《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
今日應該出唔切
聽日補返
儲咗咁多日文係時候睇返
「脫離咗掌控?」七海皺眉頭:「即係......佢向韓千政道歉,唔係喺你操縱之下?」

「唔係我操縱,係佢自發嘅行動嚟。」奈亞不解:「同埋,點解你會認為係我操縱佢向韓千政道歉?」

「為咗逼使韓千政相信佢父母變成咗詛咒嘅殘酷事實,完全貼合你平日嘅惡趣味。」七海篤定。

「冤枉呀~我根本唔係啲咁嘅人囉~」

「講返正題......」七海盯著奈亞雙手戴住嘅黑色手套:「你話你嘅支配,對韓千政父母短暫失效......係唔係去到極限?如果係就麻煩。」

「未,但都接近。」奈亞臉色凝重起嚟:「雖然奪取咗梟嘅完美半咒之軀,支配權能出現質變,重新支配神軀冇咩大問題,但能量供給嘅問題依然未解決到。」

「節流?就好似之前咁,淨係支配同影響重要嘅角色。」七海提議。

「我已經盡量節流。」奈亞搖頭:「我放任教廷消滅機關,都係為咗減輕支配權能嘅負擔。機關嘅一眾高層,或多或少都受到支配,借助教廷嘅手將佢哋殺死,可以解放返唔少支配權能嘅力量,用喺必要嘅人身上......反正去到呢步機關都已經唔太派得上用場,索性物盡其用。」

「咁依家有咩必要嘅人你係支配緊?」七海好奇問道。

「詛咒世界嘅話,故事嘅主角、女主角、女配角走唔甩,樂園嗰邊要搵多個男配角,梟嗰邊嘅天選都要留返幾個名額。」奈亞慢慢細數:「現實世界,教廷嘅法王廳廳長,第四課苦修士首領,黃衣兄弟會嘅『天之使徒』,鐘塔嘅『白皇』。」
「咁呢班人都真係唔郁得......」七海皺眉頭:「天之使徒同白皇,佢哋仲要幫手牽制菌主同領主......」

「領主嗰邊唔使太擔心,佢哋嘅主力同主麾下嘅天使軍團開緊戰。」奈亞向上空望去,眼睛浮現出莫名嘅神采,彷彿可以穿透無盡次元同空間。

億萬宇宙戰艦將炮口對準上空嘅天使軍團,將揮灑著聖光嘅天使轟殺,隨即又被聖火點燃爆炸。

天使長手持聖劍一馬當先,所到之處戰艦紛紛被斬碎。舊日軍團亦不甘下風,宇宙戰艦從空間蟲洞蜂擁而出,伴隨而來嘅仲有纏繞著藍色光焰嘅巨大星空要塞......係舊日軍團壓箱底嘅終極武器之一。

「等我睇睇,嗯,舊日軍團依家出動咗弒神槍,湮滅之矛,終末引擎......因果律武器,數學規則武器......」奈亞笑道:「而天使軍團都唔係咩省油的燈,夜之天使,英靈殿都陸續出場......佢哋應該打幾百年都分唔出勝負,完全可以無視佢哋。」

「咁就好。」
……

另一邊廂。

詛咒世界,醫院底層。

昏暗嘅病房裡面關押著數量令人驚愕嘅詛咒者,瞓喺病床上嘅詛咒者,身體大多已經半腐朽,夾雜著黑絲嘅血肉緩慢溶解成黑色液質,然後滴落喺地上,形成淺淺嘅一層黑水。

病房外面嘅走廊,亦有大量詛咒者靠牆沉眠,數量同樣多得離譜,身上嘅血肉以緩慢嘅速度溶解成黑色液質,然後從身上滴落地上嘅水泊,再緩緩流向醫院嘅更深處......

咔——

異變突生,一道空間裂縫突然於病房嘅正中出現,一名青年從裂縫行出嚟。

「嗯,應該冇嚟錯地方。」青年自言自語,隨著青年說話,病房內嘅詛咒者統統被喚醒,紛紛發出憤怒嘅咆哮!

狂亂嘅咆哮聲此起彼落,有幾個詛咒者想撲向青年,但卻因為身體組織已經完全腐爛,而跌倒喺地上,濺起大量黑水。

「嗚啊啊啊!!!」跌到喺地上嘅詛咒者嘗試爬起身,張開嘴巴,大量蒼蠅從嘴巴裡面噴出嚟,向著青年席捲而去。

「已經失去晒理智,真係可悲。呢個就係詛咒者嘅結局......」青年單手一揮,一股衝擊波將眼前嘅詛咒者連同蒼蠅群轟飛!
砰!

詛咒者撞飛身後幾個詛咒者,然後落到後方嘅牆壁,牆壁大片龜裂。

「吼!!!」

嘶吼聲連成一片,病房內一張張遍佈怨恨、怒火嘅臉孔死死盯著青年。

先前被轟飛嘅詛咒者,慢慢從牆壁嘅凹坑內爬出嚟,身體並未完全破碎,地上黑水蔓延,修補失去嘅身體血肉。

更再次撲向青年,速度之快,形成一道殘影!

「身軀比想像中堅硬......都係,畢竟係曾經嘅上位詛咒者,甚至,略有超出。」青年表情略為驚訝,單手下壓。

下一刻,強大嘅重力爆發,病房內嘅牆壁寸寸龜裂,周圍嘅貨架爆裂,病床瞬間化為鐵餅,四方八面疾撲而來嘅詛咒者全部倒喺地上面,五體投地。

就喺呢個時候......

大量紙張從走廊飄入病房,無視病房內驟然暴增嘅重力。

紙張清一色都寫住「死亡證明書」,而上面嘅個人資料,正慢慢顯露出青年嘅臉容!
夜少少試下出多一篇
補返尋日嘅文
儲咗幾多日
3月8號開始
告死之咀咒?
晏啲要打考試之咀咒 樓豬可摸以出多啲文之保護俾禾
「死亡通知書?」青年饒有興致咁望住飄過嚟嘅一張張白紙:「告死的詛咒?」

死亡通知書上出現大量字跡,屬於青年嘅個人資料越嚟越詳細......

「有趣,係因果層面嘅能力?我感覺到因果線被某啲嘢摸索緊。俾我望望......」青年閱讀死亡通知書上嘅個人資料:「梟,19XX年X月X日出生,出生地......經歷......人際關係......」

然後又嘗試捉向空中嘅紙張,但手掌卻穿透紙張,猶如穿過幻影一般。

「唔係物質層面嘅存在,真係有趣嘅生命體。」梟讚嘆道。

忽然!

梟腳邊一個詛咒者暴起,突破層層重力障礙,手臂長出骨刺,一擊刺穿梟嘅心臟位置!

「哇——」梟露出驚愕嘅眼神,然後大口嘔血,血液落入地上嘅黑水,濺起大量水花。與此同時,數十張死亡通知書亦化為飛灰消失。

隨著梟受到重創,病房內嘅強重力消失一空,周圍嘅詛咒者蠢蠢欲動......

「嘿......」梟再次單手全力下壓,乃至手掌都浮現道道青筋,病房嘅重力以更強勢嘅姿態歸來!
身處梟十米內嘅所有詛咒者頓時被壓成肉泥,地上嘅黑水被盪平,被強大嘅重力壓得猶如鋼板般堅硬。

「原來係咁,總算明白你能力嘅原理,詛咒嘅能力真係千奇百怪。」梟用手抹向胸口嘅傷口,傷口如同時光倒流般回復如初。

「所有事物都必定有終結消亡嘅時候,而呢個終結嘅時間喺事物誕生嘅一瞬間就早已被決定﹐亦即係所謂嘅死期,呢個係神秘學上『死亡』嘅概念。」梟分析:「你嘅能力本質,係基於呢個原理而運作。『告死』,係將對方『死亡』嘅果提前引導到眼前嘅呢一刻......真係可怕嘅能力。」

空中又有數十張死亡通知書化為灰燼......

然後下一秒,一邊分析告死的詛咒能力,一邊向前行嘅梟,因為分心嘅緣故,突然被地上嘅雜物絆倒喺地上!

後腦傳來刺痛感,然後戛然而止。

一支尖銳嘅骨刺,從先前突襲而來嘅詛咒者手上脫落,因為沉入水底嘅緣故,未曾被梟所塑造嘅強大重力所壓碎。

而當梟唔小心向後仆低嘅時候,其所操縱嘅重力短暫失去控制,骨刺極為巧合咁浮到水面上,尖銳嘅末端垂直向上,然後貫穿梟嘅眉心位置!
被骨刺命中要害嘅梟死不瞑目,空中繼續飄揚著大量「死亡通知書」。

一眾詛咒者張牙舞爪撲向梟嘅屍骸,但強大嘅衝擊波自梟嘅屍骸擴散開來,將詛咒者統統掃飛。

「……效果真係唔錯。透過一系列嘅意外,引導死亡嘅出現。」

梟拔出插住喺額頭上嘅骨刺,傷口又極速復原。

「但對我嚟講,遠遠都唔夠。」梟露出笑容,「都係時候要解決你。」

梟嘅臉部角落如同陶瓷一樣裂開,探出一條扭動嘅黑色觸手......臉部一瞬間變成奈亞嘅模樣,然後再回復原狀!
「啊啊啊啊啊!!!!」

一股無形嘅尖嘯聲響起,空中飄蕩嘅「死亡通知書」紛紛掉落,上面嘅字統統溶解,然後化為扭曲而令人嘔心嘅非人文字。

原先畫著梟圖案嘅位置,亦變成一條令人毛骨悚然嘅眼球觸手。

「你有本事,咪試下查探埋我本體嘅因果,起源,同埋死亡。」梟冷笑。

僅餘喺空中嘅唯一一張「死亡通知書」化為實體,落入梟嘅手掌,另一隻手從褲袋拎出黑色手套。

「你重獲新生嘅時候到......」梟準備發動支配嘅力量,但下一瞬,手掌嘅「死亡通知書」消失不見,而病房門口亦多咗三道身影。

「好抱歉,告死係我珍貴嘅同伴,唔可能交俾你,奈亞。」

最中心嘅一道身影,手上拎住本身喺梟手上嘅「死亡通知書」。

左邊既身影,單手一揮,病房內嘅重力立時回復正常。

一眾詛咒者脫離重力後,非但沒有撲向梟,反而快速沉睡......係第三位嘅能力。

「唔介紹下你身邊嘅人?天選,我嘅老朋友。」梟嘅心情顯然好好。
咁應該有唔少文
考試加油
臨考之前仲有告死之咀咒
估唔到半夜都有文
終於去到天選
睇極都睇唔完
樓主嘅文好高information density
聽日考試
今日請假一日
篇文盡量聽日補返
支持
記得溫書呀
樓豬加油 記得溫書啊
在線等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞