《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
「砰!」

喺地下監牢徹底被狂笑佔據,我即將陷入絕望之際......

突然,響起了一下槍聲。

子彈準確無誤擊中地上嘅對講機,對講機破碎成碎片。

四周嘅狂笑聲頓時停止咗一瞬,歡笑詛咒嘅身影都幾乎消散。

但下一瞬,瘋狂嘅笑聲又重新響起,詛咒重新凝聚,形成一道臉帶笑臉面具嘅身影......身影更逐漸由虛幻變得真實!

即使係發出笑聲嘅對講機已經破碎,但笑聲依然存在,徘徊喺呢片空間裡面......

「開炮。」

但來者絲毫不懼,向著身後嘅部下發佈命令。

嗡嗡嗡——

隨著一陣聲波擴散,笑聲嘎然而止,笑臉身影瞬間消失。

直到呢個時候,我先有機會直視來者。

為首嘅來者身穿同我同類型嘅教廷士兵服裝,但唔同嘅係,佢身上嘅服裝係純白色,同身後嘅其他教廷士兵區分開。右手握住一把巨大嘅左輪手槍,背脊孭住一把足有一人大小嘅巨劍。

而身後嘅士兵裝束都有些少分別,佢哋全部都戴上耳機,部分士兵更手持聲波炮,係佢哋啱啱用聲波炮抵銷咗詛咒嘅笑聲。

整個地下監牢早已變得一片凌亂,天花板同四周嘅牆壁多咗一道道笑臉刻印,我身上嘅衣物亦開裂......係啱啱嘅詛咒攻擊造成。
「你係邊隊。」為首嘅白衣教廷指揮官俯視著我。

「第七隊。」我臨危不亂,冷靜回答,更以失落傷心嘅語氣說道:「我嘅隊員......同伴......已經全部犧牲......」

我絲毫唔擔心自己嘅謊言會被識破,因為我百分百肯定第七隊嘅士兵已經全部身死。

俾我偷襲剝咗防毒面具落嚟......被毒氣毒死,連屍體都溶解成毒水......

但白衣指揮官一言不發,繼續冷冷望住我。

當我提心吊膽對方究竟係唔係識破咗我嘅偽裝時候,白衣指揮官突然湊過頭埋嚟我頸邊,用力聞咗一下。

「......」我一言不發,壓制自己加速緊嘅心跳。依家我係假扮成士兵,士兵面對指揮官嘅所有行動都唔應該質疑。

直到半分鐘後,指揮官先停止,然後遞咗一個玻璃樽俾我。

「你身上好大浸咗詛咒嘅臭味,你同我清洗乾淨。」說罷,指揮官就離去。

好彩......我有一刻以為對方發現咗啲端倪,畢竟我唔係真正嘅教廷士兵,我嘅演技始終唔錯......

我望一望手上嘅玻璃樽,裡面裝咗少少透明液體,上面嘅標籤寫著「聖水」。

係教廷嘅聖水,我輕輕擰開樽蓋,一絲神聖嘅氣息頓時溢出,給予我溫暖嘅感覺,唔係身體上嘅混亂咁簡單,係心靈被洗滌嘅溫暖感......

而且好熟悉......呢種......係善意嘅感覺?!
我將樽蓋重新扭緊,然後小心放入衫袋保存,但心情依然未平定。

我非常肯定自己嘅感覺冇錯,聖水俾我一種似曾相識嘅感覺......嗰種溫暖感,係我初次身處樂園環境,無處不在嘅「善意」......

曙光教會,同教廷會唔會有咩關連?

等陣......

我諗返起當初滅殺敲門的詛咒嘅時候,我用嘅係4號帶入詛咒世界嘅聖水,後來我更從奈亞大人口中確定呢一點,奈亞大人稱之爲「仿製聖水」。

聖水可以抹殺詛咒,咁原理應該係同善意一樣!善意可以同惡意抵銷,對抗詛咒,而聖水,應該係由物質化嘅善意組成......

而且樂園嘅祝福者雛形,係來自於一個信仰基督嘅被詛咒者!曙光教會......會唔會同教廷有啲咩關連?

曙光教會手上掌握著善意,教廷有聖水,而且兩者都係宗教,一個信仰曙光,一個信仰主......

「跟住。」有人突然拍一拍我膊頭,打斷咗我嘅思維,擰轉頭一望,對方係個普通教廷士兵,佢仲遞咗個耳機俾我,「戴住,呢啲係增援送過嚟,隔音耳機全部受過祝福,而且對住被稱爲『笑』嘅詛咒有額外抗噪效果。」

「哦......」我接過耳機,然後戴上。

原來教廷已經有對策對付啱啱嘅駭人詛咒,聲波炮點對抗笑聲嘅原理我都大概明白,就好似市面上嘅抗噪耳機咁......
通過產生同笑聲音波相反嘅聲音,利用反向訊號,將笑聲中和,基於聲音散播嘅詛咒亦會因而崩潰。

「同埋,你件衫都已經爛晒,你快手換返件,我哋差唔多要行。」士兵又遞咗套衫俾我。

我身上嘅衣物因為啱啱嘅詛咒音波變得破爛,衣物裂開一道道宛如笑臉嘅月牙形裂縫......就好似四周圍嘅牆壁一樣,可見呢個以笑聲散播嘅詛咒破壞力係幾驚人......

等等......我突然留意到一樣極之唔合理嘅事......

如果詛咒笑聲可以破壞實體,點解我嘅身體,會一啲傷口都冇?
好危險
大家都要加油
唔通係因為政哥本身就係善意
今日都未必有文
再無文 惡意就解封啦
依家寫緊
喺已經淪陷嘅機關基地穿梭......

昔日熱鬧忙碌嘅走廊,現時變得昏暗無光,四處佈滿各種戰鬥痕跡,而毒氣亦令走廊嘅能見度進一步下降。

地上散落住戰死嘅機關成員同教廷士兵嘅武器同衣物,屍骸早就因為教廷釋放嘅毒氣而溶解。

我跟隨住教廷嘅士兵探索機關,小心翼翼咁前進......

而遠處,時不時會傳嚟一陣令人心悸嘅瘋笑聲,而每次笑聲襲來,兩邊嘅牆壁同地面都會裂開一道道月牙狀裂縫。

笑聲嘅源頭,就係被稱爲「笑」嘅詛咒本體。

訓練有素嘅教廷士兵,每當笑聲襲來就會同時發動聲波炮,將笑聲中和,減低笑聲嘅破壞。前進、轉彎嘅時候都會互相掩護,保持隊形,以免遇上突襲。

但笑聲嘅破壞力依然驚人,而且越接近「笑的詛咒」所在地,笑聲嘅密度同破壞力暴增。

「嘻嘻嘻嘻嘻哈哈哈哈哈......」一陣瘋狂笑聲從遠處突然傳嚟,就連抗噪耳機都未能完全抵擋魔音嘅強大貫穿力。

負責操縱聲波炮嘅教廷士兵只係慢咗一拍,擴散開來嘅笑聲就先一步以共鳴方式毀掉士兵手上嘅聲波炮,然後再將士兵穿著喺身上嘅保護衣物撕破!

喺毒氣嘅侵入下,衣物破碎嘅士兵當場暴斃,唔係因為有其他士兵及時用後備聲波炮抵禦笑聲,傷亡應該會更加慘重......喺短短嘅一剎那就有十幾個士兵因為笑聲同毒氣當場身死。

真係諷刺......

教廷原先用來滅殺機關倖存者嘅毒氣,喺呢個時候反噬自身,令討伐笑的詛咒變得更加危險。衣物只要稍微被笑聲影響到,無孔不入嘅毒氣就可以成功侵入體內。

只要有一絲失誤,喺笑聲爆發前未能用聲波炮壓制,就可以帶走數以十計嘅人命。
但遭受巨大傷亡嘅教廷士兵,竟然無一人退縮,甚至乎,連驚懼嘅感情都冇......喺一陣又一陣笑聲襲擊下,依然前仆後繼咁前進......

即使身邊嘅同伴倒下,亦毫不猶疑繼續前進,沒有絲毫猶疑......

而隨著教廷士兵推進,四周圍嘅人數不減反增,部分人來自外界教廷嘅增援,部分人係先前攻打機關失散嘅殘兵,我跟隨嘅隊伍甚至嚟咗一個手持十字架吊飾嘅黑袍神父。

但危機依然冇減少......前方更突然傳來一陣槍聲!

教廷軍隊嘅指揮官更於抗噪耳機發佈命令:「各單位注意,先前於東側失聯嘅部隊,已經確認,被詛咒同化成衍生物!格殺勿論!」

話音剛落,前方路口突然跑出兩隻怪物!全身長滿畸形肉瘤,肉瘤裂開一張張狂笑嘅嘴巴......一邊狂笑一邊疾衝而嚟!

身上嘅血肉組織因為毒氣而溶解,但黑色絲線又會隨即從體內蔓延出嚟,將溶解嘅血肉組織重新黏連......

呢種詭異又令人熟悉嘅再生方法,係詛咒!係屬於詛咒嘅不死性!

但迎接詛咒怪物嘅係教廷......係手持重火力,啱啱覆滅咗機關嘅教廷部隊!

「砰砰砰砰——砰砰砰砰——」

四圍嘅士兵向着發狂嘅怪物瘋狂開槍,子彈將狂奔而來嘅怪物撕碎。聲波炮亦早已戒備,抵擋洶湧而來嘅笑聲。

而且,我留意到教廷士兵所使用嘅槍械亦唔簡單,子彈擊中怪物身上嘅位置,再生能力被大大壓制......教廷士兵用嘅子彈應該係類似聖水嘅祝福子彈!

更多詛咒怪物從前方洶湧而來,士兵互相配合,幾人一組將怪物逐一射斷四肢,動彈不得,然後再交俾神父以聖水徹底滅殺!

而我亦配合身邊嘅士兵將詛咒怪物一一解決......

「各單位留意,機關收容失敗嘅部份收容物,懷疑已經遭到『笑』感染同化,不可鬆懈!見敵必殺!有進無退!」耳機繼續傳來教廷指揮官嘅命令。
係收容物!張道士曾經提過,之前為咗對抗教廷嘅軍隊,曾經放咗一批收容物出嚟。呢批收容物依家俾笑的詛咒同化,成為咗佢嘅爪牙......

而前方阻擋我哋前進嘅怪物,數量雖然減少,但實力亦強大得多,能力亦更加詭異。

「嘻嘻嘻......」一個笑臉雕像瞬間轉移到一名教廷士兵後面,將其頭部180度扭斷,然後隨即被大量祝福子彈打出一道道凹坑。

但笑臉雕像依然堅挺,下一刻又瞬移到另一個士兵身後,再扭斷佢嘅頸部!

「呵呵呵呵呵哈哈哈哈哈!!」一個全身腐爛,樣貌猶如喪屍嘅詛咒老人,一邊發出狂笑,一邊釋放出粘液襲擊士兵,沾染上粘液嘅士兵瞬間腐爛成黑泥。

腐爛嘅力量,甚至足以抵擋空中嘅毒氣。

喺殺死身側嘅所有士兵後,老人幽暗嘅雙眼盯著我,嘴角上揚......佢盯上咗我!

但下一秒,我身後一名黑袍神父全身燃起聖焰!

「若心中沒有主,那麼此人可詛可咒,神罰必然降臨。阿門!」燃燒著白金色聖焰嘅神父發出狂笑聲,然後撲向詛咒老人!

聖焰壓縮,然後爆炸!詛咒老人瞬間灰飛煙滅,黑袍神父成功同怪物同歸於盡。

爆炸嘅威力驚人,但波及範圍並唔大,係因為黑袍神父特意收束爆炸破壞範圍,從而可以將爆炸威力集中於詛咒老人怪物身上,瞬間將其抹殺。
點解神父要自爆
可能feel到企喺隔離嗰個係主角
可能因為得呢招夠火力?
聽日考試
星期日先返嚟更新
呢排更新唔穩定好對唔住吖
考試要緊啊
考成點呀?
樓豬上水未
詛咒老人被黑袍神父擊殺,一眾教廷士兵頓時士氣大振,對住眼前嘅怪物瘋狂開火。更多教廷士兵從後方增援,填補返先前被怪物擊殺嘅空缺。

「砰砰砰砰——砰砰砰砰——」

走廊子彈橫飛,大量怪物被撕碎,包括但不限於一個身穿中世紀瘟疫醫生服飾嘅怪物,一張畫滿笑臉,喺空中飄浮嘅人皮,同幾隻手持匕首嘅小矮人。

但由收容物轉化而成嘅詛咒怪物,亦為教廷士兵帶來大量傷亡......

笑臉雕像神出鬼沒,不斷於士兵身後閃現,一一將其頸脖扭斷。而每殺死一個士兵,雕像身上被子彈打出嘅凹痕亦會隨之修復。

「不潔之物......呃!!!」一名黑袍神父身上散發聖光,大聲念咒,但下一秒頸脖就被神出鬼沒嘅笑臉雕像扭斷。

笑臉雕像被子彈擊碎大半嘅頭顱,亦於殺死黑袍神父後瞬間修復,然後又閃現到下一個獵物身後。

「啊啊啊啊啊啊!!」不遠處一個士兵胸口爆出一道巨大嘅裂縫,由一條條互相糾纏嘅觸手組成嘅奇異生命體,伴隨著大量鮮血同狂笑聲從裂縫爬出嚟。

觸手怪嘅觸手裂開嘴巴,一邊狂笑一邊向我爬過嚟。觸手因為毒氣而緩慢溶解,但又不停再生出新觸手取而代之。

我壓下恐懼,一邊緩步後退避開突襲嘅觸手,一邊開槍射擊。幾名附近嘅士兵亦留意到觸手怪嘅存在,跟隨住我一同接連射擊。

「啪啪啪......」喺集火之下,觸手怪嘅再生速度追唔上被子彈破壞嘅速度,好快就徹底死去。

不過喺死去之前,觸手怪依然成功利用鋒利嘅觸手劃破一名士兵嘅保護衣,士兵頓時因為毒氣侵襲而死。

但喺咁慘烈嘅戰鬥下,教廷士兵依然緩慢推進,部分士兵更掉下手上嘅機關槍,換上破壞力更加強大嘅榴彈發射器同火箭炮。
「砰!!!」榴彈於空中劃過一道弧線,落入前方群魔亂舞嘅詛咒中,然後爆炸!

強大嘅爆炸頓時將幾隻詛咒怪物當場滅殺,地上更燃起白金色火焰。白金色聖火燃燒,附近嘅詛咒快速溶解。

先前不斷瞬移,神出鬼沒嘅笑臉雕像,亦被捲入爆炸當中,承受咗大量傷害嘅雕像終於徹底破碎。

再加上其餘士兵瘋狂開火,詛咒群同收容物頓時被壓制。

但危機感不減反增,心臟狂跳......我諗都唔諗就向後方急退,撞倒幾個企喺我後面嘅士兵!

「轟!」下一秒,一隻巨大嘅蜥蜴撞爆側面嘅牆壁,嘴巴大張咬向我之前嘅位置,最後吞下幾個士兵同一個黑袍神父。

蜥蜴身上嘅皮膚裂開大量月牙形裂痕,一隻隻掌心裂開狂笑嘴巴嘅手臂從皮膚裂痕內部伸展出嚟,係一隻宛如噩夢一般嘅生命體......

身後榴彈炮齊射,擊中蜥蜴嘅龐大身軀,然後爆炸!

「哈哈哈嘻嘻嘻嘻......」笑聲從煙塵內傳出嚟,地上嘅聖火燃燒,但對眼前嘅大蜥蜴造成嘅傷害微不足道。

我認得出呢隻蜥蜴......

之前係空閒嘅時候,曾經睇過機關嘅收容物記錄。眼前嘅呢隻大蜥蜴,係機關收押嘅A級高危收容物——不滅巨蜥!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞