《連登講故台絕命詛咒》(3)

480 回覆
33 Like 1 Dislike
正呀,可以同琳b咬耳仔
係咪奈亞啊
得奈亞先瞞得過送葬
仲以為係奈亞
都似
漆黑漩渦來勢洶洶,宛如流星一般奔襲而來!

「閃開!」

先一步察覺到漆黑漩渦存在嘅我哋,成功避開來襲嘅漆黑漩渦,阿琳甚至有餘暇射出一道骨刺擊向漩渦嘅中央位置。

漩渦去勢不減,撞向身後工業區嘅一棟大廈。

驚慄嘅一幕出現,大廈被漩渦觸碰到嘅地方瞬間粉碎,被扯入漩渦內部,消失不見,阿琳射出去嘅骨刺下場亦一樣。

唔係因為我哋先一步察覺到漩渦嘅位置,以漩渦來襲嘅速度,我哋肯定閃唔過......而且殺傷力驚人無比,即使被漩渦稍微波及到都會落得重傷嘅下場。

漩渦落入工業區後,好快就隱沒不見。

我哋向著三點鐘方向嘅位置,亦即係工業區一間廠房嘅位置急奔,嗰度係漆黑漩渦來襲嘅方向!

伏殺我哋嘅詛咒者,應該喺嗰邊!

「骨刺......我發射嘅骨刺,失去聯繫之前有牽引嘅感覺,係被漩渦主動拉入去。」阿琳說道。

「大概率係重力、吞噬類型嘅能力。」送葬之刃快速分析:「啱啱漩渦經過我哋嘅時候,我察覺到氣流嘅變化唔尋常,漩渦會將附近嘅所有嘢都吸向內裡,空氣都唔例外。但完全感知唔到詛咒氣息......」

詛咒者嘅能力真係層出不窮,竟然可以發射咁危險嘅漩渦......

一路注意隨時來襲嘅漩渦,一路向住三點鐘嘅方向推進......

望住間廠房越來越近,完整嘅外牆清晰可見......
完整......?!

「等陣,唔對路!個詛咒並唔喺呢度!」送葬之刃喝停我哋!「外牆完整,冇漩渦嘅痕跡!」

如果個詛咒係喺呢度製造同發射漩渦,外牆應該會有漩渦嘅破壞痕跡......但事實並唔係咁樣......

呢個係陷阱!

霎時間,個天變得比先前昏暗,只見又一個漩渦於我哋上方急墮而下!

避唔切!
阿琳嘅臉色變得煞白,伸展觸手嘗試將我推開漩渦籠罩嘅範圍......

但漩渦嘅速度太快,比先前再要快上一截,根本避唔切......

「魔鐮,解放百分之六十!」

送葬之刃雙眸格外犀利,全身黑煙爆發,右臂出現瓷器般嘅裂痕,然後一鐮斬出!

斬擊力媲美先前足以斬殺「色彩的詛咒」的一鐮,與從天而降嘅漩渦碰撞,斬擊不但未能夠將漩渦斬散,反而被漩渦徹底吞沒。

不過,漩渦來襲嘅速度亦慢落嚟,險險避過一劫。

咔——

類似玻璃嘅碎裂聲響起,只見落喺我哋眼前嘅漆黑漩渦,中央偏右嘅位置泛起白色蜘蛛狀裂痕,然後碎裂!

漩渦嘅裂痕裡面,可以清楚看見一道人影,人影散發出濃厚無比嘅詛咒氣息,危機感洶湧而來。
今日有啲嘢要搞
所以出少咗
聽日會補返多啲
好吊癮
應該係奈亞整出嚟嗰啲咀咒者?
詛咒者嘅本體,原來匿埋喺漩渦裡面!

利用漩渦嘅吸力,隱藏自身嘅氣息散逸,避免被我哋嘅感知偵測到,而且要攻擊到本體,要先突破漩渦嘅阻隔......

我哋三人嚴陣以待咁同漩渦詛咒者對峙,手上嘅善意之刃飄散出點點金光,抗衡撲面而來嘅詛咒氣息。

呢股詛咒氣息,比起阿琳同惡意強上太多!

「送葬之刃,果然不同凡響。」漩渦內嘅人影張嘴說道:「可以打破我呢層外殼......不過,以你依家嘅狀態,可以斬出幾多刀?」

送葬之刃持鐮嘅手臂流血不止,但卻視若無睹。

「解決你綽綽有餘。」

「仲喺度嘴硬......交韓千政出嚟,我可以饒你不死。」

「嘴硬嘅係你!」送葬之刃短暫蓄力,再次斬出強力一鐮!

人影從裂縫中伸出手掌,迎向送葬之刃嘅鐮刀,送葬之刃不禁露出笑容,對方竟然諗住用肉體硬抗鋒利嘅鐮刃......

下一刻,鋒利嘅鐮刀同肉掌碰撞,發出金鐵交擊嘅聲音。
咔咔——

「好硬!」送葬之刃露出詫異嘅表情。

而且對方嘅手掌準備合上,心中暗感不妙,多年戰鬥經驗驅使下,觸動機關將鐮刀嘅形態瞬間切換成長刀,脫離掌心籠罩嘅範圍。

砰!

當人影手掌徹底合上嘅時候,泛起一股氣爆!

「唔止係硬咁簡單,仲要好沉重!」送葬之刃分析,啱啱斬中對方嘅時候,人影可以話係紋絲不動。

送葬之刃急退,横持長刀作出格擋姿態,人影向前揮動拳頭!

咚!!

一股重壓迎面而至,送葬之刃向後倒飛,然後尚算平穩落地。

「咳咳~」送葬之刃乾咳兩聲,吐出一口血水,雖然已經卸去絕大部分力量,但體內仍然有唔少內臟震傷。

對方嘅拳頭異常沉重,沉重到唔合常理,簡直就好似同一座山岳對抗一樣......

「你值得我用上更多力量......!」漩渦人影嘅氣勢通天徹地,包裹身軀嘅漆黑漩渦擴張,周圍嘅一切統統被扯入漩渦嘅範圍內!

我立時向後急退,送葬之刃亦一樣,而阿琳就索性用手刀,將自己嘅頭顱斬落嚟,然後向遠處掟去。

下一秒,我就感到強勁嘅拉扯感同重壓,一股股無形嘅力量,從四方八面拉扯我嘅身體,彷彿要將我五馬分屍一樣。
而且呢一股股引力,隨著我逐漸落入漩渦嘅範圍而變得越來越強!

喺危急關頭下,我催動手中嘅善意之刃,趁周遭嘅牽引力稍微減弱,連忙爆發全身嘅力量逃離漩渦籠罩嘅範圍。

「好險。」我心有餘悸,差少少就當場身死。

全身上下無處不痛,唔少地方都有肉眼可見嘅瘀傷,係皮膚下嘅微細血管於啱啱嘅強引力下破裂引致。

只係接近對方嘅漩渦已經咁樣......如果直接落入到漩渦內部,應該會瞬間被重力扯碎,當場死亡。

鮮血順著送葬之刃嘅下巴滴落,佢先前所在嘅位置比我更接近漩渦內部,承受嘅重力更強。

但送葬之刃冷靜非常,手中長刀連斬,幾道銳利嘅刀氣沒入附近幾道工廈嘅外牆。

遭到方才漩渦波及,周遭嘅大廈早就結構性破損,搖搖欲墜,送葬之刃斬出嘅刀氣成為壓倒駱駝嘅最後一根稻草,向著漩渦人影嘅方向倒塌。

轟——

大廈倒塌捲起大量煙塵,倒塌時嘅衝擊波將我吹飛,然後重重咁跌落地面。

「嗚......」雖然全身劇痛,但我依然用盡全力盡快起身,因為我好清楚,呢個詛咒者唔可能咁輕鬆就解決到。

果不其然,漩渦人影附近嘅煙塵快速消失,被漩渦吞噬殆盡。

「你唔係以為,靠著呢啲小聰明,就可以戰勝我『質量』?」漩渦人影嘅聲音從煙塵嘅中央位置傳出。

原來佢嘅真正身份係「質量」......

呢個詛咒者,我喺樂園嘅紀錄入面見過一次,佢係當時天選派出對付樂園嘅最強者,係實力媲美超高位詛咒嘅可怕存在。

能力上亦大致對得上......引力漩渦,足以抗衡鐮刃嘅肉體密度,都係呢個能力嘅衍生......

一條條血肉觸手向質量伸延過去,但隨即化為肉沫,係阿琳嘗試緊對付質量,不過似乎成效不佳。

就喺呢個時候,耳邊響起送葬之刃嘅聲音。

「阿政,接下來,我同你阿妹會負責擋住質量,你趁呢個時候,坐船去詛咒醫院。」
竟然係黑洞
點打呀
質量冇記錯已經俾奈亞收咗皮?
即係奈亞想主角自己一個去醫院?
送葬其實係咪一直未好返哂
推吓先
所以我覺得應該係奈亞再改造咗佢少少
今日冇文
聽日會補
「我有冇聽錯?你話我自己一個去......」我愕然問道。

「唔係可以點?!冇時間啦!」送葬之刃打斷我嘅說話,神情嚴肅。

不遠處大量觸手蔓延,試圖纏繞向質量嘅身軀,不過喺強大嘅引力下不堪一擊,順帶碾碎數以百計嘅血肉生物。

但血肉生物依然源源不絕咁從大街小巷行出嚟,悍不畏死,而且死後身體更會劇烈殉爆,遺下一地燃燒著紫藍色火焰嘅屍骸。

高熱撲面而來,係阿琳用渾身解數拖延緊質量嘅腳步......

「你唔係以為多咗你喺度,我哋就打得嬴質量呀嘛?!」送葬之刃捉住我嘅衣襟:「你喺呢個戰場上面,幫唔到啲乜嘢手......」

轟——

又一股波動從海上詛咒醫院嘅方向傳來,所發出嘅巨響,甚至短暫壓過阿琳同質量交手嘅聲音,天上更短暫出現一片倒影......

係現實世界嘅倒影,繁華嘅街道,林立嘅高樓大廈......但倒影轉瞬即逝,消失不見......

「係重置,仲要啱啱出現咗屬於現實世界嘅倒影......」送葬之刃繼續講:「你應該好理解係咩意思,詛咒世界就嚟徹底連通現實世界,時間無多!快啲行!」

說罷,手上嘅鐮刃亮起黑紋,抬臂一揮,一道強橫嘅黑色斬擊向着質量嘅方向衝去。
被送葬之刃猝不及防突襲,質量亦不好受,漆黑漩渦嘅引力場被大片撕裂,用以格擋斬擊嘅手掌亦冒出一道血痕。

「魔鐮,解放百分之七十......八十。」

送葬之刃嘅氣息變得更加鋒利,直到徹底消失不見,係佢嘅危險程度已經徹底超出我嘅感知範圍。

持鐮嘅白皙手臂上,刻印上詭異嘅黑色咒紋,蔓延到側臉位置,雙眼變得漆黑,望落去既詭異,又帶有幾分黑暗美感。

面對徹底爆發全力嘅送葬之刃,哪怕係質量,亦需要嚴陣以待。

「保重。」

事到如今,我都唔可能再浪費時間......浪費阿琳同送葬之刃製造嘅機會。

呼~

突然爆發嘅強風吹到我站立不穩,下一刻,原先企喺我身邊嘅送葬之刃,已經瞬間出現到質量身後,鐮刃勾上質量嘅喉嚨。

但質量嘅反應亦快極,反手一拳將送葬之刃擊退。

趁著質量被送葬之刃同阿琳糾纏住,我往先前碼頭嘅方向跑去。

……

同一時間,工業區一座大廈嘅天台。

「估唔到,我哋會咁快遇到你,幕後黑手大人。」青年表情恭敬,但臉上嘅冷汗,卻出賣咗佢嘅心情。

企喺青年身邊嘅少女亦同樣緊張非常,手上凝聚著星光,隨時要擊向對面嘅人影。

「咁早晚都會遇見嘅~畢竟你哋此行嘅目標係我~」人影嘅心情顯然不錯,從陰影嘅位置行出嚟。
正正係奈亞!

「睇嚟韓千政佢哋對你嘅計劃好重要,我哋只不過喺後面跟蹤,就引到你出嚟。」時針嘗試試探。

「韓千政?的確重要。」奈亞點頭:「至於我係唔係被你哋引出嚟,又係另一回事。」

奈亞單手一抬,分秒手中凝聚嘅星光就憑空消散。

「呢種波動......你打散星光咒嘅力量,同樓下送葬之刃交戰嘅詛咒能力本質一樣。」冷汗從時針嘅臉頰滑落:「天選,已經喺你嘅支配之下。」

不愧係主上曾經嘅宿敵......即使現時嘅力量距離全盛時期不可同日而語,但都遠超凡俗......

「顯然而見。」奈亞笑道。

「咁你做呢一切,究竟仲有咩意義?」時針苦笑,望向遠方激烈至極嘅戰鬥:「可以咁輕鬆支配嗰個級別嘅強者,以你嘅力量,消滅整個詛咒世界嘅活物對你無難度可言,你再慢慢解除本體嘅封印咪得。」

遠方送葬之刃、血禍同質量嘅戰鬥有幾咁之驚心動魄,喺時針眼中就有幾咁諷刺......

簡直同人偶劇如出一轍,畢竟戰鬥嘅三位早就成為咗奈亞嘅傀儡,掌中玩物......所謂意志,戰鬥意識,無一不由奈亞所掌控......

結局早已注定嘅戰鬥,又有何意義?
永遠支持奈亞大人!
「如果個封印真係咁容易解除就好。」奈亞搖頭:「同埋要支配強者,要消耗嘅精力係超乎想像咁高......而且好多時,都要落手落腳打低佢,先有得行使支配權能。」

然後對住時針露出嘲弄嘅表情:「喺呢方面,你應該比我知得更加清楚......畢竟支配權能,曾經係你家族嘅所有物,係咪?」

「冇錯。」時針直認不諱。

「支配權能,我係從天啟四騎士入面,『白馬騎士』瘟疫手上奪取過嚟。」奈亞解釋:「天啟騎士,隸屬於天主嘅神系,所以權柄實際上都係屬於天主。至於天主嘅支配權柄又從何來?係天主擊敗咗你哋一族嘅源頭,從你嘅先祖手上奪取......而你先祖敗亡之後,你哋一族為咗避免喺殘酷嘅宇宙覆滅,選擇投靠我嘅宿敵——黃衣。」

隨著奈亞說出黃衣之名,天空似乎有一道目光,從遠處注視著佢。

但面對黃衣嘅死亡凝視,奈亞毫無畏色。

「所以黃衣選擇派你哋嚟呢度,係因為支配權能本身係你哋一族嘅所有物,對我嘅支配有好強嘅抗性。而且仲可以俾機會你哋回收先祖嘅力量,拉攏人心,真係好算計。」奈亞拍拍手:「但呢一切,會唔會好似黃衣預想咁順利呢?」

時針心裡一寒,雖然早就預料到對方神通廣大,但徹頭徹尾說出自己背後嘅真正目的......依然令人不寒而慄......

「咁你同我講呢啲嘢又有咩用處?證明自己係幾咁之神通廣大?一切盡在你掌握之中?」時針問道。

「一嚟啦~」奈亞漫不經心:「二嚟,要確立反派嘅『位格』~」

「反派嘅......位格?」

「你應該知道,呢個詛咒世界,背後有一套運行嘅規則。」奈亞解釋:「就好似劇本一樣~一個叫《連登講故台絕命詛咒》嘅劇本。而喺劇本入面,最重要嘅角色係主角,一切都圍繞著主角而運行......」

望向地面,向著碼頭方向逃離嘅韓千政......千鈞一髮間避開戰場橫飛嘅道道刀氣同碎石瓦礫......
「貌似危機重重,但以主角嘅身份,邊會咁容易出事~」

「但之前嘅其他被詛咒者,佢哋都曾經係主角......擁有主角嘅身份,但依然會死,然後變成詛咒者。」時針質疑:「根本就唔係好似你講嘅咁!」

「乜之前嗰班『主角』,可以同我專登選出嚟嘅『主角』相提並論咩?」奈亞微笑道:「哪怕佢唔係主角嘅料子,我都可以專登培訓佢,喺佢身邊安插棋子......只要佢可以行完成條『主角』嘅旅程,呢一切都唔成問題。」

「完成『主角』嘅旅程......即係完成佢喺呢個世界嘅使命,破除詛咒,或者搵出導致詛咒出現嘅根源?」

「只係一部分。」奈亞搖頭:「故事入面更重要嘅,始終係劇情......當然仲有其他角色嘅存在。就例如4號,就例如血禍,就例如送葬之刃,仲有天選一方嘅質量。」

一個可怕嘅可能性,從時針嘅腦海中閃現。

「4號,係你嘅傀儡,而血禍,仲有送葬之刃,全部都喺你掌控當中。」時針緩緩說道:「而反派一方,天選已經處於你嘅支配之下。不論係正面、反面,詛咒世界可以主導未來劇情嘅人,都已經成為咗你嘅傀儡......仲有主角都一樣......但你依然喺度做戲......」

工業區嘅戰鬥激烈非常,大量血肉骨矛拔地而起,但喺接近質量嘅時候卻被無形重力統統碾碎。

送葬之刃接連揮動鐮刀,質量則以重拳還擊,兩者相交之處擴散出一道道衝擊波。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞