[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (22)

810 回覆
4 Like 5 Dislike
一樣
人係東京
下個月買張esim試下
今日先買準備出發
你話舊版係6gb果張?
請睇頂置post 嘅point 8
[/member]老婆買佢無追post[/member]
高用量user 其實唔適合用sim, 係應該租蛋.

不過你家下係日本, 唯一可以做嘅係去Yodobashi 買旅行用嘅sim, 不過大多數都包唔多data
呢張冇寫係咪漫遊但標榜住無限數據
喺鴨寮街係最公廁最平嘅卡
而事實上依張係一張中華電信喺日本嘅漫遊卡
斷網多過食飯
simegg講嘅應該就係依張卡
依家都係咁?
我手上買咗2張6gb準備4月用
2日前已經用唔到
插左係手機,每日都會試,未好過
你係用紫色有富士山果隻truemove?
咁大鑊 好彩東京 你去咗yodobadhi買卡?
硬係覺得古代人先會買卡 租蛋去旅行
而家香港啲roaming pass 咁方便又平又唔駛換卡
都唔知咩事爭果1百幾一個星期要攪到咁煩
我以前用smartone 台. 我用過呢d roaming pass

https://www.smartone.com/en/mobile_and_price_plans/roaming/data_roaming_day_pass/charges.jsp

方便係真嘅, 不過對我黎講有2個問題. 第1就係佢得1日1GB data. 當年仲好似得500mb. 我係唔夠用. 2野就爆. 第2就係ping time 高而速度好多時都麻麻. 有用過嘅人都知呢2個問題.

我唔係為左慳錢, 我係要data 同速度穩定低ping. 我去親同都係同我老婆去. 當年我係領願俾錢買EZ Nippon, 張卡當年係賣$348. depends on 去邊, 好多時係會外加多隻日本當地租嘅wifi 蛋, 價錢$400 起跳.
如果set做4G
果張每日2GB係咪會冇咁快爆?
鴨記有新版賣未?就出發
Glocalme 仲癲,我之前7-10 ,仲有40%
初代冇限速就係,依家一係500MB or 1GB一日,失手去睇完youtube,就連Google map導航都死埋
我最後期買EZ Nippon,基本上未到prompt,每日2GB已限,11-1台灣時間又限,個blog都有講過
而家Google map都出奇地大食
上次用自由鳥個d pass都捱唔到一日
我自己覺得5g係大食
但其實我計返香港5g用量都係每日2.3gb (公司無wifi)
而我係9-6 都會keep住loop手機嘅人
但如果你係自駕 走好多行程 又開住地圖
建議都有埋日本wifi蛋
多人團 - Wifi 蛋 + Softbank 5G sim
情侶二人 - Cosmt 5G 唔夠用再買Data
尋晚半夜重收到sms
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞