[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (22)

809 回覆
4 Like 5 Dislike
我14pro
我都唔知點解會咁
第一次用係去滑雪,上山收到但都麻麻
揸車就正常 因為全路面 無問題
第二次用就自己衰on9無cap圖
點知過關果陣收唔到要個fd share wifi比我
我老婆同我都係14pro 過關都係收唔到
市區揸車有一段落左隧道+塞車 定位唔到
即刻轉用車機地圖定位 不過都已經兜遠左
兩次都有試過要熄網絡再開先唔會load空氣
不過次數唔頻密
黎緊想試下第二款
想知純日系PEAK HOUR 會好慢, 得返3-5G SPEED, 係經常係咁, 定係間唔時? 同埋PEAK HOUR 意思係1-2個鐘既事? 同埋其實3-5Mbps 用落係點, 會唔會連GOOGLE MAP都LOAD唔到?

mypacemarket 個張 IIJmio docomo 卡, 1pm to 8pm 呢段時間, 係每日都會跌到落個位數嘅速度. 2 to 9Mbps 不等. 用落咪會明顯感覺到load 野慢. 會出到嘅, 不過要等.

張卡最大優點係多data, 所以我現時都係會張佢歸類為後備尿代卡咁用.
黎緊想試下用comst 5G 10gb
見到amazon jp有得賣
想問下 如果張卡今次用完
係咪可以留返張卡 下年買data再用?
要每個月養住先得
banana Docomo esim可以試下
上面有人試過實體卡版 幾快

佢AU係租CMHK線
穩定地慢
要求唔高都可以頂住先嘅
至少高山低谷一樣覆到whatsapp
咁無計轉去鴨記買sim算
Ic
我 search 唔到只係見 sold by Amazon.co.jp
唔覺有第三方
去東京大阪20日
係咪係咪Soft Bank嗰張最抵屌
呢隻垃圾都好吹奏 load 空氣load 到on99
如果load空氣我都用到33GB嘅話咁係咪我好彩?
打手?我直頭返香港退埋錢wo 不過我用sim 卡既
點解你用唔到而我用到我就係打手?
我都係月頭啱啱第一次用呢間野
我上面亦都有講過同行朋友佢買實體卡係完全冇收過5G但係都照舊可以無限上網 速度亦都唔錯
而我買嗰個係eSIM版 佢本身得4G
我仲奇怪點解佢個網寫docomo 但係電話顯示係寫IIJ
我都係sim卡 東京用過兩次都覺得麻麻
過關load空氣果陣真係激撚死
唔會再有下次了
繁忙時間係多人地方load 空氣,不過係上年12月既事
持續左5日 到第六日叫上返到網但keep 住慢
第一日已經頂唔順轉用上台個漫遊7日plan

呢d 細公司伏就梗,用佢不如用返joytel 好過
所以我由第一日個post都講到明做白老鼠買黎試
我買嘅原因好簡單 就係佢因為寫唔限速同無限上網
結論嚟講佢又真係俾到無限上網我 我都吹佢唔脹
iijmio係Docomo嘅MVNO
你當1010同CSL咁樣
市面大部分卡都係iijmio
所以好容易一慢就一齊慢
我後尾有Google點解
我印象中呢間嘢好似存在咗好耐?
唔知係咪呢個原因所以之前都冇乜特別留意佢啲產品
係最近先見到佢轉左出無限任用款式嘅SIM卡?
真係一人公司都似我買左5日plan 寄左4日都末黎到,搞到我要出去買其他,依家多左送比朋友算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞