《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
樓主嘅打鬥描述,簡直係揮灑自如,字字鏗鏘

BTW,咁嘅話哭的詛咒應該係佢老母
有留意細節
之前都有提過哭的詛咒嘅身軀呈女性
政哥應該係時候要發現奈亞啲詭計?
講定先,聽日未必有文
定係個支配印記會自動改變政仔嘅諗法, 等佢唔好懷疑奈亞
似係,但我估有極限
唔想見到呢句
總好過無文都唔講聲
笑的詛咒係阿爸......?!

我頭腦霎時間變得空白一片,應該話,任何人喺呢個情況,都只可能有呢個反應。

冇可能......冇可能......

「嗚嗚嗚嗚啊啊啊啊......!!!」被斬開兩截嘅哭的詛咒發出淒厲嘅慘叫聲。

喺如此近距離,輝月騎士根本閃避不及,只能豎起大劍盡可能格擋,慘叫聲頓時籠罩著輝月騎士嘅身軀。

慘叫聲於訓練場迴響,我腦袋一陣劇痛,手上嘅槍械跌落地上,教廷指揮官大口吐血,原先被哭的詛咒影響而昏迷嘅教廷士兵徹底失去生命氣息。

而處於更近距離嘅輝月騎士身上戰甲片片開裂,鮮血從戰甲裂痕內浸出,一大口鮮血從面甲嘅氣孔中噴出嚟,眼神不可置信。

斬出啱啱強力嘅一劍,輝月騎士身體能量短暫耗盡,肉體防禦力驟降,近距離被哭的詛咒嘅慘叫聲籠罩,頓時受到重創。

手上嘅大劍劍身佈滿裂痕,然後轟然爆裂。

輝月騎士嘅大劍先前經歷過重重戰鬥,斬滅包括不滅巨蜥在內嘅大量收容物同怪物,隨後又多次格擋笑的詛咒嘅笑聲,令大劍承受巨大負擔,外加同哭的詛咒持續死戰,最後更貫注全身聖光之力發動強力斬擊,無疑令大劍嘅負擔更大。

依家承受哭的詛咒瀕死嘅一擊,縱使輝月大劍不凡,終於承受唔住破碎。

但哭的詛咒都已經處於強弩之末,被腰斬嘅身體部位嘗試蔓延出黑色絲線修復,卻被劍氣同聖光磨滅。

「我主萬歲!」
輝月騎士目光變得堅定,踏步向前,拋下手上嘅劍柄,碩大嘅拳頭附上僅餘嘅聖光,狠狠砸落哭的詛咒胸膛。

砰!

哭的詛咒被轟飛,臉部嘅青銅面具粉碎,胸口向下凹陷出一個巨大嘅拳印,聖光不斷噬滅哭的詛咒嘅身體組織。

輝月騎士揮出最後一拳後,生命力徹底消散,轟然倒地。

而呢一拳......亦將哭的詛咒嘅青銅面具粉碎,顯露出佢嘅身份......

係阿媽......

哭的詛咒係阿媽......

阿爸同阿媽......係詛咒......

究竟發生乜嘢事?究竟點解會咁......阿爸阿媽點解會變咗做詛咒......?

變成呢種咁嘔心嘅怪物......

「哈哈哈......」「嗚嗚啊啊......」瀕臨死亡嘅笑的詛咒同哭的詛咒,一同發出扭曲嘅笑聲同哭聲。

熟悉嘅臉孔,現時卻變得無比陌生......

佢哋唔係!佢哋唔係我阿爸阿媽!只係我認錯咗!

阿爸阿媽咩事都冇,依家喺日本旅行,佢哋唔喺香港,唔可能出現喺我眼前,更加唔會係詛咒!佢哋係人類,唔係詛咒!

我不斷喺心入面同自己講,瘋狂搖頭,否決眼前嘅一切......

呢個只係我嘅幻覺!我嘅妄想!我純粹係認錯人!又或者係呢班詛咒,假扮成阿爸阿媽,嘗試欺騙我,迷惑我......
「唔可能,唔可能......」我不由得喃喃自語,語氣變得肯定:「你哋呢班怪物......肯定係假扮緊......假扮緊阿爸阿媽......!」

但下一秒,我嘅自欺欺人,心存嘅最後一道僥倖......被完全撕成碎片。

因為笑的詛咒,將頭擰過嚟,眼睛望著我。

「阿仔......對唔住......」

口中唔再釋放出詭異嘅笑聲,說出今晚嘅唯一一句人話。

「阿爸......」我呆立喺原地。

先前嘅疑惑都解得通晒......

喺遭受笑聲嘅時候,四周圍嘅牆壁同我身上衣物變得破爛,但我身體卻絲毫無損......

哭泣聲爆發嗰時,暴露嘅教廷士兵全軍覆沒,教廷指揮官同教廷騎士受到重創......而我僅僅係受咗輕傷,最多都只係頭痛......

係因為阿爸阿媽,即使已經變成咗詛咒都下意識手下留情......

砰!

一把槍聲響起,打斷咗我嘅思緒,而阿爸嘅頭部好似西瓜一樣爆開。

阿爸嘅無頭屍駭倒喺地上......

「輝月騎士,你可以好好安息,我會幫你報仇,完成任務。」教廷指揮官手上嘅左輪手槍槍口冒煙,然後再瞄準著阿媽嘅頭部。

我下意識想開槍阻止指揮官,但我把槍喺先前嘅戰鬥跌咗落地面......我撲落地面執起支槍......舉起槍瞄準指揮官!

砰!

砰!

兩下槍聲同時響起!
就㗎啦
但要到幾時先真係會發現呢
冇錯 係會改變認知
米莉亞主教同時針都有講過支配權能嘅能力

「嗯。」米莉亞主教點頭:「支配權能,可以無條件,從肉體、靈魂、精神各方面完全支配對方,下至普通人,上至神話生物都一樣做得到,因為權能本身就係屬於神明嘅力量,自然對所有處於神明層次以下嘅存在有壓倒性嘅優勢。更可怕嘅係,被支配嘅時候,你根本唔會意識到自己嘅一舉一動都已經被操縱......」

「因為認知受到影響,就好似,被植入嘅『指令』就成為咗你常識嘅一部分咁。相較於操縱記憶,影響認知更加可怕,因為記憶受到篡改,你仲可以通過外來事物,例如日記,搵到唔協調嘅地方。但如果係認知受到影響就唔可能。」時針回答:「例如,如果你被支配者植入嘅指令係,要將我殺死,你就會產生要將我殺死嘅『常識』,認為殺死我係生存嘅意義,或者基於本身嘅教育、道德觀、世界觀、記憶,塑造一個逼使自己殺死我嘅理由,甚至誕生出一個全新嘅人格,不停說服自己,要殺死我。過程無跡可尋,自己更唔可能發現到......自己已經唔係自己......」
任何能力都有極限
但奈亞知唔知自己嘅極限去到邊呢
得嘅話我都唔想講呢句
點都要交代聲嘅
爹哋媽咪
繼續出文
今晚嘅文要夜少少
等你
兩下槍聲同時響起!

教廷指揮官被我一槍射中胸口,血花四濺。

但......我慢咗一步......

喺我開槍擊中指揮官之前,佢已經先我一步開槍。

阿媽嘅頭顱爆開,無頭嘅身軀倒喺地上,不停痙攣抽搐,黑色液質從斷頸流出嚟。

「噗滋......噗滋......」

黑色絲線從斷頸位置蔓延,嘗試修復傷口,阻止黑色液質流失,但卻後繼無力,最後停止一切活動。

「阿媽......」連阿媽都......

「你係咩人。」教廷指揮官硬撐著唔倒地,用手按實胸口,血水從指縫間滲出嚟,另一隻手用左輪手槍指住我。

我脫下面具,顯露出我嘅樣貌,另一隻手同樣持槍瞄準住指揮官。

「原來係你。」指揮官驚疑道:「你係被詛咒者!機關嘅死剩種!」

「冇錯......」我仇視著指揮官。

「乜終於肯出現啦咩?」指揮官瘋狂獰笑,手指扣動扳機。

「砰!」但我先一步開槍,射中指揮官嘅手臂,指揮官嘅左輪手槍跌落地面。

指揮官再也支撐唔住,緩緩倒喺地上,我走近佢身邊,居高臨下望住佢,手上嘅槍械對準佢嘅額頭。

「哈......」指揮官毫無懼色,然後更笑問:「你露出咁悲傷嘅表情,我哋係殺咗你屋企人?朋友?戀人?哈哈哈......」

「有咩咁好笑......」我一腳踩落指揮官嘅傷口!
但指揮官就好似感受唔到任何痛楚一樣......繼續恥笑我,更哈哈大笑!

「殺得好呀!殺得好呀!」指揮官大聲笑道:「你哋呢班異類,邪魔,全部都要落地獄!你都唔例外!哈哈哈哈!」

我隻腳用力捽落指揮官嘅傷口:「你哋天主十誡,明明有講過『不可殺人』......要落地獄嘅係你哋呢班劊子手!」

「你哋呢班異端,無信者......算唔上係人類!統統都要落地獄!」指揮官獰笑:「我哋作為神罰嘅地上代理人,要對你哋呢啲可悲而又可惡嘅邪魔,施予無盡嘅暴力同折磨!」

原來又係一個不可理喻嘅宗教瘋子......

正當我準備一槍打死我腳下嘅指揮官,突然有種毛骨悚然嘅感覺......呢種感覺,同第一次遭遇送葬之刃一樣!

「哈哈哈......終於嚟!你落地獄嘅時候嚟啦!你做好去死,去落地獄嘅心理準備未呀?!」指揮官狂笑!

下一瞬,一道巨大無比嘅光束從上方落下,天花板瞬間溶解,顯露出外界嘅夜空,圓月將訓練場照亮......

一道黑影出現喺圓月下方,從天而降。

轟!

來人身高至少三米,體型魁梧,一身藍白色戰甲,單手握住一把十字戰槍,暗藍色披風有唔少戰損嘅痕跡,披風嘅印記、戰甲嘅花紋同先前嘅教廷騎士一脈相承,但又更加精細,代表眼前呢位嘅身份......係教廷異端處刑隊嘅首領!

係同送葬之刃齊名,異端處刑隊嘅三巨頭之一,「審判之矛」!

目光平靜,唔係,準確啲講係冷漠,係對住所有生命,甚至係世間一切嘅冷漠......只會冷漠咁審視眼前嘅一切。

「斷罪。」審判之矛語氣冰冷。

手上十字戰矛前指,死亡嘅氣息迎面而來。

身體如同岩石般僵化,靈魂如同被凍結,周邊嘅一切都停滯落嚟,時間放慢,只能夠望見對方嘅戰矛一寸一寸咁接近我嘅身體......
但喺戰矛接觸到我嘅身體之前......眼前嘅畫面變得扭曲......

然後下一秒,身體嘅異常、被凍結嘅感覺、襲來嘅戰矛,瞬間消失,映入眼簾嘅係阿琳、送葬之刃、惡意、曙光、米莉亞主教等人。

「阿哥,你冇事吖嘛......」阿琳憂心忡忡咁問我。

後頸佈滿冷汗......只差少少,我就死喺審判之矛槍下。

……

現實,機關據點。

「竟然逃脫咗......」審判之矛目光依然冷漠,忽然倒持戰槍,刺向身後嘅空中!

槍尖刺中空中一隻蒼蠅,一隻金屬製嘅蒼蠅。

先前可以承受笑聲同哭泣聲嘅特製金屬蒼蠅,面對審判之矛嘅戰槍瞬間破裂,身上嘅監視器閃鑠兩下,然後徹底熄滅。

……

「不愧係審判之矛。」奈亞拍拍手,眼前嘅監視器畫面變成一片雪花。

「既然依家都冇戲睇,我哋都係時候繼續行動......」一旁嘅七海回答:「你起行未?」

「差唔多啦~」奈亞語氣輕鬆:「等多一陣都得~」

「你有時間咪幫手再整多一兩個半咒出嚟,反正你手頭上咁多核心。」七海嘆氣:「哭的詛咒,笑的詛咒......我要求唔高,你整多十個八個同佢哋同級數嘅半咒俾我就得。」

「嘩~你話整就整㗎喇?」奈亞搖頭:「係咁啱今次嘅素材比預期優秀,先可以有咁嘅強度。上位巔峰級數,足以控制A級收容物,甚至成功擊敗一隊異端處刑騎士嘅詛咒,你話整就整到?」

「韓千政父母,只不過係普通人......」七海回答。

「係命運呀~係命運呀~」奈亞笑道:「呢個就係命運嘅魅力之處......你我眼中嘅普通人,點解會突然有咁強嘅資質?用佢哋作為基底製造出嚟半咒點解會咁強?正正係因為,佢哋係天選之子嘅父母。有冇玩過生化危機?」

「有。」七海點頭。

「咁你明啦~」奈亞攤攤手:「生化危機入面,啲普通人中病毒,基本上都只係會變成喪屍。但啲大反派,保護傘公司啲高層,中病毒就多數會變異成強大嘅怪物,部分甚至仲可以擁有些少理智,作為Boss被玩家對付,冇咩邊個會變成普通喪屍咁廢......班反派明明都只係人類,同街外面嘅普通人冇咩大分別,但點解會咁呢?咁係因為佢哋擁有資質,而資質就源自於佢哋嘅『角色』。」

「其實你唔使同我長篇大論解釋。」七海無奈說道:「畢竟我就係你,你就係我,你明嘅嘢我一樣都明......」

「但都有出乎意料嘅情況出現......笑的詛咒,韓千政阿爸最後嘅反應......」奈亞若有所思。

「做咩?」七海問道:「你話笑的詛咒同韓千政道歉嗰度?有咩問題?」

「佢短暫脫離咗我嘅掌控......」奈亞皺眉:「雖然只有一下,同埋我本身對佢投放嘅力量唔大,但的確被佢脫離咗掌控。」
終於正式進入最終篇啦~~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞