《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
多謝各位捧場支持
你哋嘅正皮同留言係我最大嘅動力

同樣規矩,每日一更
每50正皮加一更

Post 1: https://lih.kg/3472599
Post 2: https://lih.kg/3535711
Penana: https://www.penana.com/article/1159919

舊故:
《上lecture上到一半突然停電,之後課室得返我一個人》
https://lih.kg/bAvnxsU
另一邊廂,組織嘅某個秘密據點,深入地下近百米嘅試驗所。

試驗所放滿各式器械,聳立著上百支注滿淺綠色溶液的玻璃柱,每支玻璃柱裡面都容納住各式各樣,奇形怪狀嘅怪物。

身穿實驗白袍嘅組織成員於玻璃柱間遊走,十分忙碌。

牆壁上刻滿密密麻麻,令人眼花繚亂嘅符文,上面嘅刻劃上早已失傳嘅「舊印」印記,甚至可以一定程度上隔絕真神嘅注視。

而喺試驗所嘅最中央,可以俯視成個試驗所嘅辦公室內,坐著兩道同周圍嘅忙碌格格不入嘅身影......

其中一人係一名神情散漫嘅黑髮少女,少女手上拎住手機,似乎忙緊回覆訊息,而另外一人,係一個頭戴cap帽,雙手戴著黑色手套嘅青年,青年正玩弄緊手上嘅遊戲機。

奇怪嘅係,周圍忙碌緊嘅組織成員對著悠閒嘅兩人見怪不怪......而對住少女更恭敬非常......

少女正正係七海,組織嘅首領。而坐喺佢隔籬嘅青年,赫然係奈亞!

「乜整蠱我真係咁有意思咩?奈亞。」七海邊回覆訊息,邊同身邊嘅奈亞講。

「七海~我完全唔明你講緊咩囉~」而奈亞就一邊玩遊戲機,一邊笑住回答七海。

「呵~竟然喺度扮傻~」七海譏諷道:「我做緊正經嘢,回覆緊韓千政嘅時候,你竟然對我落降智光環?擾亂我嘅『視野』同『記憶』?搞到對面嘅螻蟻可以成功試探我,你有冇咁無聊......」

「咁都要公平啲嘅~」奈亞回答:「你已經捉埋人哋老豆老母,成個形勢太一面倒就唔好玩㗎喇~」
「呢啲時候都仲掛住玩,我真係理解唔到你嘅諗法。」七海單手虛握,黑色重力波擴散,奈亞手上嘅遊戲機頓時粉碎!

「呀呀呀呀呀!!!」奈亞發出一聲慘叫:「你知唔知我已經打到去final boss!!!」

「仲要咁沉迷打機......真係估唔到,『我』竟然會有『你』咁貪玩嘅一面。」七海露出鄙視嘅神情:「就係因為咁貪玩,你先會差啲返唔到嚟,竟然會被梟打到瀕死......仲要搵我同班部下救你。」

「但咁唔係仲好咩?係計劃嘅一部份。」奈亞眼神凌厲:「唔係因為我重傷,我同機關唔可能吸引到外界所有嘅注意力,連埋班真神嘅注視都扯走埋......你呢邊嘅行動都唔會咁順利。」

「係係係~次次有咩甩漏都話係計劃嘅一部份~包括你上次喺詛咒界假死嘅時候都係~」

「關咩事......」奈亞對住七海翻白眼:「呢個的確係本身訂好嘅計劃,我同機關處於幕前,你同組織處於幕後,透過互相敵對嚟逐漸斬斷你我嘅因果,從而唔會俾有心人發現我同你嘅關係。我同機關負責試探同調查詛咒界,如果出現異變或者計劃敗露,就由我負責吸引所有人嘅注意力然後『身死』,然後就交俾你去完成計劃。呢啲叫兩手準備,我當初分裂你呢個分身出嚟,就係為咗以防萬一。」

「咁如果韓千政發現咗你同我嘅關係呢?世界眷顧者嘅命運太難掌控,支配佢嘅時候你應該冇寫入呢部份嘅指令......」

「我哋對下口供咪得。」奈亞奸笑:「咩一場誤會呀,我成功說服咗你改邪歸正呀,你嘅動機係好嘅,只係手法太激進呢啲~依家啲世界眷顧者最食呢套㗎啦~輕輕鬆鬆就可以洗白~」

「咁輕易就洗白到?」七海將信就疑。

「人類就係咁膚淺。」奈亞攤一攤手:「韓千政當初嘅死敵,送葬之刃喺我嘅操縱下投懷送抱,就已經好輕鬆洗白,血禍唔使講,披著佢細妹嘅外皮就足以成為正宮,而當初同佢一齊出生入死嘅4號已經忘記得一乾二淨。我喺佢心靈寫入『通過4號嘅死亡仇恨血禍』嘅指令都已經開始失效......」

「通過4號嘅死亡仇恨血禍......真係虧你諗得出咁扭曲嘅主意,好惡趣味。」七海皺眉頭。
「邊係呢~又唔係單單惡趣味~」奈亞笑著回答:「4號喺詛咒界,係曾經嘅『女主角』,而4號退場後,血禍就頂上咗第二個『女主角』嘅位置。送葬之刃成功洗白,由敵對方變成主角陣營,既係『反派』又係『女配角』,已經成為咗劇情嘅一個主要部分。我啱啱將梟送返入去詛咒界,佢搞掂天選嘅首領之後,就成功坐實『反派』嘅位置。而我自然就係所謂嘅『幕後黑手』......絕大部分故事嘅角色已經就位,計劃好順利。」

「係真係順利至好......」七海搖頭:「唔好睇少啲變數,就好似當初嘅梟,仲有詛咒界嘅黃衣信徒,佢哋出神降術你就返唔到嚟。仲有最麻煩嘅曙光......我哋半咒之軀嘅不死性俾善意克制,唔講得笑......」

「你搵你班部下搞掂曙光咪得囉,仲可以派晒之前啲失敗品出去。」奈亞望向試驗所玻璃管裡面容納嘅怪物:「人類詛咒融合嘅失敗品,雖然意識混亂難以操縱,但帶俾佢哋麻煩絕對冇問題。」

「係咁耐以嚟,得你嗰邊嘅4號成功過。」七海回答:「呢批半咒總共有120隻,係用我哋組織俘虜嘅機關成員,同你當初喺詛咒界帶出嚟嘅核心製成......」

「呢啲晏少少先再講,我比較好奇嘅係韓千政係唔係真係落到手殺張道士?」奈亞好奇道:「等我一下,我開返個鏡頭先。」

奈亞拎出自己部手機,畫面顯露出一個房間,一名淚流滿面嘅青年正用雙手死死掐住道士嘅喉嚨。

身邊嘅七海亦湊過頭埋嚟睇......

「哦哦~又真係落到手喎~」
政仔終於反擊!
肯定係扼鳩七海
咁睇嚟唔通七海就係作者?
新post劉明
睇清楚啲
奈亞有提過七海嘅身份
樓豬今日有少少感冒
所以決定今晚早啲瞓

補文同新po加更要之後先補得返
大家要多多保重身體
忽然間唔醒起添
如果奈亞死咗會點
轉移去七海身上?
現實世界異變係咪奈亞整出嚟或者一早知?
教庭係俾奈亞過咗棟?
奈亞會唔會太過有掌控力
係組織嘅首領
但原來都係奈亞嘅分身嚟
真係球員球證都係佢
會,可以好似黎明卿咁轉移意識
現實世界異變係喺奈亞預計之內
曾經作為真神嘅奈亞對詛咒界嘅認知都好深
奈亞甚至提過係自己引導詛咒喺現實提早降臨
所以唔可能唔知詛咒界會影響現實

而冇錯,教廷的確被奈亞過咗棟
機關做咗組織嘅擋箭牌
教廷同其他勢力全部集中哂精力調查同對付機關
唔會有機會留意組織嘅行動
包括捉走阿政嘅阿爸阿媽
奈亞神通廣大
今日係咪出9篇
「對唔住......對唔住......」

我用雙手緊緊掐實張道士嘅喉嚨,張道士嘅臉色因為缺氧而變得蒼白......

張道士露出不可置信嘅表情,更手腳並用反抗我......但我不為所動,繼續死死掐實張道士嘅喉嚨......

「對唔住,對唔住!我阿爸阿媽......佢哋俾人捉咗......」我一路喊,一路向張道士解釋......但雙手依然唔敢放鬆......

張道士的確係幫咗我好多,係個好人嚟......但都冇得同我阿爸阿媽比較!

一直以嚟,我同阿爸阿媽關係都好好,佢哋好錫我......而張道士只係一個我識得幾日都冇嘅人......

只係一個陌生人嚟......

如果要喺阿爸阿媽,同張道士之間二選一,我一定會揀阿爸阿媽......哪怕我要背叛救咗我一命嘅張道士......

因為之前嘅戰鬥訓練,我好清楚,張道士嘅肉身同普通人比冇太大分別......只要唔好俾佢出到儀式魔法就得......

而喺我偷襲嘅情況下,張道士冇辦法使用最拿手嘅儀式魔法,喉嚨因為俾我死死掐實而發唔到聲,冇辦法念咒。

張道士掙扎嘅力道變得越嚟越細,直到一動不動。

但表情依然猙獰,死不瞑目,單眼死死咁盯實我......我呢個無可救藥嘅叛徒......

「終於......終於死咗......」
我鬆開劇震嘅雙手,張道士嘅喉嚨位置有一道極深嘅紅印......係我造成......

係我殺死咗張道士......

我殺咗人......

十分鐘前佢仲同我一齊推論詛咒世界嘅真相,但依家已經變咗做一條屍骸......都係因為我......因為我殺咗佢......

我胃袋不停翻滾、作嘔,但我忍住不適,用手機影低張道士嘅屍骸,再傳送俾組織。

「冇事......冇事......阿爸阿媽唔會有事......」我喃喃自語:「應該......應該趕得切!」

但我唔敢放鬆落嚟,因為對面仲未回覆我,而且我都唔知組織會唔會信守承諾,唔殺死阿爸阿媽。

過咗大概五分鐘,對面先回覆我:「你做咗一個明智嘅決定。」

太好......阿爸阿媽睇嚟唔會有事!

「我已經放咗你屋企人,你可以好快同佢哋團聚。」

組織......組織有信守承諾......佢哋放咗阿爸阿媽......!

一時間,心入面嘅內疚感都輕咗好多......至少阿爸阿媽依家冇事......

……

五分鐘前,組織地下試驗所。

「哦哦~又真係落到手喎~」奈亞驚訝道。

「依家張道士都死埋,機關可以話已經徹底覆滅。」七海感嘆:「話晒都係一個可以操使儀式魔法嘅強者,但最後結局竟然係咁。」
「喂喂,機關嘅團長仲坐緊喺你隔籬,覆滅你個死人頭。」奈亞對住七海翻白眼。

「咁依家你諗住點?」

「有得點?等囉。」奈亞回答:「我已經將梟送咗入詛咒界,嗰邊應該都完成得七七八八,依家要等到韓千政再進入詛咒界,我哋嘅計劃先可以繼續。至於韓千政嘅父母......」

奈亞望向房間角落一對昏迷嘅男女......

「佢哋?已經冇晒利用價值。」七海回答。

「都唔係嘅,你唔要佢哋兩個嘅話,不如交俾我?畢竟係天選之子嘅父母,身份都叫特殊,又唔係完全冇利用價值。」

「冇所謂,但你想點先?」

「嗯~」奈亞喺褲袋拎咗兩粒拳頭大細嘅核心:「我記得你曾經提過,想要多啲半咒嘅戰鬥數據?」

「你想將韓千政父母改造成半咒?」七海皺眉頭,然後又望望試驗所啲玻璃管裡面,各種不成人形嘅怪物同實驗體:「成功率應該好低......同埋咁耐以嚟都淨係得4號一個算得上成功,其他都變晒做完全失去意識,難以控制嘅怪物。」

「試咗先再講啦~」奈亞笑道:「我今日手感幾好,而且我想借佢哋帶俾教廷多少少麻煩......無論點講都好,我都係機關嘅團長,殺晒我班手下嘅教廷係我死敵嚟......」

「咁隨便你,唔好影響到我哋計劃就得。」

「放心,我會以合適嘅方法俾佢哋出場。」奈亞回答,然後走近昏迷中嘅韓千政父母,手上係兩粒拳頭大細嘅詛咒核心:「唔知你兩個會唔會帶到啲咩驚喜俾我呢?」
應該唔得
欠嘅文會慢慢補返
起碼都6篇
樓豬依家病到死死下
聽朝連堂都唔知上唔上到
oh take care
btw 原來唔係爭6篇
係爭9篇
但係慢慢
好返先
結局完之前補就ok
張道士咁就瓜咗
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞