[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (22)

809 回覆
4 Like 5 Dislike
上年去用mypacemarket買嗰隻iijmio docomo 完全收唔到連十秒就斷,每次都要手動揀network先得十秒data用 (pixel 7a) ,想問下而家係update左所以得?

我見mypacemarket嗰度仲係寫住pixel要注意可能用唔到
我果張係mypacemarket
跟指示set好apn做ppsim.jp就連到4G
見佢自動揀好network做IIJ,唔駛手動
計埋實體sim最快
未試過其他
見joytel 都有原生softbank esim
價錢差唔多
可以試mypacemarket新出嗰張
每日2GB
請問巴打你係pixel幾
Pixel 7 Pro
唔好意思想問多句你係咪日系機嚟?麻煩曬
見到有隻softbank 4G 15GB原生卡
話咩今年6月30日到期

想問有冇人用過,有冇大伏?
嚟緊會去5日北九州自駕遊
樓主要寫返pixel 6以上用Softbank 5G有兼容問題
有少少擔心2G好快用哂
咁勁 不過都貴11日要$333
係心齋橋 天王寺test過download 900mbps
買兩張 平過DJB
不過DJB 每日有5~8GB
嚟緊去沖繩自駕遊 想用truemove
有冇人去沖繩用過呢張收得順唔順

之前去大阪用呢張幾好 廢事轉其他
但又驚收得唔好就導唔到航
收唔到咪自己轉台
唔係, 應該美版機
沖繩用過 導航絕對冇問題
利申:i瘋
今日再拎返粒sim落pixel試
Pixel 7 Pro成功連到4G, 但上唔到5G
Pixel 4a 就繼續得3G

機: samsung s20 & s21
卡:Softbank 5G 5日卡 (每日2GB嗰隻 喺鴨記買)

戴定頭盔先 好耐冇去過日本 第一次去東京 唔知係咪正常
總之就係好撚慢 可能東京多人?手機寫就寫收到5G 但仲慢過我喺香港收4G咁地面都還好嘅 日常使用都接受到 就算去到富士山都收到
最差喺兩個地方 一係地鐵 二係迪士尼 地鐵收到好慢 迪士尼好多人更差 接近斷線係要特登搵個收得好嘅位先收到 講緊一啲冇遮冇掩嘅地方都收唔到
貴又貴過人
機:加拿大行貨Pixel 6
wifi: Wimax Galaxy 5G

千葉旅行左6日,只能講如果去千葉千奇唔好買佢 喺千葉JR附近既酒店房睇YouTube 都可以每秒斷下斷下

另外有個位,fd買既每日1GB sim卡打緊機,我連文字都load唔到
補充返,因為我一向極度黑仔,唔一定係千葉原因,可能純粹我張卡/機有問題
wimax好睇coverage
如果去迪士尼 有冇大神試過邊張穩定啲

我覺得有4G cover之下,連登、Google Search、Discord都用唔到係不太能接受
我係褔岡都用過佢地 都係有時收得唔好
但東京市內又完全無問題咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞