[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (22)

809 回覆
4 Like 5 Dislike
pixel 平靚正之選係咪都係truemove h
想問jotel 10-30gb果隻同trumove h係咪直頭冇電話號碼?定係有號碼純粹唔可以打出打入?
事關屋企人有輪椅 想喺日本book輪椅的士
諗住用mk taxi 貪佢唔洗打電話用app都book到
但個app都要用日本電話先註冊到
唔洗諗, 除左mobal 同樂天呢2張sim 之外, 無一張有日本電話號碼. 前者好貴, 後者係一張年卡要養住.
東京仲有冇其他人試過用呢張?
得啲樓主用嘅鬼佬嘢
go taxi有冇輪椅的士?

不過小心早一兩頁好似有人話舊版6GB用唔到
想問下見airsim同skype都有得打電話
前者買卡送30分鐘 後者比錢
佢地係咪都淨係可以打出但唔可以比日本人打入?
同佢地係咪都唔係日本電話?
張嘢後面寫咗:
「每日首2GB數據用量為5G高速,超過後網絡速度降至200Kbps。」
冇錯
其實不論任何公司嘅日本sim 卡都一樣. 主要係日本嘅法例黎, 就係你只要唔係日本當地居民嘅話, 你無權攞到一個日本接收到語音及sms嘅電話號碼.

只有好少數嘅公司, 好似上面講嘅mobal 同樂天係稍為有d d 例外 (都要身份核實), 先會買到一個有日本號碼係接收到語音同sms.

而你要用日本電話先註冊到個mk taxi 嘅話, 好大機會係需要你接收到sms , 亦即係你需要一個可以接收到sms 嘅日本電話號碼. 亦即係話除左上面2個品牌之外, 無其他方法入手. 另一個問題係, 就算你攞到日本電話號碼, 你唔係日本當地亦未必會收到sms, 因為好似上面講嘅Mobal 就已經無roaming, 即係你要係香港收到日本sms 去註冊個app 嘅話亦無辦法.
原來係咁
咁我睇下有冇其他app唔洗電話又唔洗提早幾日叫到輪椅的士
或者索性唔坐的士
唔該哂
google見到有
down左app註冊到
但佢地講明最多一部輪椅加一個跟車
我地有1部輪椅同2個跟車

乗車可能人数は車いすの方を含めて2名までとなります(車いすの方1名、同乗者の方1名)
你有visa 白金卡嘅話, 搵Visa Concierge 幫你攪啦

https://www.visaconciergecemea.com/product/visa-cemea/homepage
北九州 大阪 名古屋 東京 仙台 札榥 都用過
會帶多張truemove比副機做後備
東京呢張係咪都ok?
我早一年前申請左hanacell
計過同類型嘅sim card 算平
你用左佢嘅data 就貴
我得普通visa 早知申請白金
依家諗住到時如果真係想叫輪椅的士既話
一係叫酒店幫手前一日book定mk taxi或者其他輪椅的士 一係就叫2部go taxi
咁就唔洗日本電話
香港地好難冇白金卡
除非你係匯豐嗰張
5G真係要每日2GB先夠
1GB幾下就爆
我都有張過幾日就去,唔知用得返未
我手上都有張Asia
張 softbank 5G
用 Pixel 嘅話會收唔到 4/5G, 剩係收到 3G
換落 iphone 度即刻收到 5G

Pixel 用另一張 iijmio 無問題
正常用到 4G
但係esim嚟講係咪算快?主要都係想開google map嗰啲快啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞