《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
但仔細一諗,就知道根本唔可以退縮。

身體暴露喺外面嘅毒氣,我必死無疑,依家我係身穿保護衣同戴上防毒面具先生存到......而最大問題係氧氣,我嘅氧氣來源自氧氣樽,而氧氣樽嘅氧氣存量有限......

我要喺氧氣樽嘅氧氣耗盡之前,逃出毒氣籠罩嘅範圍!

而阻礙我逃走嘅最大障礙就係放出毒氣嘅教廷同組織,所有機關嘅出入口位置應該早就有佢哋嘅人......

我盡量將身體貼近暗門後,聆聽門後嘅人對話。

「......第12小隊報告,未發現任何異常......」

入面嘅人似乎同緊上司報告緊情況......而且呢種感覺,冰冷嘅說話語氣,令我諗返起第一次遇上教廷嘅嗰班士兵......

由神父帶隊,訓練有素,手持各式槍械嘅士兵,受過嚴格訓練,完美執行命令,呢個係我對教廷士兵嘅印象。

當時唔係奈亞大人同機關嘅人解決咗教廷嘅人,我早就俾佢哋帶走,後果不堪設想......

「機關4號人物......張道士,未能確認位置......保持戒備......」

裡面嘅人仲未知道張道士已經身死嘅事實,佢哋應該唔係組織嘅人,應該係教廷嘅嗰班黑衣士兵......
但咁都即係話,教廷同組織嘅合作都唔係咁緊密,組織並冇分享張道士已死嘅情報俾教廷知道。

「『天使之塵』釋放......強烈超凡毒氣......通風口排放......已經從總部運送補給,防護衣物......注意腐蝕......」

天使之塵,應該指緊嘅係瀰漫喺空氣嘅橙紅色毒氣......同埋佢哋講到注意腐蝕,要補給防護衣物,防護衣都會受到毒氣侵蝕?

我諗返起當時被毒氣覆蓋嘅張道士屍骸,唔使一分鐘,屍骸已經溶解成毒水,而且毒氣既然被教廷士兵稱為超凡毒氣,毒氣嘅威力唔可以用常規方式判斷......就算係保護衣都未必完全抵擋到毒氣......

一諗到呢度,我心底就泛起一股涼意,身上保護衣帶嚟嘅安全感亦消失......全身上下開始覺得痕癢......

不過痕癢嘅感覺轉瞬即逝......只係自己嚇自己啫......

「調查到詛咒痕跡......密室......抽調人手支援......」我繼續偷聽裡面嘅教廷士兵對話,然後係一陣腳步聲,可以判斷係有幾個士兵離開咗。

喺我印象中,眼前嘅呢間辦公室並唔大,本身就容納唔到太多士兵,而依家佢哋仲要有人離開,去增援另一個地方。

「15分鐘後再次報告。」

係偷襲嘅最佳時機!

我把心一橫,拉開暗格大門,然後直闖入辦公室內!
政哥開無雙
幫推下先係咪尾聲喇?
今日冇文
15 篇
映入眼簾嘅係兩個士兵裝束,臉上帶著防毒面具嘅黑衣教廷士兵!

佢哋一人手上拎住對講機,另一人手持散彈槍戒備......果然係曾經見過教廷士兵!

見到突然闖入辦公室嘅我,佢哋頓時大吃一驚,但飽受訓練嘅佢哋顯示出極強嘅戰鬥素養。手持散彈槍嘅士兵用槍瞄準著我,手指扣向扳機,掩護同伴,而另一人則身影暴退,一手從腰間嘅戰術腰帶抽出匕首,並準備聯絡上級。

若果係幾日前嘅我,面對眼前呢兩個訓練有素嘅士兵,我絕對唔會係對手,但依家我早就今非昔比......

佢哋嘅動作同反應的確快捷,但喺我眼中依然太慢。

向前踏步,手掌握向持槍士兵嘅手腕,喺佢扣下扳機之前將槍械奪下,再一腳踢飛另一個士兵。

手持對講機嘅士兵重重撞向身後嘅牆壁,吃痛之下,手上嘅對講機亦跌落地上。

然後喺佢可以執返起對講機之前,先一步將兩人臉上嘅防毒面具摘下!

「嗚嗚......」防毒面具被摘下,兩人當場吸入毒氣身死,暴露嘅皮膚被毒氣短時間融解成毒水。

比想像中容易得多......

我攻擊速度、神經反射速度喺之前嘅經歷入面大大提升,面對強大嘅月獸同詛咒都有一戰之力,對付兩個士兵不再話下。

而摘下士兵槍械嘅手法,嗰種手感......係屬於4號嘅手感同技巧嚟......

但咁樣唔代表啱啱嘅交鋒輕鬆,相反,交鋒凶險無比。

喺充斥著毒氣嘅環境,我只要一有些少失誤,身上嘅防護服被匕首劃破,或被子彈射中,毒氣就可以從缺口進入防護服,輕易將我殺死。只要我動作慢上一拍讓士兵順利開槍,或攻擊出現破綻,我已經當場身死。

「沙沙......沙沙......」地上嘅對講機發出聲響。
呢度就係當初奈亞大人帶我到地下監牢嘅秘密通道......而咁神秘嘅秘密通道,果然仲未被組織同教廷嘅人發現!

行到去地下監牢,裡面果然一個人都冇......暫時安全......

我走到監牢附近嘅水槽,用水沖乾淨身上嘅防護衣物,然後換上路上執到嘅黑衣士兵衣物。

地下監牢冇毒氣存在,我只需要唔好掂到衣物表面沾染著毒物嘅地方......

「完美。」我執返嚟嘅士兵服裝同我身型接近,我好輕鬆就換上。

穿著教廷士兵服裝,只要唔開聲講嘢,我被敵方發現嘅機率大降,畢竟喺充斥著毒氣嘅環境,所有人都只能夠以肉眼判斷對方嘅衣物嚟分辨敵我。

而且我嚟到地下監牢,自然唔係只係為咗換衫咁簡單......

聽著附近嘅地下水聲,我懷疑,呢度附近可能有通往外界嘅出口!
接近㗎啦
但都仲有一段距離
15篇聽落好多
其實只係5更啫
咁幾時
諗定下個故未呀?
同埋會唔會諗出書?
有時間先
樓豬呢排比預期忙好多
下個故已經構思緊
不過未開始落筆
要完咗呢個故先

同埋唔會出書
點解唔出書我一定會買
出書呢啲應該好多嘢搞
樓豬怕麻煩

同埋樓豬寫故係興趣
就好似打機一樣
一同錢掛勾就唔好啦 好大壓力吖
支持你
希望你可以保留到呢個初心
可唔可以透露吓咩題材?

同埋同上個故/呢個故有無關係?
地下監牢四周圍都聽到有流水聲,經過暗道落嚟嘅時候都留意到天花板滴水......

我懷疑地下監牢附近應該有水源,可以通向外界嘅水源,係機關可以通向外面世界嘅出口。

雖然我嘅推測未必準確,但至少依家有個方向......

順便拎衫袋嘅手機出嚟,依家已經去到下午五點,時間比我預期過得快,距離再次進入詛咒世界嘅時間只有大概七小時。

不過,經歷一整天嘅戰鬥、潛行,我反而唔覺得太疲累,依家都未有任何飢餓感,狀態可以話係好得不得了。

但我用咗大概十五分鐘,徹底搜尋過地下監牢,都搵唔到任何通往外面嘅道路,不禁有一絲失望。都係,話晒呢度都係監牢嚟,設計上監牢附近唔應該有通往外界嘅秘密出口......

就喺呢個時候,我身上嘅對講機突然響起。

我猶疑咗一刻,然後決定接聽,對面嘅說話或者可以帶俾我些少重要嘅情報。例如,增援嘅兵力,士兵嘅去向。

「沙沙沙......收唔收到!」對講機另一端傳來聲音。

對面嘅背景聲音十分嘈雜,說話聲夾雜著大量槍聲,奔跑聲,仲有一陣極其詭異嘅笑聲......

我望一望身上衣物嘅編號:「第7隊回覆。」

但對面一直都冇回覆我,對講機淨係傳嚟奔跑聲音......睇嚟對面嘅情況唔太理想。

直到過咗幾分鐘後,對方先停落嚟,略微喘息一下,先回覆我。

「救我......唔好......」

教廷......究竟遭遇到乜嘢?
明明機關已經全滅,佢哋係同乜嘢戰鬥緊?失控嘅收容物?

「你依家喺邊度?」我嚴肅問道,對方嘅答案好重要,因為佢身處嘅地方一定好危險,要繞開。

「東側!唔好過嚟!!係詛咒,唔需要增援......嘻嘻嘻......」對面發出一陣令我毛骨悚然嘅笑聲,然後笑聲重新變成驚恐,「過嚟......唔好......唔好過嚟......唔好救我!!」

「喂......喂?!聽唔聽到?」我問對面。

暫時知道,機關東面有詛咒存在,而且非常危險......

之前遇見嘅幾隊教廷士兵,都係向機關東面增援,可見機關東面嘅詛咒係幾強大。

「快啲!!熄咗佢,太遲!!哈哈......」對方又突然大聲尖叫!

熄?熄咩......?

下一秒,一陣穿透力極強嘅笑聲從對講機傳嚟!詭異至極嘅笑聲猶如魔音一般從我耳邊迴盪。

腦海變得一片空白,臉部肌肉開始抽搐,露出歡笑嘅表情。

「嘻......嘻嘻......哈哈哈......」我不由自主發出笑聲。

眼前嘅一切開始笑......

天花板喺度笑,牆壁喺度笑,地下喺度笑,空氣喺度笑,監犯喺度笑,機關成員喺度笑,教廷士兵喺度笑,所有人喺度笑,圍住我一齊笑......

我亦跟住一齊笑,我臉部嘅肌肉喺度笑,全身身體肌肉喺度笑,骨骼喺度笑,血管喺度笑,心臟喺度笑,肺部喺度笑,肝臟喺度笑,脊椎喺度笑......所有呢片空間嘅一切有形無形之物都開始笑!!

「哈哈哈......哈嘻嘻嘻嘻......哈哈哈哈!!!」我已經壓制唔到自己,發出陣陣狂笑聲。

我隻手變得無力,我看見一張嘴巴喺我手心位置裂開,然後對著我微笑,繼而發出狂笑。

手上嘅對講機跌落地面,對講機喺度對住我笑。
笑聲充斥著地下監牢,唔係因為我嘅笑聲喺密閉嘅地下監牢出現回音,而係因為地下監牢已經開始狂笑......宛如一個真實嘅生命體一樣。

而嚟到呢度,我已經估到教廷遇上咗乜嘢......佢哋遇上咗類似音的詛咒同級別嘅恐怖詛咒......

係一種可以通過笑聲傳播嘅詛咒!

「哈哈哈......咳咳......哈哈哈哈嘻嘻嘻嘻!!」

但我已經咩都做唔到,腦海已經慢慢俾歡笑聲佔據,更因為無法停止嘅狂笑而開始窒息......

而一道人影亦緩緩喺我身前構成......我嘅直覺話俾我知,佢就係帶俾我無盡狂笑嘅詛咒真身!
係個有關殺手嘅故事
不過應該係獨立世界觀嚟
就快收檔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞