《連登講故台絕命詛咒》(3)

480 回覆
33 Like 1 Dislike
加油
轟!

震耳欲聾嘅巨響傳開,白金色光芒吞沒一切。

一時間,所有身處樂園嘅詛咒者,只感到強烈無比嘅灼燒感迎面而來,然後失去意識,身軀一寸一寸化為飛灰。

當一切都平息嘅時候,樂園已無一個活著嘅詛咒者,盡數被曙光所散發嘅強大善意統統淨化。

原地只遺留下一個大坑,四周嘅牆壁同地面嘅裂縫消失不見,向上方望去,可以看見詛咒世界暗淡嘅天空。而如果從天空向下俯瞰,則可以看見一個直達樂園底部嘅巨坑。

方才曙光爆發嘅善意之力,唔單止將樂園內部嘅詛咒者淨化乾淨,甚至將附近嘅一切事物統統淨化。

米莉亞主教手上嘅黑暗之刃,顏色亦變淡咗唔少,係內部嘅詛咒之力被方才濃郁嘅善意所蒸發。

圍喺曙光身邊,負責保護曙光嘅士兵同信徒,全部都露出敬畏嘅神情。身上衣物嘅袖口閃鑠著印記,係米莉亞主教同曙光嘅手段,避免善意之力爆發將其他樂園嘅成員順便淨化埋。

「用咗幾多儲備?」米莉亞主教望向曙光。

「接近三成。」身上依然飄散出丁點金白色光芒嘅曙光回答。

「比想像中多。」米莉亞主教表情訝異。

「唔係因為韓千政大哥哥嗰邊消滅咗幾個強大嘅詛咒,我應該要動用更多儲備先可以完全消滅呢度嘅詛咒。」曙光點頭:「天選嘅詛咒,體內嘅惡意含量被我哋原先預期嘅高好多。」

「咁就麻煩......」米莉亞主教皺眉頭:「我哋打退天選第一批手下,就要用咁多善意儲備,接下來嘅戰鬥只會更加艱難。」

咔咔咔~

一旁,遍佈觸手印紋嘅甲殼碎裂,時針同分秒從裏面行出嚟,身上有唔少燒焦嘅痕跡。

「喂!你係唔係想殺死埋我哋!」時針怒視著米莉亞主教:「出大範圍攻擊之前可唔可以講返聲先?!我哋差少少就俾你哋淨化乾淨!」
然後又用忌憚嘅目光望向被層層保護嘅曙光,如果唔係趕得切召喚甲殼抵擋啱啱爆發嘅善意,被善意直接波及到,唔死都脫層皮。

善意只會波及惡意同詛咒?大錯特錯,蠻不講理嘅善意之力,只要量足夠龐大,一切都可以淨化掉。

「如果你咁容易就可以被曙光剷滅,無資格成為我哋嘅盟友,你對上嗰位只會一瞬間敗筆。」

「僅此一次。」時針冷漠說道:「我哋嘅盟約,被你想像中脆弱。唔好試探我嘅底線。」

說罷,時針和分秒就憑空消失。

下一秒,一道黃色印記與曙光衣物上亮起,一片金色觸手爆發,嘗試將曙光吞噬,但瞬間被善意之力淨化,宛如烈日下的冰塊般迅速溶解。

「仲喺度扮惱羞成怒,自己咪一樣喺我哋身上留下手段。」米莉亞主教微笑。

但即使樂園地下嘅詛咒者已經全部消失,戰鬥聲卻仍未平息。

一陣又一陣炸響從地表方向傳來,飄散著紫色光點嘅石仔從天上嘅破洞跌落,隨著紫色光點閃鑠,跌落地上嘅石仔化為碎屑。

「係屬於萬鈞嘅力量。地面部隊嘅情況......應該都唔太好。」米莉亞主教分析,然後向著曙光問道:「感唔感知到地面部隊嘅狀況?」

「萬鈞,髮佢哋嘅氣色偏弱,應該係受咗傷。」曙光合上眼睛,「天選佢哋嘅氣色越來越多,全部都好陌生,係佢哋嘅增援嚟咗!」

「集中力量,滅殺地面最強嘅詛咒者。」

隨著米莉亞主教命令,金光於曙光手上匯聚,然後化為一道通天徹地嘅利劍向上方發射!沿途上嘅障礙物全部被溶解,被擊中嘅上位詛咒者瞬間隕落。
地面,原先同眼前棘手嘅詛咒者交戰嘅萬鈞,看見眼前嘅詛咒者被熟悉嘅金光淨化,得悉係曙光出咗手,頓時士氣大振!

紫色光芒包裹拳頭,隨意一揮,將另一隻嘗試偷襲嘅詛咒者擊碎。

但喺更遠處嘅地方,一道血肉之門聳立,大量奇形怪狀嘅詛咒者源源不絕咁湧現。門旁更有數個氣息駭人嘅天選詛咒者保護。

「萬鈞老大,依家我哋點?」一名全身長滿鱗片嘅詛咒者問道,佢係萬鈞最忠心嘅手下之一。

「死戰到底。」

「我哋真係要聽米莉亞主教嗰個奸女人嘅命令?」

「依家我哋早就別無選擇。」萬鈞神情複雜:「況且,兩害取其輕,米莉亞主教即使再邪惡,都比天選佢哋一方可信。」

……

另一邊廂。

我哋喺山窿入面奔走,離開樂園嘅範圍。

就係呢個時候,一股毛骨悚然嘅感覺從後方傳來,緊接而來嘅係一聲劇烈無比嘅炸響,岩壁可以隱約看見閃鑠著金光嘅裂痕。

「咩事?」我呆咗一下。

「唔好理。」

送葬之刃皺眉頭,捉住我嘅衣領,以極高速疾閃!

轟隆~

下一刻,岩洞逐漸倒塌!

「跑!!!」
好耐無見
仲未死㗎?
係文呀!好感動呀!
一嚟就咁刺激
樓豬保重身體
「嘔~」

我只感到全身臟器翻江倒海,眼前嘅所有嘢都喺度飄移一樣。

被送葬之刃捉住衣領,喺逐漸倒塌嘅岩洞全速穿行,其體驗不下於坐過山車一樣驚險刺激。

原地喘咗半分鐘氣,我翻騰嘅胃囊先平息落嚟。

「真係好弱。」送葬之刃恥笑我。

而阿琳亦難得冇反駁送葬之刃,反而點頭認同。

「我哋要快啲行......」我扯開話題,然後推開眼前嘅鐵門。

門後通往一條狹窄嘅小巷,地上遍佈污水同雜物,上方樓宇嘅冷氣機不時滴水,天色一片昏暗。

「睇嚟呢度距離原先樂園嘅位置比較遠。」我望向前方寫住「工業區」嘅指示牌,印象中,呢度似乎係某位超高位詛咒嘅地盤嚟。

目光所及之處,亦見唔到任何詛咒者嘅存在。

「話晒係秘密出口,如果出口通往嘅地方太接近就冇咩意思。」送葬之刃分析,然後眉頭一皺,突然望向後方。

「做咩?」

「冇,我好似感覺到有人跟住喺我哋後面。」

「但條通道已經倒塌咗......」鐵門後嘅岩洞已經被倒塌嘅石塊徹底封閉。
「咁或者係我嘅錯覺嚟。」送葬之刃轉向阿琳:「跟住由你嚟帶路?」

「我大概......認得路嘅。」阿琳個樣有少少猶疑咁:「畢竟我喺呢度都住咗一段時間,工業區最東側就係碼頭,可以坐船去離島。」

行到出大街,街道兩側係高矮不一嘅工業大廈,老舊嘅外牆遍佈一種黑色油污狀嘅黏液,令人感到莫名嘔心。路上停泊嘅大貨車,車身亦寄生著密密麻麻嘅苔蘚。

雖然工業區俾我嘅感覺唔太舒服,但前行嘅路途,實在比預想中順利太多,至少沿途上冇遇上任何詛咒者,打開手機望下個po都搵唔到有詛咒者來襲嘅資訊。

係米莉亞主教佢哋嗰邊牽制住天選手下嘅詛咒者,計劃被預估更加有效......

但阿琳嚟到工業區之後,始終有少少心緒不寧咁。

唔單止係阿琳,連惡意個樣都唔太舒服。

「呢度係唔係有啲咩唔妥?」我問。

「工業區,由好耐以前已經係『病變』嘅地盤,而病變嘅力量,可以話係『血肉』嘅剋星。」阿琳回憶:「如果『病變』仲活躍緊,我哋一踏入工業區就已經中招,但依家『病變』沉寂緊,我哋先無事。」

一路上,我哋都睇到唔少交戰嘅痕跡......

貨櫃場嘅正中央,堆積住數以百計,遍佈戰損痕跡嘅人型傀儡,附近嘅建築一片頹垣敗瓦,不遠處更有一架燒焦嘅坦克殘骸。

不遠處嘅街口,有一道由菌絲交織而成嘅牆壁,牆壁中間被炸藥炸穿,其餘位置亦遍佈彈痕,地上遺下大量彈殼。

爛地停車場,有一隻近兩層樓高,以菌絲凝結而成嘅怪物倒喺地上,全身被鋼筋貫穿。

唔少建築物嘅外牆都有燒焦嘅痕跡,用手一摸,牆壁依然有溫熱嘅感覺。

「仲有餘溫......?」

「係火系能力嘅痕跡。」送葬之刃一眼就分析出:「能力傾向係持續傷害,原理類似核輻射一樣,衰弱期長,即使火焰熄滅都會持續散發熱量......應該係為咗針對所謂嘅『病變』。」

的確,燒焦嘅牆壁上面完全見唔到有菌絲同奇怪黏液嘅痕跡......
交戰嘅痕跡,應該係來自以前嘅樂園同機關,仲有天選一方。我記得喺樂園嘅紀錄入面,樂園同機關,就曾經喺工業區成功埋伏天選嘅人馬......

「前面就係。」阿琳指向前方。

原來我哋不經不覺已經嚟到工業區嘅轉頭,簡直係順利得過份。

碼頭停泊咗幾艘快艇,而我哋此行嘅目的地——詛咒醫院,已經清晰可見。

轟——

伴隨著炸響,一股波動從海上嘅詛咒醫院傳來,所到之處裂開一道道空間裂痕,望向裂痕內部,係屬於現實世界嘅景色。

裂痕緩慢收攏,但我好清楚,眼前嘅呢一幕,表示現實世界同詛咒世界變得更為貼近。

詛咒世界每一次「重置」,代表現實世界距離末日接近一步......

「唔妥......」送葬之刃眉頭緊皺:「太順利,就好似所有嘢都有人安排好咁。」

「你話安排?」
「再完善嘅計劃,都會有偏差嘅地方。但依家實在太順利,順利到唔合理嘅地步。」送葬之刃分析:「樂園班人可以吸引晒天選嘅主力,以至於我哋沿路上一個詛咒者都遇唔上。可以威脅我哋嘅超高位詛咒『病變』沉寂。去到碼頭,停泊咗幾艘可以送到我哋去目的地嘅船......」

「會唔會係你諗多咗咋?」阿琳質疑。

但送葬之刃講得冇錯,依家實在係太順風順水,去到不可思議嘅地步......

等陣......仲有一個可能性!最壞嘅可能性!

「會唔會係,危機早就已經出現,只係我哋三個未發現?」

「即係呢度嚟咗隻,可以瞞過晒我哋三個感知嘅詛咒者?」送葬之刃神情變得凝重起嚟:「係陷阱?」

「嗯。」

隨著我認知到「陷阱」嘅存在,手機上嘅帖子亦隨之更新,確認咗我哋嘅猜測。

我哋果然早就俾人盯上咗!
終於考完試返嚟
都知道大家等咗我好耐架喇
因為本身故事已經差唔多去到尾聲
我諗兩三個禮拜可能完到
休息咗一日好好多
究竟係天選定樂園謀佢哋
考完試有冇加更
幫你推吓先
一得悉自己早就被詛咒者盯上,我們三人即刻背對而立,避免將背部暴露於敵人眼前。

感知唔可信嘅情況下,唯有依賴視覺。

可以從我哋三人嘅感知中隱藏自身,對方嘅實力絕對強悍,不下於先前嘅「色彩的詛咒」。至於身份,諗都唔使諗,絕對係天選手下嘅王牌。

唔會係樂園嘅人,畢竟樂園同我哋合作緊,有共同嘅敵人,米莉亞主教將「善意之刃」交咗俾我,仲要派咗人同我哋一齊行......負責護送我哋去天選嘅大本營......

!!

但依家得返我哋三個人,阿琳,送葬之刃,仲有我......

三個......?

一開始,我哋真係得三個人?

定係我哋忘記咗一啲嘢?硬係有一種違和感......

「阿琳,送葬之刃。」我嚴肅問道:「你哋記唔記得,我哋一開始有幾多個人?離開樂園嘅時候。」

「三個。」阿琳斬釘截鐵地回答。

「三個。」送葬之刃嘅答案亦一樣,但隨即醒覺我嘅意思:「你咁樣問,即係懷疑我哋一行人原先唔係淨係得我哋三個......」
「嗯。」

依家只有一個方法確認,喺送葬之刃同阿琳嘅保護下,我取出手機,按入去帖子裡面,向上碌。

好快,一個陌生嘅名字映入眼簾......

「惡意......乜我哋認識一個叫惡意嘅詛咒者?」我喃喃說道。

「完全冇印象。」送葬之刃搖頭。

「但絕命詛咒嘅記錄入面,我哋係同一個叫『惡意』嘅詛咒者一齊前進,佢係我哋喺樂園入面結識嘅詛咒者,但我哋全部人都將佢嘅存在遺忘得一乾二淨。」最後得出嚟嘅結論令我不寒而慄......

「實力方面?」送葬之刃追問。

「佢嘅身份係樂園咁耐以嚟積蓄嘅惡意,人造出嚟嘅詛咒,實力不下於阿琳。」

可以喺我哋全部人都唔知情嘅情況下,擊敗一個實力不亞於阿琳嘅詛咒者;可以徹底於我哋嘅感知中隱藏自身,唔係通過《連登講故台絕命詛咒》,我哋根本唔會察覺到佢嘅存在;甚至可以偷偷篡改我哋嘅記憶,令我哋完全將「惡意」遺忘......

「阿琳,可以有咁強大實力嘅天選詛咒,絕對唔係咩無名之輩,你對佢嘅身份有冇咩猜測?」我低聲問道。

未知先係最可怕......
「惡意......可以輕鬆戰勝同我一等級嘅詛咒者,天選入面冇幾多個,但絕對存在。不過可以令所有人都遺忘掉死者嘅存在,我就真係聽都未聽過。」

連阿琳都未聽過能力,依家狩獵緊我哋嘅詛咒,應該係天選收埋嘅王牌嚟。

「對方係強,但絕對未至於強到可以輕鬆擊敗我哋所有人,唔係佢冇必要逐個對付。我哋身上冇增添任何損傷,即係我哋未曾同惡意聯手對敵,所以被篡改嘅只有對『惡意』呢個存在嘅認知。」送葬之刃冷靜分析:「同埋依家最大嘅問題係,我哋下一步嘅行動要點?」

對方嘅實力強橫,但又未係壓倒性咁強,最大問題係隱藏於暗處,令我哋如鯁在喉......

「呢個詛咒者,應該有類似隱形,或者偽裝嘅能力,但未出現喺我哋眼前,應該有一定限制。」我沉思片刻:「阿琳,將個頭湊近少少,小心對方匿埋喺我哋身邊偷聽。」

「哦。」阿琳湊個頭埋嚟,我對送葬之刃打咗個眼色,佢瞬間會意,亦將個頭湊埋嚟。

我心中默默計算,原先可以顧及四方八面嘅視野,佢哋湊個頭埋嚟之後,會形成不可避免嘅死角。

「你哋兩個聽住......我係佢嘅話,絕對會選擇偷襲,削弱我方嘅力量,當我哋嘅正面戰力不足以對抗佢嘅時候,佢都唔需要再隱藏。」我一邊細細聲講,一邊喺心入面計算。

對方要把握機會偷襲我哋,最大可能來襲嘅方位,係視線嘅死角,亦即係,三點鐘方向!

「三點鐘方向!」我大聲喝道,然後搖頭一望!

眼前係一個宛如能吞噬一切嘅純黑漩渦,附近嘅空間扭曲不定......而且正以極速接近我哋!
諗清楚啲
努力寫緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞