《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
所以好掛住佢
中蜘蛛
咁之後咪仲有排停
今晚比較忙
聽日補返
有心理準備會請唔少假
但應該唔使請成個月假咁
蒼白......

以我左手為起始,皮膚迅速變得蒼白,變成蒼白嘅身體部位先係麻痺,然後慢慢失去所有知覺。

唔單止係咁,蒼白嘅皮膚,更開始浮現皺紋,體內傳來一股疲勞感,就好似啱啱以全速跑咗十分鐘咁。

身邊嘅同伴都唔喺度,想來處境同我不遑多讓,我只能夠依靠自己......

我倒係唔太擔心佢哋嘅情況,畢竟在場嘅人全部都比我強大。送葬之刃同惡意嘅強大毋須多言,阿琳實力上即使及不上前兩者,再生性喺上位詛咒者中都係首屈一指,唔會咁輕易被蒼白侵蝕至死。

「冷靜......」我深呼吸一口氣。

越係呢啲時候,就越唔可以慌張,如果唔係啱啱班曙光教徒,就係我嘅下場。

依家嘅情況,好顯然係遇上咗強大嘅詛咒者,而且阿琳啱啱似乎都認出呢位詛咒者嘅身份,但喺可以說出佢嘅特徵同能力之前就消失咗。

蒼白已經蔓延到我嘅上臂位置,唔單止係咁,我左腳亦開始有麻痺嘅感覺,時間無多......

左邊......蒼白係由左邊開始蔓延......

原因,係因為我右手握住嘅武器,係上一更結尾嘅時候,米莉亞主教交俾我嘅善意之刃!

匕首散發著螢白色光芒,充斥著善意嘅力量......
係匕首散發出嘅善意,抗衡緊依家呢位詛咒者嘅力量,我身體嘅右側先未被蒼白侵蝕,而距離匕首較遠嘅左側就冇咁好彩。

所以,眼前我諗到嘅唯一解決方法,就係我手上嘅善意之刃。

我咬緊牙關,然後一刀用匕首刺入早已變得蒼白嘅左臂!

刺眼嘅金光爆發!黑色煙氣從蒼白皮膚嘅底下飄散出嚟,然後被金光蒸發。

「呀呀呀呀呀!!!」

我隱隱聽見一把尖叫聲,下一刻,一切回復原狀,手臂嘅蒼白色褪去,只留下一道刀傷同些許皺紋。

身邊嘅同伴都出現返,而佢哋正同一個外表非常奇特嘅詛咒者僵持緊。

冇錯,係可以用奇特嚟形容......因為眼前呢個詛咒者,連人形都唔係!
只見一個散發著七彩光芒嘅光球喺空中漂浮,顯得既迷幻又詭異,一道道七彩絲線從光球伸延開來,然後黏連到眾人身上。

阿琳被七彩絲線黏連嘅身體部位變得蒼白,但粉嫩嘅血肉又迅速再生,取代蒼白嘅身體部位。

另一邊嘅惡意,身上散發著大量黑氣,同七彩絲線互相糾纏,惡意嘗試吞噬眼前嘅詛咒者,卻屢屢失敗,兩者都奈何不了對方。

至於送葬之刃,佢嘅應對方法就更加簡單粗暴。

速度快得離譜嘅送葬之刃,以近乎瞬移嘅速度避開絕大部分襲來嘅七彩絲線,手上嘅戰鐮早就切換成更靈活嘅長刀形態,長刀連連揮舞,將少許成功逼近身邊嘅七彩絲線斬斷。

不過,因為我成功從被七彩絲線黏連嘅狀態掙脫出來,原先光球派去圍殲送葬之刃嘅絲線,有一部分向我洶湧而來。
速度極快,轉瞬間就來到我嘅身前。

錚!錚!錚!

手上嘅匕首嘅金光爆發,然後凝聚,形成宛如實質嘅刀刃,我接連揮舞刀刃,善意之力輕鬆將七彩絲線抹除。

「估唔到呢把武器咁勁......」善意之力於刀刃上奔騰,依家嘅善意之刃,外形就好似一把長刀形狀嘅激光劍咁。

更多七彩絲線向我蔓延過嚟,但喺善意之刃嘅威力下,無功而返。

有見及此,七彩光球將更多圍殲送葬之刃嘅絲線分配過嚟我呢邊......我頓時壓力劇增!

但亦都喺呢個時候!

「魔鐮,解放百分之六十!」

送葬之刃眼神變得銳利,一個急退,將追趕到身邊嘅七彩絲線全數甩開,全身爆發黑煙,長刀瞬間切換為鐮刀形態,做出短暫嘅蓄勢後,一鐮斬出!

散發出無盡破滅氣息嘅強大斬擊,直奔詛咒嘅本體,亦即係七彩光球而去。

七彩光球將全數絲線收攏,嘗試格擋送葬之刃嘅蓄力斬,但蓄力斬就如摧枯拉朽般輕易將七彩絲線盡數剷滅。

然後,直接將七彩光球一分為二!

「呀呀呀呀呀呀!!!」一陣慘叫聲從光球方向傳出,然後靜默。

七彩絲線消失不見,光球變得暗淡無光,最終化為飛灰。
呢排忙到七彩
啲文繼續欠住先
過多排又可能要請長假
對方咁就收皮
後日繼續更新
支持
推!
加油,記得溫好書先寫文
光球詛咒已敗,阿琳同惡意亦隨即脫困。

喺樂園充斥善意嘅環境,詛咒消亡後並未留下核心。

「呼......」送葬之刃細聲喘氣,臉色變得蒼白,斬出強力一擊嘅右臂猶如陶瓷一般開裂:「負擔比想象中大,對付呢隻嘢都咁吃力。」

阿琳抬手,肉芽於送葬之刃傷臂嘅裂痕中冒出,傷勢急速回復。

但即使送葬之刃手臂嘅傷勢被阿琳修復好,原先消耗嘅體力亦未回復,至少喺我感知裡面,送葬之刃嘅氣息比先前弱咗一籌。

「阿琳,你冇嘢吖嘛?」我留意到阿琳個樣有啲悶悶不樂咁。

「阿哥......」阿琳面有難色,然後吞吞吐吐咁講:「你......會唔會唔要我㗎......?」

我完全追唔上阿琳諗緊啲乜嘢......咩我會唔要佢?佢講緊啲咩?

阿琳偷偷望咗送葬之刃一眼:「我又冇佢咁好打,又冇佢咁靚,你會揀佢好正常......」

「你咁講係咩意思?我唔會掉低你。」我嘗試安慰阿琳。

阿琳點解會喺呢啲時候講呢啲嘢......!!!

「雖然我好唔甘心,但我不得不承認,送葬之刃佢比我強得多.......」阿琳低頭:「阿哥,啱啱我哋對付嘅『色彩』,我單對單絕對唔可能全身而退,但送葬之刃佢......淨係付出輕傷嘅代價就當場將佢斬殺。」
原來係先前送葬之刃嘅表現,令阿琳產生危機感。

同埋原來啱啱嘅詛咒者,真名係叫「色彩」,係阿琳以前喺天選陣營嘅時候就已經識得嘅詛咒者。

而且實力好強,唔係因為善意之刃嘅威力強大,成功分散咗色彩的詛咒嘅注意力,給予送葬之刃機會爆發,我哋都唔可能咁快成功解決色彩的詛咒。

但當務之急係安慰阿琳......

「聽住!我依家得返你一個屋企人!我唔可能掉低你!」我捉實阿琳膊頭!

「你話......得返我一個屋企人?」阿琳呆咗一下。

一時口快......本身諗住對阿琳瞞得就瞞......

但依家已經收唔返我講出口嘅嘢......

「嗯。」我點頭:「雖然好難接受,但阿爸阿媽佢哋......已經......」

「點......點會咁......」阿琳嘅表情難以置信:「佢哋,究竟係點樣......?點解會死?」

「係詛咒,現實出現咗詛咒。詛咒......害死咗阿爸阿媽。」

我講唔出口,阿爸阿媽變成咗詛咒......而且呢件事本身謎團重重......

「點......點會咁......嗚嗚......」阿琳攬實我。

「乜依家係講呢啲嘢嘅時候咩?」一把聲音,打斷咗阿琳嘅哭泣聲,係送葬之刃。

鐮刀揮舞,將從後面追上嚟嘅詛咒者一分為二。

「你嘅悲傷,對眼前嘅狀況一啲幫助都冇。」送葬之刃語氣冰冷:「我哋仲有幾多時間可以浪費?」

後方更多詛咒追來,大量黑暗爆發,將詛咒盡數淹沒,係惡意出手。
地面又再次劇震,就如同送葬之刃所講,已經冇時間可以浪費。只有活人,先有悲傷嘅資格......

「我哋行。」我示意所有人跟上。

阻撓我哋離開樂園嘅最後一道難關「色彩」已經被我哋解決,眼前嘅山窿就係樂園嘅出口。

「我唔會跟你哋離開。」紅衣主教開口講:「我會同其他人留守喺度,對抗天選詛咒。你哋離開樂園,會有其他人接應你哋。」

「嗯。」

曙光教會嘅準備比我想像中充分。

「祝你哋武運昌隆。」

……

樂園,地下研究所中心。

此地已經徹底變成一片戰場,樂園嘅上層已被攻破,無時無刻都有大量強大嘅詛咒者從天而降,但卻盡數被曙光教會擊退。

米莉亞主教原地躍起,躍起嘅瞬間,一雙佈滿鱗片嘅利爪從地面探出。

手上匕首纏繞嘅黑暗力量凝聚,構成長刀形態,反握刀柄,借助自身下落一刀下刺!

黑暗長刀沒地而入,探出地面嘅利爪無力下垂。

黑暗之刃從地面抽離,黑色詛咒之血攀附上刀刃,使其更有殺傷力,然後一刀抹過另一位詛咒者嘅頸脖!

「米莉亞大人。」紅衣主敎來到米莉亞主教身後。

「12號,韓千政佢離開咗樂園?」米莉亞主教頭也不回,一腳將眼前嘅詛咒者踢到紅衣主教身前。

「係。」紅衣主教默契十足,一個過肩摔將詛咒者摔喺地上,米莉亞主教隨即補刀。

殺死呢批詛咒者,又有更多詛咒者降臨!

「曙光!準備好未?」米莉亞主教對著詛咒者連斬,望向被層層士兵同信徒保護嘅曙光。

「準備好!」曙光目光明亮。

「係時候俾天選佢哋見識一下,我哋樂園嘅秘密武器!」

下一刻,刺目嘅白色光芒乍現,自曙光身邊爆發,然後將周圍嘅一切吞沒。
就係每日做晒嘢先會寫
唔通係善意核彈
唔緊要慢慢
依家先睇到哭的咀咒3月20號
樓豬又要請長假了
本身諗住遲多一排先請假
但實在係比預期忙好多
越嚟越難抽時間寫文

所以樓豬由今日開始請長假
大概五月考完試先會返嚟
到時就寫埋個結局佢
支持
樓主加油
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞