《連登講故台絕命詛咒》(3)

480 回覆
33 Like 1 Dislike
一道天使光環出現喺奈亞嘅頭頂,散發出神聖嘅光芒,既夢幻又唯美。

「死者亦為此世的一部分,哪怕已經失去神智,應當參與『補全』。」

奈亞嘅背部伸展出大量黑色細線,向著天花板嘅位置伸延。直到幾秒後,一股莫名嘅聯繫感傳來,我頓時明白黑色細線連接嘅,統統都係喺上層醫院遊蕩嘅詛咒者。

懸浮喺奈亞頭上嘅光環發出猶如鳥聲同歌聲混雜嘅聲音,身上亦開始散發著神聖而耀眼嘅光輝。

本身只係單膝跪地嘅眾人,雙手合十,向著奈亞禮讚,臉上不再呆滯,而係幸福嘅表情。

我嘅腦海,更開始有仰慕眼前呢個奈亞嘅諗法,即使意識已經唔再受到支配操縱......係我作為人嘅本能,想更加接近完美嘅「神」。

「米莉亞、萬鈞、教授......」奈亞逐一念出周圍嘅人姓名:「你們為配角,此世的配角。但即使是配角,亦有受庇護的權利......我們會接受你,你的一切。」

每念出一個人名,一股無形嘅波動就會從奈亞頭上嘅光環散發,掠過眾人嘅身體。被念出名字嘅人,肉身就會化為橙紅色液體,通過血肉流入阿琳嘅體內。

「時針、分秒......即使你們是異教徒,但我亦不會排斥你們。來吧,接受我們,讓我們融為一體。」

時針同分秒一邊歡笑,一邊融解成橙紅色汁液。
同時,唔少記憶亦慢慢從連接住我身體嘅血肉「流」入嚟,雖然唔清楚究竟係點做到,但冥冥中我知道呢個係真正嘅事實。而呢啲記憶,係屬於時針同分秒。

佢哋失意時嘅記憶,陷入危難時嘅記憶,相戀約會時嘅記憶......我更見到佢哋嘅身影出現喺我眼前嘅虛空,對住我微笑揮手,彷彿係邀請緊我加入佢哋。

奈亞念出人名嘅速度越來越快,有啲係我熟悉嘅,有啲係我僅僅有一面之緣嘅,更有唔少係我唔認識嘅。

但無一例外,宣讀出佢哋嘅名字時候,都必定會笑住融解成橙紅液體,成為阿琳嘅一部分。

「天選、質量、靜止、梟......身為反派,與主角作對的存在。你們的負擔,就由我負起,成為眾生的一部分吧。」

質量同佢身邊嘅詛咒者全部都笑住融解,原先一直神情驚恐嘅天選,亦變得柔和起嚟,然後化為汁液。

眼前向著我揮手嘅人更加多,即使係曾經嘅敵人。佢哋全部都呼喚緊我,要我同佢哋和解,同佢哋一齊成就「眾生」,只要能夠融為一體,自然唔會再有任何爭端,唔需要再互相廝殺,因為我哋已經成為一體,既是全,又是一。

望住身邊嘅所有人逐一消失,我竟然完全冇害怕嘅感覺,眼前嘅儀式並不詭異,反而充斥著溫暖。

消失咗嘅人,就好似活緊喺我心入面一樣,我甚至有開心嘅感覺,自己終於變得完整,唔再係孤獨一人,我嘅一切會被其他人所接納。
地上嘅手機,顯示嘅帖子亦繼續更新,但可惜嘅係,我只看見一堆亂碼。

......
眼前的??nb@!!正?12112
王座???000?0/?儀式?????!@0
補全???眾生......???000
......

場上絕大部分嘅人已經融化,淨係得返送葬之刃同阿琳。

「送葬之刃,為主角命定女主之一,縱然一開始敵對,但命中注定將會與主角相愛。」奈亞念道。

送葬之刃眨了眨眼睛,向住我甜笑,然後同先前嘅人一樣,融解成橙紅汁液,成為阿琳嘅一部分,猶如投入母親懷抱嘅孩子。

場上只剩下我、阿琳,同全身散發著金光嘅奈亞。

但巧笑嫣然嘅阿琳,已經唔再係「血禍」,身份亦唔再係單純「血肉的詛咒」。

因為地上手機嘅帖子已經唔再係亂碼,更道出阿琳呢一刻嘅身份。

眼前的少女,與你心意相通的少女,
其名為,「眾生的詛咒」!
同琳b心意相通
阿琳跪坐喺我前面,身後係散發著閃耀聖光,宛如神祇嘅奈亞。

「嚟啦,哥哥......」阿琳向我伸手,邀請我握上去,「接受我哋,同我哋融為一體。」

望住阿琳幸福嘅表情,佢後面仲有好多人揮手嘅身影.......喺度呼喚緊我加入佢哋......

原先無時無刻束縛住我嘅力量消失,我感覺到自己終於可以自由移動,係奈亞佢停下對我肉體嘅操縱。

「阿政......」「哥哥......」「韓千政......」

佢哋全部都呼喚緊我,我一步一步咁行向阿琳,直到停喺佢面前。

阿琳充滿渴望咁望住我,等待我嘅答案。

「我唔接受。」呢個就係我嘅回覆。

奈亞頭上光環發出嘅聲音停止,阿琳露出不可置信嘅表情,眼睛流下血淚。

雖然我好想答應,亦知道只要答應同阿琳融為一體,呢一切苦難都會結束......但咁樣做同放棄有咩分別?

我好清楚,只要同阿琳握手,下一秒我就會徹底成為「眾生」,意識會泯滅,意志同個性會被瞬間抹殺。

呢一切,所有嘅溫暖同呼喚都係陷阱嚟......目標就係要完成奈亞嘅計劃。

「唉......你咁做又何必呢?」聳立於阿琳背後嘅奈亞無奈嘆氣:「明明呢個係最舒服嘅死法,點解要抗拒?」
「我唔要死,去到最後一刻我都唔會放棄。」我用堅定嘅眼神去望住奈亞。

「係世界意識嘅最後掙扎......?但咁樣一啲用處都冇。」奈亞回答:「阿琳,繼續『補完』程序。敬酒不吃吃罰酒,你就用你嘅肉眼,去見證最後一刻。」

「哥哥,即使你唔要我,我都唔會放棄你。」阿琳露出詭異嘅眼神,胸口連接著阿琳嘅血肉開始蠕動,我又重新失去身體嘅操縱權。

「唔好......」我向著阿琳哀求,但阿琳無動於衷。

喺奈亞嘅操縱下,我嘅腳步轉向王座嘅方向,順道拾起手機。

......
你重新被??!11@3@操縱,同時成為了?「眾生」的載體。
你在重新接近詛咒起???源之地,深淵??封印之前。
你的選擇有:

A:登上王座
B:打開封印

因為特殊原因,你現在不13??@91
已獲得???授權:可以進行選擇
......

先前冇得選擇嘅選項,依家竟然有得選擇?係奈亞做嘅手腳?

唔止係咁,當我接近王座嘅時候,之前足以阻擋奈亞嘅屏障,竟然消失不見!

「好驚訝?」奈亞問道,佢身上嘅光芒同頭頂嘅光環消失,帶著阿琳企喺我身邊。

「你係點做到?呢個就係你咁耐以嚟計劃要做嘅嘢?」

「冇錯。」奈亞望住近在眼前嘅王座,心情好好:「確定劇本入面所有人嘅身份,收集所有詛咒世界嘅『角色』,確保全部角色都喺我支配下,然後再利用儀式,將所有人融為一體,形成『眾生』。」
啱啱嘅儀式,所有人融解成橙液同阿琳結合,就係要形成奈亞口中嘅「眾生」。

「世界意識一直佔據詛咒世界最高權限,作者係唔會俾任何機會有人打開封印。」奈亞繼續解釋:「如果唔係我嘅存在,正常情況下嘅你嚟到王座之前,作者只會給予你一個選項--坐上王座,以你為祭品,繼續鎮壓深淵。」

合情合理......喺儀式開始前,就已經有一道足以阻擋奈亞嘅屏障擋喺王座前,帖子亦禁止打開封印呢個選擇。

「但我嘅目標係要打開封印......唯一嘅方法係繞過呢個障礙,只可以劍走偏鋒。」奈亞繼續講:「就係塑造出『眾生』嘅概念......人定勝天喺呢個世界絕對做得到。因為世界本身已經陷入末日,『天道』嘅力量薄弱,而詛咒者嘅力量來自深淵,聯合起嚟嘅『人道』概念上唔會輸俾『天道』。所以,當『眾生的詛咒』成功誕生,我喺《連登講故台絕命詛咒》嘅權限比作者更高。」

喺奈亞嘅操縱下,我嘅手指......按向「B」嘅選項。

打開封印!

「我已經徹底超越作者。」

咔咔咔~~

王座上嘅無頭屍骸灰飛煙滅,然後成個王座快速龜裂,最終轟然破碎!

構成王座嘅石頭落地,未發出任何聲音,就違反地心吸力般倒捲,形成一道佈滿奇異花紋嘅石門!

奈亞深吸一口氣,然後將大門推開!
但阿琳已經徹底成為奈亞嘅形狀
終於結局
ntr
琳b
聽日補文
奈亞向石門按去,石門頓時緩緩開啟,絲絲黑暗從門縫飄出,寒風撲面而來。

雖然奈亞已經冇再操縱我嘅肉體,但我冇絲毫逃走嘅諗法,因為已經無補於事,況且身邊仲有一個被奈亞徹底支配嘅「眾生」。

「砰!」封印深淵嘅大門徹底開啟。

門後嘅景象已經徹底展現喺我眼前,門後係一片濃郁如墨色嘅黑暗,猶如通往地獄嘅入口,即使我如何睜大眼睛,都冇辦法看穿呢片黑暗,以及裡面可能潛藏嘅事物。

石門就如同一道分界線,將深淵嘅黑暗同詛咒世界分割開,而如今,隨著奈亞推開石門,呢道分界線被徹底打破。

無盡嘅黑暗從門後嘅世界湧入詛咒世界,身邊嘅一切逐漸染成黑色,令我有種再次回去深淵裡面嘅錯覺。

「嗚......」阿琳雙手抱頭,臉容扭曲,彷彿遭到好大痛苦:「唔好......」

「係深淵之門打開,令呢度嘅深淵濃度提高,詛咒之力抵抗緊支配烙印?」奈亞皺眉,然後單手一揮,阿琳頓時昏迷:「遲少少先處理。」

我連忙扶實阿琳,並且嘗試向後方退去,遠離石門嘅位置,但完全徒勞無功,周圍已經化為一片黑暗,而且不論我後退幾多步,奈亞同我之間嘅距離一直冇變動過。
咚、咚、咚......

突然,門後嘅世界傳來一陣陣腳步聲,我頓時一陣心悸。

「終於嚟。」奈亞笑道。

緊接著,一個模糊嘅輪廓從門後嘅世界探出嚟,再望清楚,赫然係一個同奈亞八分相似嘅青年!

面色蒼白,露出似笑非笑嘅表情,正正係奈亞嘅本體,同時係當初喺深淵遇見嘅未知存在。

「本體......」奈亞走向門後青年,遞出一隻手。

但出乎意料地,奈亞本體直接越過伸手嘅奈亞,就咁行到我身前。

向後單手一揮,石門被重新關上,一大堆鎖鏈於空中憑空出現,緊緊纏繞著石門,周圍嘅黑暗亦退散,回復返先前嘅環境。

「韓千政......睇嚟我上次講錯咗,我哋又見面。」奈亞本體笑住同我講,然後又瞇起眼睛:「咁突然離開黑暗,對眼有少少唔慣~」

依家究竟係咩情況?奈亞本體嘅態度......

「你帶住『眾生』快啲離開。」奈亞本體背對著我,直面臉色難看嘅奈亞:「我會同你擋住佢。」

「我又可以走去邊度?」我苦笑。

「本體,你喺度做緊咩?」奈亞罕有露出憤怒嘅表情,黑色手套嘅眼睛亮起。

「我改變咗主意。」奈亞本體手臂裂開一道道裂縫,令人目眩嘅觸手從裂縫探出嚟:「因為我討厭悲劇,而《連登講故台絕命詛咒》係個好唔錯嘅故事,我好欣賞呢位主角,唔想佢悲劇收場。」

「就係為咗個咁嘅原因?」奈亞怒極反笑。

「冇錯。」奈亞本體點頭,向我望咗一眼,無與倫比嘅安全感浮現:「有我喺度,你唔會有傷害到佢哋嘅機會。」
「真係無聊。」奈亞冷眼望住我,一指點出,一道閃光直奔我嘅頭顱!

但奈亞本體伸手一擋,就用手掌將閃光接住。

「分身......咁暴躁唔似你喎。」

「我討厭背叛。」奈亞露出厭惡嘅眼神:「尤其係......來自自身嘅背叛。」

「呵呵~最清楚自己嘅,唔係你自己咩?」奈亞本體回答:「即使係以前,我被封印入深淵之前,我哋嘅分身不嬲都成日打生打死......伏行之混沌、無貌者、黑法老、夜吼者、奈亞子佢哋都周不時大混戰。我哋係最接近人類嘅真神,自然會學埋晒人類啲衰嘢,況且令到自己分身嘅計劃功虧一簣,唔係一件好有趣嘅事嚟咩?」

「所以,都係要手底下見真章。」奈亞冷道。

最後嘅大戰,奈亞同本體嘅戰鬥,一觸即發!
自己打自己
奈亞本體神情嚴肅,一道道滑膩怪異嘅觸手從衣物下探出。

地上黑色霧氣分成兩波,於兩人對峙嘅地方激烈碰撞,構成一個又一個漩渦,空中則裂開一個又一個裂縫,裂縫後係現實世界嘅景象。

但兩人,唔係,應該話係呢兩個存在,對周遭嘅異變毫不在乎,眼中只有對方。

下一刻,奈亞身影陡然分裂,化成無數個自己。

所有分身同時張口,發出靡靡之音。

聲波所到之處,盡皆異變,地上嘅黑色霧氣化為噩夢一般嘅奇異生物,無以名狀嘅錯亂陰影憑空出現。

但隨著奈亞本體向前踏步,靡靡之音如同泡影般湮滅,手指前點,大量黑色尖刺拔地而起,將聲波生成嘅怪物全部刺穿!

「你所擁有嘅知識,我都一樣有。」奈亞本體鎮定自若:「而我被囚困喺深淵咁耐,亦唔係空手而回。」

語音剛落,黑色尖刺炸開,上面被插穿嘅怪物爆裂!

而奈亞身邊嘅眾多分身,身上黑色物質蔓延,然後被吞噬殆盡,消失不見。

「深淵,係深淵嘅力量......」奈亞胸口裂開一道裂縫,但一閃即逝。

奈亞本體似乎處於上風!

不過下一刻,奈亞本體亦悶哼一聲,嘴角流下一絲黑血,受傷不輕。
但兩者嘅交鋒,我完全插唔上手,完全係第二個層次嘅戰鬥,我連接近佢哋而唔死都冇可能。

「但你被困喺深淵咁耐,我都唔係咩長進都冇。」奈亞冷道,抬起單手,手套上嘅眼睛睜開!

眼睛裡面有著數之不清嘅瞳孔,瞳孔不斷分裂、蠕動,然後同一時間死死盯著奈亞本體!

同一時間,奈亞本體雙眼呆滯,表情凝固,身上嘅觸手蠕動速度慢落嚟,直到完全停滯。

係支配......奈亞嘗試用支配權能操縱本體!

奈亞本體停止唔郁,但奈亞亦同樣一樣,臉上冒出一條條青筋,好似好辛苦咁。

係......任何能力都有極限,唔會無中生有......

奈亞嘅「支配」之前對住所有人都無往而不利,但若果對象係處於同層次嘅本體?自然係另一回事。

一隻螞蟻可以拉動一塊樹葉,但絕唔可能拉動一塊巨石。奈亞要將本體納於支配之下,絕對唔會係望上去咁輕鬆。

要諗個可以打破均勢嘅方法......

「喂!」我對住本體大嗌:「你唔係咁容易就屈服呀?話晒你先係本體,邊有咁易被個分身支配返轉頭㗎?!」

「你......你講就易!」奈亞本體艱難開口:「支配權能......冇你諗嘅咁簡單!而且......我啱啱喺深淵出嚟,狀態唔係太好......」

「我唔會俾我嘅計劃,功虧一簣!」奈亞臉色扭曲,望咗我一眼,身後嘅影子爬出一隻以蒼白肢體構成嘅怪物,守喺佢身邊。
依家佢哋兩方勢均力敵,意志上嘅交鋒暫時互相奈何不得,而奈亞身邊怪物嘅存在,令我打消咗衝向奈亞攻擊嘅諗法。

「咳......」阿琳突然一陣咳嗽。

「阿琳?」

「阿哥......係你?」阿琳環視四方:「呢度......係深淵......醫院底層?」

「你依家點?」我趕急問道。

「好暈......好頭痛......」阿琳表情痛苦:「好多,好多人喺度講嘢......但要快啲走,我哋要快啲走!奈亞......」

阿琳講出奈亞嘅名,勸我快啲離開呢到......佢成功擺脫咗奈亞嘅「支配」?

但係......

「我哋可以走得去邊?」我苦笑:「依家唯一可以做嘅,就只有睇住佢哋兩個打。最多諗下若果奈亞本體輸咗,有咩可以做到......」

「咳咳......」阿琳突然一陣咳嗽,嘴角流出一絲橙色液體:「好辛苦......佢哋......佢哋想離開我......」

等陣,阿琳會喺呢個時候突然醒返......身為「眾生」嘅佢突破奈亞嘅支配。

奈亞同本體僵持緊......互相奈何唔到對方......

我望向拎喺手上嘅手機......

腦海中係一個打破眼前局面嘅方法!
阿政之前進入深淵幾次
奈亞本體一直都抱住善意
估唔到最後係本體背叛佢計劃
「眾生......奈亞要突破王座前嘅屏障,係借助絕命詛咒,身為『眾生』嘅你,本身就擁有操縱《連登講故台絕命詛咒》嘅力量!」我說出我嘅分析:「呢個係『眾生的詛咒』嘅能力,你依家係故事入面所有角色身份嘅集合體,喺絕命詛咒嘅權限比作者更加高!」

我拎部手機出嚟,撳去帖子入面。

「點會?!我睇到......我睇到個po,之前所有詛咒者都做唔到。」阿琳驚愕道。

「證明我嘅推測冇錯,依家嘅你獨一無二。」我回答:「所以你應該都可以做到篡改選項......之不過先前係奈亞直接操縱住你去改變選項,依家嘅你一樣可以!然後就交俾我做最後選擇。」

最後選擇嘅一步,係得我先可以做到......就好似之前奈亞都要操縱我按下「打開封印」嘅選項一樣。

「好。」阿琳下定決,合上眼睛,雙手拎實我嘅手機:「我回憶返當時我係點做到......」

手機上嘅帖子出現大量亂碼!亂碼又逐漸變成文字,文字構成句子......

......
x8##d9u23328xj92$@u3eu238ue
3ei32ie39ie923i@!e29ie239我z&nbp*
眼前.019219是深21312#奈和本21i29i91i23
你看見???和???在對峙2ekd2
你&nb選項是:

......

就喺呢個時候......

「小心!」阿琳大嗌!
一股惡風襲向我身後,我下意識想避開,但前面係阿琳同部手機......!

噗哧~

蒼白色利爪貫穿我腹部,但因為我關鍵時候側身,偷襲者嘅利爪被我帶偏。

我吐出一大口血,回身揮拳,將偷襲者打退兩步......係先前守喺奈亞身邊嘅怪物!佢要阻止我哋嘅行動!

「阿哥你點呀?!」阿琳驚呼!

「咳......唔使理我!」我接連揮拳,將嘗試撲向阿琳嘅怪物擊退,身上多出幾道傷痕。

全身劇痛,但我咬牙切齒忍住......依家係最接近成功嘅時候,唔可以退縮!

蒼白怪物悍不畏死,利爪鋒利異常,唔係因為呢幾日經歷咗數之不清嘅大戰,我早就死於利爪之下。

「成功啦!」耳邊傳來阿琳嘅喜訊!

同一時間,遠處嘅奈亞雙眸精光一閃,蒼白怪物開始異變,氣息越發可怕,身上長出更多駭人嘅肢體。

蒼白怪物尖叫一聲,向我疾撲而嚟!

死亡氣息逼近......

但下一刻,一道熾熱嘅白金色閃過,狠狠咁擊中蒼白怪物,蒼白怪物一陣哀嚎,身上一片焦黑。

我定睛望去,來者竟然係善意!

善意手上拎住我熟悉嘅「善意之刃」,指向我嘅方向,善意之刃散發出溫暖金光。

「快啲!做你要做嘅嘢!」善意催促!

「可惡......!明明你已經消散咗!」奈亞驚疑不定,然後又望向蒼白怪物......蒼白怪物又開始再生!

「唔會俾你得逞!」善意怒道,手上嘅善意之刃金光聚集,但同時間身影亦變得虛浮......

下一瞬,又一道金光從善意之刃嘅頂端激射而出,命中奈亞嘅頭部,打斷佢嘅行動。

而我亦把握時機從阿琳手上拎返部手機!

......
你的選擇有:
A:消滅??奈?亞

......

我立即按向「A」,亦都係唯一嘅選項!
最大嘅變數
奈亞係要死的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞