠數又唔係拖得你太耐又唔會比你取消,因為會影響埋其他客。

利申:斷估
大型電器基本上間間都係咁,洗衣機、雪櫃呢啲9成都係零售商收錢後同代理order送貨+裝機

所以喺另一個角度睇,買大型電器真係無乜必要同大舖買,反正最尾都係代理自己跟
試過買部嘢返嚟,
係開過盒
佢死口話新
結果好快懷咗
估應該係本身有問題啲客退俾佢佢包返就出貨
我試過買野 換3件先有1件正常(冇得即場拆)
真 話5日送貨 等足大半個月
可能都係睇彩數,我早兩年成日喺到買嘢都係幾日就送到屋企,好快手

唔知係咪依家越做越差
所以所謂有現貨真係笑話黎
到依家都唔明, 橫掂都係代理送貨
點解唔可以消費者直接打俾代理, 係都要隔多一層麻撚煩
買過好多次都冇試啵
我覺得唔係有心嘅
咁辛苦做起個朵
無理由為嗰幾千蚊玩啲咁嘅嘢
不過正如你所講
好大機會係啲老mk有舊錢整個網店
做大咗但係管理層仲係嗰班友
啲思維跟唔到進步
跟單、倉存出咗問題
你屌佢仲話返你唔體諒佢
忽略售前售後CS嘅重要性

不過呢
我係消費者就真係會三思下次嘅消費喇
商譽嘅嘢有啲公司唔care
對於投訴無專人仆出嚟救火
我都唔需要畀第二次機會
cls 你慢慢起
係報警又唔受理話佢唔係唔出貨只係未有貨,叫你要等下
我只係幫襯過兩次,買過吸塵機同喼,兩次都無事
豐澤有d會佢自己倉出
有啲牌子你可以直接同代理買㗎,不過代理好多時都收你官方零售價無得平咁解

Panasonic有Panashop,Miele,LG,Samsung呢啲都有自己官方網店

小型家電我就會搵返大舖買 但如果大型電器,明知都係代理自己搞嘅就是但搵間最平嘅好過
邊撚度有Blame 講下事實都叫 Blame
睇下咩電器同牌子喇,買過洗衣機同雪櫃都係代理啲人上門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞