《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
推下post
push
「轟隆轟隆轟隆......」

喺一架列車上面......

車廂裡面淨係得我一個人,望向窗外,列車外面係一片荒蕪,車廂裡面亦唔見有任何路線圖。

「呢度,係夢境?」我自言自語。

我記得,上一刻嘅我仲係喺機關,但依家就嚟咗呢個陌生嘅地方......而且呢種身處喺夢境嘅虛幻感覺,我已經感受過唔止一次。

啪嗒、啪嗒......一陣腳步聲從我身後響起,我猛地轉頭。

「韓千政,我哋又見面。不過今次應該係最後一次......」

一把熟悉嘅聲音響起,來者身穿道袍、手持摺扇......正正係張道士!

「張道士,你!我......!」我一時間完全唔識得反應。

眼前嘅呢個張道士,究竟係鬼魂?定係我喺夢境幻想出嚟?

呢個時候,我留意到眼前呢個張道士嘅頸脖位置有一道紅印......係,係我殺死咗張道士,依家佢係返嚟搵我報仇......

一諗到呢度,我又忍唔住退後多兩步。

「放心,我唔係搵你報仇嗰啲。」張道士臉色平靜,然後示意我冷靜落嚟。

「但係......但係......!」但係......明明我殺死咗你!

「但係明明我殺死咗你?」張道士一下說出我想講嘅嘢。
「嗯......」

「你知道嗎,韓千政。」張道士繼續講:「一個普通人類窒息而死,所需要嘅時間大概係五分鐘。而如果嗰個人係受過專業訓練,可以做到長時間閉氣嘅,堅持到嘅時間會更加長......而且當時你對手震晒,呃住我喉嚨嘅位置都唔夠準確,我俾零分。」

張道士咁講......係咩意思......

「你嘅意思係?」

「我嘅死並唔關你嘅事,我真正嘅死因係源自於我先前進行嘅儀式魔法反噬,並唔係因為你。」張道士回答:「你想殺死我嘅時候所講嘅嘢,我都聽到......組織嘅人,捉咗你屋企人,然後以此嚟威脅你殺死我,係唔係?」

「嗯......」

「而且佢哋似乎有方法可以監察到機關內部......反正我都已經命不久矣,所以先決定索性死喺你手上,算係幫你搞掂組織班人,臨死嘅掙扎都只係扮演嚟。機關嘅漏洞實在太多,連安全屋都俾佢哋監察到,真係失策,唉......」張道士繼續講:「但都冇辦法,鬼叫我哋嘅團長都不懷好意......早就應該諗到......」

「等陣,你話奈亞大人?」張道士講緊咩?咩叫團長不懷好意?

奈亞大人,會不懷好意?!

但張道士無理會我,繼續自己講......

「不過我生前嘅時候應該已經被影響......師傅嘅事,仲有機關點解會多咗咁多內應......」張道士邊諗邊講:「呢啲我死咗先睇得透......」

然後又凝視著我雙眼:「而你應該都早就喺佢支配之下......」

支配......我早就喺支配之下?

「但點都好,你都唔需要內疚。」張道士正視著我:「喺我眼中,你始終係一個平民,一個唔好彩被捲咗入超凡事件嘅平民......唔係因為我哋,你嘅屋企人唔會俾組織捉走,韓千政,你從未虧欠過機關,係我哋機關虧欠咗你。你所做嘅,係人之常情......」
「唔係因為你哋機關,我早就......死喺詛咒手上......」

「你調轉咗。如果我哋機關可以再早少少發現詛咒嘅存在,我哋嘅實力更加強,處理詛咒更有能力,可以喺詛咒影響到你哋平民之前將佢處理咗,依家嘅悲劇就唔會出現。」張道士搖頭:「不過依家講呢啲都冇乜意思......而且由於現實嘅我已經死透,組織班人應該唔會繼續為難你。係咁先,韓千政,你之後要繼續加油......永別。」

張道士講完呢句,我眼前就泛起白光。

然後下一刻,我亦於現實張眼醒來。

……

列車上。

「韓千政,今次真係永別了......」張道士自言自語:「明明識咗你都唔係好耐,但就同你一見如故,甚至仲搏埋條命嚟幫你......」

「咁好正常吖~畢竟喺原先嘅世界線,你都會作出類似嘅選擇~」一把聲音,突然從張道士身後響起。

張道士回頭一望,來者係奈亞!

原先驚愕嘅表情變成苦笑:「係團長大人你......估唔到,我死咗都會見到你......」

「因為我感覺到有人觸動到我嘅支配印記,你係唔係,喺我嘅傀儡面前講咗啲唔應該講嘅嘢?」

「淨係講咗一句啫。」張道士苦笑:「可唔可以放過我?俾我投胎轉世?」

「你話呢?」奈亞笑道,一股無形嘅力量於掌心凝聚:「我都忍咗你好耐,上次你同韓千政講支配權能嘅事,我都未同你算賬。你變咗做靈魂都仲咁多嘢講,你話,我應唔應該滅咗你?」
咁政哥咪會發現奈亞係個仆街含家產?
我收返gchi 奈亞多啲
佢係個大仆街
臭閪奈亞
所以奈亞咪突登出嚟一轉
因為有超出計劃嘅事發生
仆街都唔係第一日嘅事
真係好仆街
但而家應該都知?光明正大打到人魂飛魄散
阿政依家喺現實醒返
睇唔到夢境發生嘅嘢
之後發夢見唔返張道士都只會以為佢投咗胎
因為張道士已經同佢道別咗
咁道士又白死了
Lm
「對唔住,雖然我知我絕對唔係團長大人你嘅對手,但我冇坐以待斃嘅習慣。」張道士嘅眼神變得銳利。

「咁先似樣㗎嘛,你啱啱投晒降咁嘅款~」奈亞笑道。

相較於奈亞嘅輕鬆,張道士神情嚴陣以待。

「但以你依家嘅狀態,又可以做到啲咩?」

奈亞單手前指,一股無形嘅衝擊轟向張道士。

「心之壁!!」

一道力場於張道士身前憑空出現,一道道六邊形波紋喺力場上擴散,勉強將衝擊格擋住,車廂同周圍嘅事物都因為強悍嘅交擊而爆裂。

但作為擋住呢一擊嘅代價,張道士嘅身影變得淡薄,就好似快要消散一樣......

「又真係有少少本事喎......」奈亞露出欣賞嘅表情:「雖然呢度嘅我只係一道投影嚟,仲要為咗避免俾班麻煩友追蹤到而特登中轉咗幾次先過嚟,但我都冇諗過你會接到我一下攻擊。」

「都稱唔上接到你一下攻擊,團長大人依家你就算咩都唔做,我半分鐘後都會魂飛魄散......」張道士苦笑。

「咁你仲有冇咩遺言想講?」奈亞再次單手前指,手中開始凝聚能量。

「無啦。」張道士搖頭:「要講嘅嘢,我都已經交代晒俾韓千政聽......你落手啦。」

「再見,唔係,永別。」

奈亞手中無形嘅力量爆發,張道士嘅殘魂猶如陽光下嘅積雪般溶解。

就喺呢個時候,異變突生!
「轟!!!」

巨大嘅慘綠色光束從天而降,將奈亞嘅身影徹底覆蓋,列車車廂被高熱瞬間汽化,夢境嘅附近一大片空間驟然崩潰,數之不清嘅空間裂縫蔓延。

唔知幾時開始,遠處嘅天空突然多咗一座近乎衛星大小嘅太空要塞,要塞嘅主炮正在冷卻,密密麻麻看不見邊際嘅宇宙艦隊開始從一個個空間蟲洞中湧現......

「你哋都真係窮追不捨,咁快就追到嚟......明明我都已經死咗一次......」煙塵四散,顯露出奈亞稍為狼狽嘅身影:「舊日領主你使唔使特登派咁大隊艦隊嚟打我?」

而回應奈亞嘅就只有舊日艦隊完成充能嘅太空要塞主炮,慘綠色光輝於主炮凝聚,然後化為一道巨大能量光束,撕裂天空並直指向目標!

足以殲滅地表文明嘅能量光束直襲向奈亞,但奈亞嘅表情依然淡定......就好似早就預料到會有呢件事一樣。

「嘿,你哋咁鐘意打,我咪同你搵返個對手。」奈亞突然露出奸笑,從褲袋拎出一個銀製嘅十字架,然後拋向天上。

銀製十字架散發出無量聖光,聖光勾勒出一道充滿神聖氣息嘅門戶,崇拜主嘅聖歌同禮讚聲從門戶後隱約傳來。

門戶張開,浩瀚聖光從門戶照射出來,無數天使來回飛舞,門後嘅世界赫然係天堂!

通往天堂嘅門戶將襲向奈亞嘅太空要塞主炮完全吞沒,殲星級別嘅能量炮徹底於天堂裡面爆發!

轟!!!!!!

受到殲星一擊嘅天堂,聖歌同讚美聲頓時停止。
直到數十秒後,數之不清嘅天使軍團從天堂門扉狂湧出嚟,就好似俾人用木棍狠狠咁捅咗一下嘅蜜蜂竇......

出擊嘅天使軍團裡面仲要不乏各種高階智天使、熾天使......

「咁樣,教廷同領主就正式開戰,天使大軍同舊日軍隊互相牽制,一切順利!」

一場天使同星際艦隊嘅戰爭就此展開,而罪魁禍首早就消失不見......

……

「係時候要離開呢度,繼續留喺呢度遲早會俾教廷班人捉到......」

臉上戴著防毒面具,身上穿著防護衣嘅我潛步離開安全室......

本身我係諗住繼續停留喺安全室裏面,直到再次進入詛咒世界,畢竟外面充斥住教廷嘅士兵,眼下只有安全室因為張道士嘅法術而變得安全......

但呢一切,喺五分鐘前徹底改變。

五分鐘前,有唔少橙黃色嘅氣體緩緩從門縫下滲入房間裡面,好可能係教廷班士兵做嘅好事......佢哋想用毒氣逼我出嚟!

至於點解我咁肯定呢啲肯定係毒氣,係因為張道士嘅屍骸一接觸到呢啲橙黃色嘅不明氣體,就開始極速腐爛,然後化為一灘毒水......
今日未必有文
12 篇了
樓豬仲上緊堂
奈亞終於中伏
btw舊日領主啲軍隊咁科幻嘅
以前中過一次舊日領主軍隊嘅埋伏
所以今次先有定準備
打開安全室嘅大門,行返去原先通往辦公室嘅暗道。

橙黃色嘅毒氣籠罩著暗道,外面一片死寂,聽唔到任何腳步聲......

因為毒氣嘅影響,我嘅視野嚴重受阻,暫時只能夠通過聆聽聲音嚟判斷前方有冇敵人,而由於得悉機關嘅所有人已經被教廷同組織嘅人解決,可以確定,外面所有識得郁嘅嘢都只可能係敵人。

而最麻煩嘅係,教廷同組織嘅人釋放得毒氣,派入嚟嘅人肯定早就有所準備,身上一定穿着防護裝備,而且好大可能有紅外線探測器呢類型嘅器具,毒氣導致嘅視野障礙對佢哋嘅影響微乎其微,我絕對係處於劣勢......

不過,令我最不解嘅係,組織嘅立場......

組織捉咗我屋企人,逼使我殺死張道士之後就冇再俾任何指令我;組織有辦法監察到安全室,有方法可以即時追蹤我,但同組織係合作關係嘅教廷,到呢一刻都仲未捉到我,甚至被逼用毒氣逼我出嚟,咁樣係非常唔合理。

我一邊以潛步前進,一邊細心留意四周圍嘅動靜......

直到我離開密道,接近辦公室,我先聽到前方傳來少許聲音,係腳步聲同說話聲,而且唔止一人!

我有考慮過退縮,對方未曾發現我,我退回走廊甚至安全屋,佢哋應該唔會察覺到我嘅存在......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞