《連登講故台絕命詛咒》(3)

480 回覆
33 Like 1 Dislike
殺錯本體
咔砰!

喺我按下「A」嘅下一瞬,纏繞著石門嘅鎖鏈爆裂!

由純粹黑暗所構成嘅尖刺,從石門嘅罅隙激射而出,將對峙中嘅奈亞同本體一齊貫穿!

「咳--」兩位存在大口嘔出黑液。

唔止係咁,被黑暗尖刺貫穿嘅地方,周遭嘅身體組織好似陶瓷般碎裂,然後被同化為黑暗......係如同深淵一般深邃嘅黑暗。

奈亞嘅生命力彷彿一下子被抽乾,臉上多出大量皺紋,頭髮迅速由黑色變得花白。手上象徵住「支配權能」嘅黑色手套,掌心嘅無盡瞳孔爆裂,血流不止。

「成功咗......」但我依然硬撐著唔俾自己放鬆,至少要確保奈亞真係消亡先可以。

咔~

歷經多場大戰卻一啲都冇破損過嘅手機,喺我作出啱啱嘅選項後,屏幕崩裂咗一小塊。要做到「消滅奈亞」,即使係絕命詛咒都唔可能輕鬆做到,呢個莫非係絕命詛咒付出嘅代價?

被善意擊倒喺地上嘅蒼白怪物,喺奈亞被黑暗尖刺貫穿嘅同時,已經化為灰燼消散。

阿琳現時嘅狀態亦好差,更不時咳出橙紅色液體,我同阿琳互相攙扶著對方,走向奈亞。

腹部被蒼白怪物造成嘅傷口,喺阿琳嘅協助下勉強修復,只能夠講聊勝於無。

「恭喜你哋,你哋完成咗一項偉業。」瀕臨死亡嘅奈亞出奇地平靜:「成功滅殺咗一個真神。」
「真神?」奈亞本體恥笑:「唔好往自己臉上貼金,你同真神嘅差距,你唔會唔知吖~」

深淵一般嘅黑暗,自奈亞被捅穿的心臟為起點,朝著全身進一步蔓延而去,要將一切同化為黑暗,當黑暗遍佈奈亞全身,就係奈亞身死之時。

「奈亞。阿爸阿媽,佢哋兩個係唔係俾你害死?」我問。

喺同阿琳連接嘅時候,我腦海多咗唔少記憶......係屬於奈亞其他傀儡嘅記憶。

喺啲記憶片段裏面,我或多或少都見到奈亞出沒嘅痕跡,而其中令我印象最深刻嘅,係一個放滿玻璃柱嘅實驗室,每一條玻璃柱入面都有一隻怪物。

係詛咒者......而身穿白色實驗袍嘅奈亞就企喺佢哋前面。

而喺嗰一眾詛咒者裡面,我見到「笑的詛咒」同「哭的詛咒」......

「你估啱咗。順帶一提,組織一直以來都喺我嘅掌控之下,係我喺現實世界嘅後著嚟。」死到臨頭嘅奈亞直認不諱:「張道士嘅殘魂都被我消滅,連投胎轉世都做唔到。」

咔~

黑暗已經佔據咗奈亞身體嘅三分之二......

「奈亞,你喺我被封困嘅時候,究竟做咗幾多衰嘢?搞到人連投胎都唔得,要落地獄㗎~」奈亞本體訝異。

但我同奈亞一致無視奈亞本體。說實話,到呢一刻,我都唔理解奈亞本體嘅心態係點。

點解要幫我對付奈亞?點解肯為我同奈亞同歸於盡?被我利用絕命詛咒滅殺都咁輕鬆?

呢一切,喺佢哋兩個都徹底消亡時,將會成為永遠嘅謎團。

「點解你要咁做?阿琳......佢變成咁係唔係都係你嘅手筆?」我問奈亞。

「韓億琳......」奈亞望一望阿琳:「唔完全係。將你細妹拉入詛咒世界,並唔係我嘅手筆。不過,即使我冇落手,你細妹會成為詛咒者,都係必然。」

「你咁講係咩意思?」

「阿政,你信唔信宿命?」奈亞突然離題。
「宿命?」

「你要知道,我所選擇進入呢個詛咒世界扮演『主要角色』嘅人,冇一個係亂咁揀。」奈亞回答:「不論係你認識嘅4號,定係米莉亞、送葬之刃佢哋,本身就係同你因果關連好深嘅人......即使冇我影響,佢哋都會不由自主咁被你吸引,捲入『絕命詛咒』嘅漩渦。」

佢哋......即使奈亞冇影響,本身都會進入詛咒世界?

「你應該知道,世界係喺陷入危機嘅時候先會選出『天選之子』?」

「嗯。」

「你成為『天選之子』嘅時間,其實比你想像中要早。」奈亞繼續解釋:「詛咒世界其實早就盯上咗屬於你嘅現實世界,甚至喺好耐以前就侵蝕過現實一次,只係俾當時嘅人解決咗。嗰位正正就係初代團長,而我懷疑佢其實都係一位『天選之子』,係嗰個時期嘅天眷之人。」

初代團長......以前張道士同我講過機關嘅傳說。

佢曾經率領部下對抗被稱爲「地獄之門」嘅深淵,化為銀月照亮深淵嘅黑暗,滅世嘅地獄之門就此封閉。

「所以話,即使我冇存在過,絕命詛咒依然會存在,而你作為世界所挑選嘅天選,都一定會進入詛咒世界,直面深淵。」奈亞微笑:「但喺我嘅影響下,你嘅未來被徹底改變......」

「點改變法?」

「正常情況嚟講,絕命詛咒要至少去到2030年先會爆發,但因為我嘅存在,絕命詛咒爆發嘅時間推前。」奈亞繼續解釋:「就係咁,你,一個未成熟嘅『天選之子』,就被逼提早對抗一個你幾乎冇可能匹敵嘅存在。如果想簡單啲理解,你就好似一個新開嘅Level 1角色,突然要對付遠遠超出你能力範圍外嘅Boss一樣。」
終於贏
好彩琳b政仔都冇事
聽日補文
係咪仲有反轉
支持
我係未成熟嘅「天選之子」......就好似詛咒世界王座上嘅天選一樣?

奈亞究竟係咪呢個意思?

「喺原先嘅世界線,你大概都會喺類似嘅時間接觸到超凡現象。一樣係因為你細妹而被捲入事件,亦以此為契機認識來自機關嘅4號。唔同嘅係,你第一次接觸到嘅危機,唔會係如同《連登講故台絕命詛咒》咁棘手嘅災禍,大概率係危險度比較低嘅收容物。」奈亞解釋:「你會受到正統嘅機關培訓,成為張道士嘅得意弟子。4號會成為你嘅前輩,帶你處理一個又一個危機,天資異稟嘅你處理收容物嘅能力突飛猛進,逐漸成為機關不可或缺嘅核心人物。」

黑暗侵蝕奈亞嘅速度進一步加快,已經蔓延到頸脖位置,但奈亞毫不在意。

「然後,喺一次任務,你會遇上同樣帶隊處理收容物嘅『送葬之刃』。身為機關嘅新秀,你同送葬之刃嘅交鋒勢均力敵,最後更成為亦敵亦友嘅關係。」奈亞繼續講:「直到,《連登講故台絕命詛咒》正式降臨。」

送葬之刃......同我結識嘅另一個可能性......

「擁有豐富處理收容物經驗,身經百戰嘅你,毫無疑問,已經成長為一個成熟嘅『天選之子』。前所未有嘅危機來襲,你會同4號率領機關嘅手下,聯合送葬之刃進入詛咒世界,最後成功解決深淵。呢個就係現實世界嘅世界意識為你編寫嘅劇本......而當然,呢一切都因為我嘅存在而擾亂晒。」

「你講咁多嘢,都冇辦法改變你害死我阿爸阿媽,將阿琳變成咁樣嘅事實。」我冷眼望住奈亞:「咁4號同阿琳.......佢哋成為咗你嘅實驗品?」

我有唔少屬於阿琳同4號嘅記憶,最令我深刻嘅係4號獲取超凡能力嘅過程......

「算係嘅~畢竟你細妹嘅能力好特別,而且好好用。」奈亞諗咗諗:「尤其係塑造『眾生』,血肉嘅概念可以令所有連結嘅存在合而為一,實在係好方便。而4號同阿琳嘅結合,只係一個嘗試。將詛咒者嘅核心植入人類體內,睇下會唔會帶來意想不到嘅收穫,結果當然令我滿意。」
黑暗已經開始蔓延到奈亞嘅臉部......

而我完全冇興趣知道奈亞所謂嘅「收穫」係咩......我寧願呢樣嘢成為永恆嘅秘密。

「你仲有冇咩想問?」奈亞笑住問。

「去死。」

「放心,佢地獄都落唔成。」奈亞本體突然開口:「深淵嘅侵蝕會將『奈亞』嘅存在完全殲滅。如果佢係完整嘅時候......唔係,如果佢唔係本身已經受咗重傷,你嘅計劃都唔會成功。」

奈亞佢......本身已經受咗重傷?

「係被送葬之刃斬出嚟。」奈亞一眼就看出我嘅疑惑:「時針佢哋召喚黃衣,消滅咗我嘅分身,而當我以另一個分身復活嘅時候,被送葬之刃捕捉到破綻斬到。不得不承認,人類有時候係會誕生一啲怪物出嚟。」

送葬之刃真係好強......唔係因為佢曾經斬傷過奈亞,奈亞同本體對決時嘅實力絕對會更高......

「倒係你,你被我想象中弱。」奈亞望住本體,本體被黑暗侵蝕嘅速度快上唔少,已經準備消亡。

「無辦法,被深淵侵蝕咗咁耐,即使出返嚟狀態都好差。」奈亞本體回答:「我行先一步......」

講完呢句,奈亞本體就徹底消散。

而喺奈亞本體消散嘅同一時間,手持善意之刃嘅善意亦同步消失!善意之刃掉落喺地上。

「善意......」奈亞諗咗諗,然後突然哈哈大笑:「原來係咁!呢個就係點解本體你會突然間背叛嘅原因!」

奈亞似乎留意到啲嘢......係佢嘅本體同善意有啲咩關連?

「成件事根本就唔關悲唔悲劇事!」奈亞邊笑邊講:「佢嘅真正目標係想成為唯一嘅『奈亞』,係佢將我吞噬支配返轉頭!而善意......就係佢嘅方法!但呢一切都被你誤打誤撞解決咗!」

善意,係奈亞本體嘅後手?
「本體同你聯繫過幾次,擁有你嘅記憶,所以知道善意嘅存在。」奈亞解釋:「而當我將自己變成半人半咒軀體之後,最大嘅破綻就係善意,善意嘅特性你一清二楚。所以,喺嚟到呢度之前,我已經先一步派天選班人去樂園,殺死善意。你之前手上嘅善意之刃,裡面蘊藏嘅能量,都喺同質量、天選嘅交鋒耗盡。」

「然後呢?」

「但即使能量消耗晒,都可以補充返。」奈亞回答:「而要補充善意,有乜嘢係比神明嘅『善意』更合適?於是乎,作為善意載體嘅善意之刃,就重新復活。」

我即刻諗返起當初同惡意一齊嘅時候,我提議佢去同班邪神禱告,一樣補充到「惡意」!

「估唔到,最後我係會差過少少,算啦......」奈亞嘆氣,然後又意味深長咁望住阿琳。

黑暗已經覆蓋晒奈亞身體嘅每一寸。

「阿政,永別。」

奈亞嘅身體寸寸崩潰,然後化為飛灰,破爛嘅黑色手套跌喺地上。

「咳咳--」

但隨著奈亞消失,阿琳突然開始嘔出大量橙黃液體,更不妙嘅係,全身更開始異變!
琳b要死了
等結局
「嘔--」阿琳大聲作嘔,吐出大量橙黃色液體。

阿琳嘅身軀不斷膨脹,如同被吹脹嘅氣球一樣,化成一個直徑接近十米嘅肉球。肉球表面有著各式各樣嘅人類肢體,令人頭皮發麻嘅觸手蠕動,密密麻麻嘅眼球向四方八面望去。

肉球表面嘅人類肢體不斷掙扎,彷彿有好多人被困喺肉球裡面,嘗試從裡面爬出嚟。

而肉球嘅正中心,依稀可以看見阿琳不停嘔吐嘅上半身......

「救我......」「救命......」

肉球表面嘅人臉發出嘅求救聲此起彼落,令人毛骨悚然。

我向後急退,勉強避開一隻伸向我嘅肢體。

但下一刻,一隻手從地上嘅橙黃色液體伸展出嚟,捉住我嘅腳踭。

我另一隻腳頓時向地上嘅手踢去,成功掙脫束縛。

「阿哥......救我......」阿琳嘅上半身正在比肉球吞沒。

我一路後退,避開地上大灘橙黃液體,望向手機嘅帖子。

......
隨著?奈??消亡,「眾生」亦開始崩壞。
記憶、智慧和意志構成了生靈的自我認知,
但在靈魂交融之時卻變得毫無意義,
因為「眾生」的補完即為抹殺個人意志。

可是,「眾生」現今即將消失,
被困的靈魂真的能夠逃脫嗎?
已經融合為一體的存在,
真的可以重新分離嗎?

......

奈亞將阿琳同所有人連結埋一齊,形成比作者權限更高嘅「眾生」,從而打開深淵嘅封印。

但隨著奈亞死亡,阿琳已經維持唔到「眾生」......佢體內嘅其他人嘗試逃脫!所以先會形成呢個異象。

「所以,要救返阿琳出嚟,我要清除晒阿琳同其他人嘅連結......」我險之又險避開一隻從肉球伸展出來嘅肢體。

暫時諗到最好嘅做法,就係借助絕命詛咒嘅力量,但問題係帖子根本無俾我任何選擇!

即係話,我只可以靠自己......

「死就死......」我咬一咬牙,不再後退,反而向著肉球嘅方向推進!

接連避開幾隻胡亂揮動嘅手臂,險險閃開由橙黃液體構成嘅肢體......

「阿琳,捉實我隻手!」我捉向即將被肉球吞沒嘅阿琳,十指緊扣!

用盡全力向外拉!但一股強大嘅力量將阿琳繼續向肉球嘅內部拉去。
「同我......用你嘅能力,同我血肉連接!」我命令阿琳。下一刻,我感到手掌一陣刺痛,係阿琳嘅血肉尖刺,刺穿我嘅手掌。

記憶......阿琳嘅記憶不斷向我腦袋湧去......就係呢種感覺!

我用盡全力後拉,成功將阿琳從肉球拉出嚟!我哋亦因為用力過度而跌喺地上。

隨著我將阿琳從肉球拉出嚟,肉球就成個炸開!橙黃色液體四濺,赤裸嘅人形生物滿地都係。

「無事啦......」我攬實阿琳,阿琳嘅嘔吐亦停咗落嚟。

「阿哥......你係點做到?」阿琳問我。

「只係我嘅猜測。」我解釋:「我同你嘅關係最密切,比起其他人更加密切。所以,如果我同你血肉連接,或者可以將你從『眾生』裡面分離出嚟。」

望向四方,從肉球爆出嚟嘅人形生物,全部都攤晒喺地下,無一例外全部都已經癡呆,淨係識望住我哋傻笑。

「至於其他人,我諗已經冇得救。」我回憶返帖子嘅內容。

被融合成「眾生」嘅靈魂,喺「眾生」崩潰嘅時候,真係可以完整無缺咁出返嚟?根本唔可能,喺肉球爆出嚟嘅人證明咗呢一點。

佢哋腦袋裡面混雜嘅係屬於數以百計嘅人嘅記憶碎片,唔會再有屬於自己嘅個人意志。

只差一步,阿琳嘅意識亦會因為奈亞死亡,被捲入即將崩潰嘅「眾生」。

但係已經無時間同阿琳慶祝,因為我感覺到......被短暫關上嘅深淵之門,已經要即將再次打開。

我孭住阿琳走向深淵之門,手上拎住手機。

係作出最後選擇嘅時候。
應該聽日大結局
辛苦樓豬趕文
好唔捨得個故完
原先佈滿奇異花紋嘅石門,已經裂開一道道裂痕,上面纏繞著嘅鎖鏈早就崩裂。

一股震動從石門嘅另一邊穿透過嚟,彷彿有人嘗試從門後撞開大門。

然而真實嘅情況係,石門後面空無一物,只係單純立喺地面......係大門終於頂唔住深淵嘅侵蝕。

「阿哥......我哋依家點?」阿琳問我。

我並無回答佢,望向手機嘅帖子。

輕輕觸碰石門上嘅紋路,直覺話俾我知,只要我想,一念之下就可以將石門還原成王座嘅模樣。

......

深?淵??的封印即將崩潰,
屬於你的現實已被牽連。
現在的你,只有一個選擇,
坐上王座,將深淵徹底鎮壓。

你的選擇是:
A:坐上王座

......

手機嘅帖子剩下俾得一個選擇我,就係坐上王座,將深淵再度封印。

咔--

石門嘅邊角裂開一小塊......

「阿哥,你真係諗住坐上王座?」阿琳憂心忡忡。

「唔會。」我已經下定決心,冷眼望住手機:「或者呢個世界應該早就滅亡。絕命詛咒......只係一隻垂死嘅惡鬼,藉住拉其他世界落水嚟強行續命。即使我坐上王座,詛咒世界都唔會出現啲咩變化。」
我又指住班喺度遊蕩傻笑嘅「人」:「你話,挽救呢個世界,又有咩意義?僅僅係短暫拖延結局,過多唔知幾耐,深淵嘅封印再次崩潰,絕命詛咒又會重新出現返。」

「但現實世界......」

「阿爸阿媽已經走咗,現實世界已經冇幾多我哋值得我掛念嘅人。」我低頭望住手機:「但我唔係一個冷血嘅人,唔會想睇住70億人去死。不過,咁唔代表呢個係死局......手機係絕命詛咒嘅載體,而絕命詛咒嘅儀式先係將現實同詛咒世界連結一齊嘅存在。即係話,只要將絕命詛咒解決,現實世界好有可能唔會出事。」

而要將絕命詛咒徹底解決......最好嘅方法係......

「我要帶住部手機進入深淵。」我深吸一口氣。

咔--

更多黑霧從石門嘅罅隙湧出嚟,時間無多,喺封印崩潰之前先一步將絕命詛咒解決!

「係我哋。」阿琳攬實我嘅頸脖:「我哋要一齊......死都要一齊!」

「嗯。」我推開石門,然後走入門後面嘅空間。

四周圍一片漆黑,淨係得手機嘅屏幕發光,勉強照亮前路。

但手機嘅屏幕不斷閃鑠......帖子僅剩餘一堆數字同亂碼......屏幕開始碎裂!

隨著我繼續向前行,屏幕碎裂得越來越嚴重。

周圍嘅漆黑、虛無、寂靜,令我覺得自己好似已經被所有人遺忘一樣......唔係,仲有阿琳。

「阿琳,仲喺度嘛?」

「喺度。」

繼續向前行,腳步不曾停下。

但同時,身體亦變得越來越無力,腳步越來越沉重。

「阿琳,仲喺度嘛?」

「......」

「阿琳?」

「嗯。」

屏幕嘅亮光徹底熄滅,手機憑空消失喺我掌心......我成功咗!

但依家我已經分唔清前後左右,就連上下嘅概念都失去埋,已經返唔到轉頭。

眼皮越來越沉重......

直到一切都化為黑暗......

......

...

.
另一邊廂。

一隻殘破嘅手套,彷彿擁有生命一樣喺地上爬行,掌心嘅位置赫然係一張臉孔!

「嘿~真係差少少死透~」臉孔嘅嘴巴說道:「最後拖延到嘅少少時間,勉強將一部分意識成功轉移。」

臉孔嘅眼珠向石門嘅方向望去,石門上已經遍佈裂痕。

顯然,奈亞成功逃過一劫。

「深淵要徹底爆發,估計仲有幾分鐘?真係麻煩。」奈亞喃喃自語:「算啦,執番條命仔算係咁。」

已經化身為手套嘅奈亞,向著一隻傻笑嘅人形生物爬去,只要將佢成功支配,重新擁有一具軀殼,未嘗唔可以逃離呢度......

但下一刻,一把尖銳嘅利刃將手套釘喺地上!

「啊啊--」奈亞發出慘叫聲。

「奈......奈亞......」一隻女性人形企喺手套後面,佢嘅臉型竟然同送葬之刃一模一樣!

送葬之刃神志不清,但來自身軀嘅本能,驅使著佢滅殺眼前嘅存在。

「等等......唔好!我可以帶你離開呢度,返返去現實世界!我喺外面收藏咗你想像唔到嘅財富......」

奈亞作出最後嘅掙扎,仰頭望去送葬之刃。

「奈亞......要死......」送葬之刃發出嘶吼聲,一腳下踩。

曾幾何時,奈亞身為神明嘅時候高高在上,人類只係微不足道嘅螻蟻,只要望見自己嘅真容就會陷入瘋狂。

但如今,奈亞只能瞪眼望著越來越接近嘅腳板,避無可避。

啪--

送葬之刃一腳踏下,將手套踩扁。

昔日曾經係高高在上嘅神明,宛如蟲子一樣被踩死。
大家好,我係咲夜~
阿政同阿琳嘅故事嚟到呢度就完
今次係樓豬第一次寫長篇故仔
而且因為學業嘅緣故請咗幾次長假期
但大家都依然肯追埋個故
樓豬真係好感激大家嘅支持

樓豬寫呢個故嘅時候都學識咗好多嘢
希望下個故仔會寫得更好
有緣再見

過多幾日應該會出多篇後記
交代多少少嘢
多謝你哋追埋個故就真
天下無不散之筵席
樓豬之後都會繼續寫故嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞