[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (22)

809 回覆
4 Like 5 Dislike
可以
日本卡同pixel收唔好冇必然關係
不過佢呢張Softbank插pixel多數收唔到5G就真
LTE已經夠用
Pixel 8pro E-sim
係咪揀返CALENDAR eSIM最穩陣
爬左文,好似無人講呢張?
有冇巴絲用過
softbank突然無哂訊號
唔知係咪電訊商死咗,唔得既話要聽日即刻搵埋domoco買卡
買得呢個價,點解唔買返mypacemarket果隻docomo Iij?
大阪用緊softbank 5G 無問題
我都係大阪喎
突然9點幾死咗咩訊號都無
番生了,應該係某個位既訊號站有問題
咁唔好彩咁都遇到
回完po我做左次test 試下有無事
我係去到酒店附近就收唔到,行遠D去到第2個地鐵站就收到
唔知係咪同停咗3G難咗搜台有關
睇日本page教APN Type喺default後面加supl,ia,dun然後重新開機
唔知work唔work
https://orefolder.jp/2024/04/softbank-mvno-no-connect/
thank you, 都係好差
衝咗去Yodobashi買咗張domoco m-air頂住先,搞data問題浪費咗幾粒鍾
以前去日本咁多年一直用開3個張10日10G, 我黎講已經覺得夠順夠快, 基本上無試過上唔到網, 又或者慢到LOAD 唔到個種 (唔計用哂10G 之後)

但問題係有時都會用哂10G, 差少少唔夠用咁

我見純日系30G個張係呢到都幾多好評, 雪菜巴都講過唔計日本當地既片, 本地買到既卡純日系係幾好
不過睇樓主個BLOG講純日系個張PEAK HOUR 有機會好慢

諗緊下次去買返3個張定係試下純日系好
想知純日系PEAK HOUR 會好慢, 得返3-5G SPEED, 係經常係咁, 定係間唔時? 同埋PEAK HOUR 意思係1-2個鐘既事? 同埋其實3-5Mbps 用落係點, 會唔會連GOOGLE MAP都LOAD唔到?
見到第 (18) 號 post 有人話見到 Aterm MR51FN 隻 5G 蛋 ¥28600, 想問下邊度有得賣
同埋有無人買過,評價點,啲電去得快唔快?
日馬,搵seller 係amazon 可以直送香港
香蕉卡用過兩次,過關果陣收唔到
對上一次自己on9唔記得cap定qr code, 搞左好耐
係市區就有時會load空氣
要熄網絡再開返先load到
揸車落左隧道定位唔到
今次想轉第二張試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞