《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
「你有見過會互相算計,想置對方於死地嘅朋友?」天選從昏暗嘅走廊走入病房,讓梟得以看清佢嘅臉容。

身穿黑色長袍,身高接近大約一米八,留有一頭白色短髮,膚色古銅,五官輪廓深邃分明。

呢位樣貌俊俏得不似凡人嘅青年,就係詛咒世界最強勢力嘅領袖——天選!

「乜朋友唔係用嚟算計㗎咩?」梟笑道。

天選身邊嘅同伴,氣勢爆發,向著梟突襲而去!但卻被天選一手攔下。

「唔好衝動,依家眼前呢個,唔係我哋熟悉嘅梟。佢已經落敗喺嗰位手上,成為咗嗰位嘅傀化身。你唔係佢嘅對手。」天選沉聲說道。

「好驚人嘅氣勢......」梟讚嘆,然後又笑問:「你又咁肯定你呢位同伴唔係我嘅對手?」

「答案好簡單,因為我認識你,你唔會做冇把握嘅事。你出現得喺我哋眼前,說明你已經有萬無一失嘅把握。唔係佔據壓倒性嘅優勢同力量,你唔會出現喺呢度。況且,你佔據咗梟嘅軀殼,應該奪取咗佢嘅記憶......情報上我哋一樣唔佔優勢,我哋冇任何勝算。」

「唔錯嘅分析,即係話,你已經完全打定輸數?咁樣一啲都唔似你喎,天選~」梟回答:「你明明就係嗰種知其不可而為之嘅人嚟,如果唔係你都唔可能創下咁多奇跡。」

「我創下奇跡?唔係,呢一切都係我嘅同伴嘅血汗同生命換返嚟。我僅僅擁有嘅,只有作者,亦即係世界,所賦予我嘅身份。」

「呵呵~你嘅所作所為,真係單靠『天選之子』一個身份就可以解釋得到?被賦予救世者嘅身份,從深淵嘅手上挽救呢個瀕臨崩潰嘅世界......而到咗今時今日,呢個詛咒世界仲存在緊,未被深淵侵蝕至崩潰,百分之九十九都係你嘅功勞。」
天選沉默不語。

「真係好犀利......喺我擁有記憶以來,遊歷諸多次元世界,我所遇見嘅所有天選之子,能力、智謀、意志,你都係最頂級。」梟繼續講:「一開始,利用儀式,召喚異世嘅『勇者』嚟嘗試協助你對抗深淵詛咒,拯救世界......但失敗嘅次數多咗,就改變做法,利用儀式殺死『勇者』,奪取因果,從而慢慢背後嘅世界牽引過嚟,吞噬殆盡,修補世界嘅破洞同法則,為你嘅世界續命。更主動放棄人類之軀,成為詛咒,擁有無盡嘅壽命,嚟完成不可能成功嘅使命。」

「續命?苟延殘喘啫......」天選苦笑。

「但都一樣好了不得。後來,你更盯上咗我哋呢班外神。當初我嘅本體降臨呢個世界,係你召喚過嚟,但實際上,呢個係陷阱。」梟十分篤定,「你打算將我封印喺深淵通道裏面,填塞深淵洞口,如此一來,深淵就會優先侵蝕處於封印嘅我,呢個世界嘅滅亡被強行推延。但你冇把握單獨對付一位外神,所以你就聯繫上黃衣,我嘅死敵,然後話俾佢聽你嘅計劃,然後同黃衣一拍即合。就係咁樣,喺有心算無心之下,我被你哋擊敗,強行封印入深淵通道裏面。」

「而代價就係,由一開始就跟隨我嘅同伴,有半數死去,剩餘嘅都有八成以上失去所有理智,化為無意識嘅詛咒。世界嘅深淵侵蝕的確大大減弱,瀰漫嘅詛咒同惡意減少,但當時嘅交鋒,為世界帶來嘅損傷實在太大......時間規則變得更加混亂。」

「老實講,依家嘅你大可以拋棄呢個命數已盡嘅世界,你已經唔欠呢個世界啲乜嘢。」梟語重心長:「乜垂死掙扎落去,有意思咩?」

「或者呢個世界,早就應該滅亡......靠著吞噬平行世界,詛咒無辜嘅人,強行為呢個命數已盡嘅世界續命,我真係十惡不赦,罪該萬死。唔係因為我,韓千政嘅屋企人唔會變成詛咒,佢亦都只會過上沉悶但安逸嘅生活。」天選合上雙眼:「但一諗到一直相信住我嘅同伴,為咗救世而犧牲嘅同伴,失去理智退化為詛咒嘅同伴,我就唔敢放棄......」

「......所以我絕對唔會坐以待斃!哪怕對手係你,奈亞!!!」

天選重新張開雙眼,懾人嘅氣勢爆發!

地面寸寸龜裂,先前足以承受梟重力能力嘅地面終於承受唔住,倒塌向更下層嘅地下空間。

當梟以及眾人重新腳踏實地時,已經身處一個巨大無比嘅地下宮殿,一眼看不見邊際。
宮殿被水淹沒,水深及膝,數之不清嘅骸骨跪坐於地上,向著宮殿嘅最中心方向跪拜,遠方隱約可以看見一個王座......

「呢度,係封印之所?」梟環視四方。

「同時,亦會係你嘅葬身之地。」天選眼神冰冷:「質量、靜止,就俾我哋嘅死敵,見識一下我哋嘅力量!唔需要留手!」

心靈之力、強重力、靜止之力相繼於地下宮殿爆發,死亡通知書於空中飄揚。

「睇嚟我都要出盡全力,至少,係呢副軀殼嘅全力。」梟笑住回答,身上同時爆發出強大無比嘅氣勢,虛空中蔓延著無形觸手,手上嘅黑色手套,掌心嘅瞳孔死死盯著眼前嘅一眾詛咒者!

大戰,一觸即發!

……

另一邊廂。

「阿哥,你冇事吖嘛......」阿琳憂心忡忡咁問我。

「冇......」我搖頭否認。

我完全講唔出口,至少呢一刻,我完全冇辦法同阿琳講阿爸阿媽嘅事......唯有隱瞞住先......

送葬之刃突然捉實我嘅衫袖,將我扯近佢嘅身邊,然後大力聞咗一下。

「你你你......你喺度做咩?!」阿琳大驚失色,將送葬之刃拉開。

「呢浸味,係時間之力嘅氣味。仲有殘留嘅氣息......」送葬之刃皺眉頭,然後問我:「阿政,你係唔係遇上咗『審判之矛』?」
我每日都溫書
溫完晒書先開始打文
恭喜恭喜
啱啱出咗
我有俾心機溫書㗎
後日放假會補文
唔好唔記得打埋J
我仲要睇埋送葬之刃重甜嘅後續
我冇
龜已爛
一開眼就見到妹妹
好幸福
考成點呀
「係。」我點頭,呢方面絕對瞞唔過送葬之刃。

送葬之刃係教廷異端處刑隊嘅首領之一,狩獵超凡者係日常,係個經驗豐富至極嘅獵人。

可以單憑我身上嘅氣息判斷出,我喺現實遭遇審判之矛,一啲都唔出奇,畢竟審判之矛係佢喺現實相處已久嘅同伴。

但送葬之刃話我身上殘留住時間之力......

「審判之矛,佢有時間能力?」我諗起審判之矛可怕嘅一擊。

審判之矛嘅戰矛突刺嘅速度並唔算特別快,至少我肉眼捕捉到佢嘅攻擊......但可怕嘅係,當時我只感到附近嘅空間,除卻審判之矛,一切嘅一切都停滯落嚟,如同時間被凍結,我身體同靈魂就好似被封凍喺琥珀入面嘅昆蟲一樣動彈不得。

唔係因為時間到,詛咒世界將我從現實扯返嚟,我必定死喺審判之矛手上。

「嗯,係時間停止,一個好無賴嘅能力。」送葬之刃咬牙切齒。

睇嚟送葬之刃同審判之矛都有少少過節......

「即使佢嘅時間停止未修煉到完全體,都一樣好難應付。」送葬之刃繼續講:「但你喺現實會遇上審判之矛......莫非現實出現咗啲咩大變故?」

「詛咒開始侵蝕現實世界,死咗好多人,根據推測,侵蝕嘅頻率同呢度嘅『重置』有關。」我如實相告。

聽聞此言,所有人,包括米莉亞主教都望實我。

「你有幾肯定?」米莉亞主教神情凝重。

「百分之百。」
轟!!!

地下又突然一陣劇震,係樂園外面嘅重置繼續緊!

喺呢度每過一秒鐘,現實世界嘅侵蝕就會繼續......

「所以,審判之矛去咗香港,係為咗處理現實世界嘅詛咒侵蝕,然後就遇上咗你。」送葬之刃分析:「詛咒侵蝕唔需要太擔心住,畢竟侵蝕係一個過程,初期應該唔會出現太強大嘅詛咒,但之後就難講......但我關心嘅係,你喺現實嘅位置,應該係機關據點?」

「係。」

「但又遇上審判之矛?莫非......」
「機關已經不復存在,落手嘅係你哋......教廷。」

「咩話?」「咩話?」

兩把驚愕嘅聲音響起,其中一個係阿琳,而另一個係......米莉亞主教?

「阿哥,你話......機關,被教廷消滅咗?」

一行清淚,從阿琳嘅雙眼流落嚟,阿琳起勢咁捽眼,但眼淚卻停唔到......

「奇怪......真係好奇怪......」阿琳雙目通紅:「點解,點解我會開始喺度喊?機關......嗚......」

係因為4號,4號嘅大半世人都係喺機關裡面過,對佢嚟講,機關就同佢屋企一樣。不過,阿琳同4號嘅關係究竟真實係點,我已經唔想再深究落去。

而依家令我不解嘅係,係米莉亞主教嘅態度。望向米莉亞主教,佢依家成個人失魂落魄咁......莫非佢同機關都有啲咩關連?

送葬之刃就沉默不語,似乎係未組織好究竟講咩。

就喺呢個時候,大片黑暗於我身側爆發,化為一條條黑色觸手,觸手席捲向上方,將天花板貫穿。

然後,纏繞著一個不停掙扎嘅詛咒者,落入惡意身後嘅黑暗中,接下來就係一陣咀嚼聲......

「完全聽唔明你哋講緊乜,而我亦唔想打斷你哋。」惡意露出不耐煩嘅表情,「之不過,越來越多詛咒嚟緊,全部都係啲陌生嘅氣息,依家你哋係想點㗎?!」
係天選......天選麾下嘅詛咒者已經攻咗入嚟......

地下又傳來一陣劇震,絲絲黑霧從地底滲出。

「你哋都聽到,天選嘅人已經攻到入嚟。」送葬之刃環視眾人:「依家已經冇時間浪費,有咩悲傷,都同我收埋喺心入面!活下來嘅人先有資格悲傷!」

眼神變得冷酷,食指撫過鐮刃。

然後一鐮後揮,猶如未卜先知,將一個從天花板破洞跳落嘅詛咒者一鐮斬殺!

「唔好睇少我......」阿琳雙目依然通紅,但已經冇再流下眼淚。

失魂落魄嘅米莉亞主教深呼吸一口之後,眼神重新變得堅定,示意身後一名紅衣主敎手下上前。

「你哋跟住佢行,佢會帶你哋通過樂園嘅秘密出口離開。」米莉亞主教握緊手上嘅黑色匕首:「我同曙光會留守,吸引天選嘅主力軍。」

又有幾道身影從天而降......

米莉亞主教斬向為首嘅詛咒者,但詛咒者單手一揮,前方突然出現連環爆炸,將米莉亞主教炸退!

爆炸能力,而且呢種強度......我諗返起之前睇過嘅紀錄,佢係「爆炸的詛咒」!

係上位詛咒者,天選麾下嘅上位詛咒者已經攻到入嚟!

「快啲走!時間無多。」米莉亞主教命令,幾道快如閃電嘅斬擊將爆風斬散。

「呢邊。」紅衣主教示意我跟上佢。
要開始睇下甜故點寫
我對你有信心
阿琳原來好耐冇出現
應該都接近三十章
考得還好
但之後啲科先大鑊
跟隨著紅衣主教前進......

隨著異變發生,地上裂開不少裂縫,前進嘅時候要小心腳下,一失足就會好危險......畢竟依家地下研究所已經變成一片戰場。

越來越多天選麾下嘅詛咒者落入地下研究所,當中不乏上位詛咒者,但樂園一方亦嚟咗唔少增援。

喺樂園充斥住善意嘅環境下,詛咒者嘅力量同回復能力都會有所削減,手持槍械嘅曙光教徒對天選詛咒者絕對可以帶來不容忽視嘅威脅。

而且曙光教會嘅高層全部都唔係啲咩普通人,為我哋帶路嘅紅衣主教,啱啱甚至赤手空拳就將攔路嘅詛咒者打飛。

身後傳來風聲,又有詛咒者突破咗樂園嘅防線。

「咔咔咔——」

詛咒者張開大嘴,口中嘅利齒延長,形成類似蜘蛛一樣嘅甲足,然後操縱甲足,向我哋突襲而嚟!

其中一道甲足直奔我嘅後腦而去,我閃身避開利齒詛咒嘅攻擊,鋒利嘅甲足沒入地面。

危機感仍未退去,被甲足刺中嘅地面,大量鋒利嘅白色鋸齒拔地而起!

但喺我俾地上嘅利齒刺到之前,一道肉色觸手將我捲起抱走,係阿琳。

「唔好俾佢嘅利齒傷到!」阿琳用手刀將觸手切斷。

喺抱起我帶離利齒攻擊範圍嘅時候,觸手被其中一道利齒割傷。

觸手脫離阿琳嘅身體後,迅速鈣化,密密麻麻嘅乳白色利齒從內而外長出。

「血肉,叛徒!」利齒詛咒者怒視著阿琳,幾條甲足劃向阿琳。
但下一刻,甲足被逼改變方向,格擋突襲到身前嘅黑暗,甲足出現些許裂痕,但裂痕卻迅速修復好......係惡意!

利齒詛咒者嘗試操縱甲足,攻擊偷襲不成嘅惡意,但又被一陣槍聲打斷。

「趁依家,快啲走!」曙光教徒向著利齒詛咒者瘋狂開槍,利齒詛咒者操縱甲足格擋,腳步一時間停緩落嚟。

其中一枚泛著金色光芒嘅子彈,更射中利齒詛咒者嘅胸口,喺善意嘅力量下,利齒詛咒者嘅身軀不停分解,直到善意耗盡,形成一道碗口大小嘅深坑。

被善意子彈所重創嘅利齒詛咒者,自然被我哋成功甩開。

呢一幕......此層相識......

教廷嘅部隊,所使用嘅神聖子彈,對住笑的詛咒衍生出嚟嘅怪物同收容物,效果拔群。而呢班曙光教徒嘅槍械,灌輸咗善意嘅力量,能夠重創強大嘅上位詛咒者。

就如同之前猜測嘅一樣,教廷嘅神聖力量,本質應該同善意非常接近......對住基於惡意衍生出嚟嘅詛咒有奇效。

「仲有幾遠?」送葬之刃隨手將一個詛咒者斬得粉碎。

喺啱啱嘅戰場入面,送葬之刃完全係游刃有餘,所有襲向送葬之刃嘅詛咒者,無一能抵擋佢嘅三招兩式,應該話,絕大部分詛咒更喺一招內就身死。

僅有兩個詛咒者,以瀕死為代價,成功捱過送葬之刃三招,而佢哋全部都係同啱啱嘅利齒詛咒者同級別嘅怪物......

簡直係,一面倒嘅屠殺......
阿琳將送葬之刃嘅傷勢修復後,戰力同之前完全不可同日而語。

「前面就係。」紅衣主教一腳將前方嘅詛咒者頭顱踩碎,因為身處樂園嘅善意環境,頭顱被粉碎嘅詛咒者無法修復傷勢,瞬間去世。

再前進多大概幾分鐘,擊退幾批突襲而嚟嘅詛咒者後,我終於見到此行嘅目的地。

地下研究所嘅盡頭,係一個巨大嘅山窿,前方駐守咗唔少曙光教徒,睇嚟呢度就係出口......

但越係接近出口,危機感就越強,全身毛骨悚然,望向送葬之刃,原先一臉輕鬆嘅佢都開始皺眉。

「有唔妥......」帶路嘅紅衣主教說道。

而當我哋去到山窿前方,腳步停咗落嚟。

只見駐守喺出口附近嘅曙光教徒,原來已經盡皆死去。

令人驚愕嘅係,佢哋全身嘅皮膚、頭髮都呈現蒼白色,就彷彿,佢哋嘅色彩被某種存在抽離一樣。

「小心,係......!!!」耳邊傳嚟阿琳嘅聲音,但卻喺一瞬間變得模糊不清。

環顧四方,呢度依家淨係得返我一個人,身邊嘅同伴全部都消失不見。

手上突然一陣劇痛,然後係麻痺嘅感覺......

我望向自己隻手,手掌嘅皮膚呈現蒼白色,就好似啱啱見到嘅曙光教徒一樣!蒼白色更向著我手肘位置蔓延......
PUSHHH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞