《連登講故台絕命詛咒》(3)

245 回覆
31 Like 0 Dislike
雖然外表已經截然不同,身上多咗唔少笑臉手臂,係因為被笑的詛咒掌控嘅緣故,但我勉強認得出眼前呢隻怪物嘅身份。

呢隻怪物未變成詛咒之前,不死性已經十分強大,眼下仲要變成詛咒,要抹殺佢嘅難度應該更高。

「砰——」有教廷士兵向著不滅巨蜥發射火箭炮,但不滅巨蜥依然不痕不癢,向著我哋嘅方向推進。

幾個黑袍神父全身燃起聖火,衝向不滅巨蜥自爆,但頂多使不滅巨蜥後退幾秒,身上被聖火灼燒嘅傷口極速修復。

「已經報告上級,增援會喺三分鐘內嚟到。」現場嘅士兵指揮官臨危不亂,「一半人留喺度拖延巨蜥,一半人跟住我繞路前進!」

「係!!!」教廷士兵大聲回答。

一半士兵跟住指揮官後退繞路前進,我當然跟上佢哋。

剩餘嘅士兵自然留喺度拖延不滅巨蜥,身後響起陣陣槍聲同爆炸聲。

「轟!!!」一聲巨響再次炸裂,又有一個黑袍神父自爆......

強烈爆炸甚至使上方嘅天花板倒塌,倒塌嘅瓦礫將不滅巨蜥掩埋,巨蜥嘅前進步伐頓時停下。
邊有女
啱啱寫完
又真係啱啱好
笑哥連a級收容物都控制得
跟隨住教廷士兵同指揮官繞路前進......

一向後方退,遭遇嘅怪物同收容物頓時大減。

但路上依然佈滿戰鬥痕跡,附近其中一間辦公室,更有幾具著緊火嘅屍體趴喺地上燃燒。

「嘻嘻哈哈......」其中一具被聖火點燃嘅屍體發出笑聲,然後下一秒就被子彈打碎頭顱。

原來係詛咒嚟......唔怪得喺充斥住毒氣嘅環境都仲未完全溶解。

「唔好掉而輕心。」指揮官命令手下士兵。

教廷士兵一路保持戒備,一路繼續前進......

沿路上又有唔少後援加入,包括幾個黑袍神父,一個身穿密封鎧甲,手持劍盾嘅教廷騎士,仲有一批手持重火力嘅教廷士兵。

教廷騎士戰鬥力驚人,喺狹窄嘅走廊同室內範圍,稱得上「一夫當關,萬夫莫開」,手上散發著聖光嘅大劍揮舞,斬瓜切菜般將眼前嘅敵人輕鬆殲滅。

每當笑聲襲來,教廷騎士就會用大劍敲擊盾牌,蘊含著聖光力量嘅聲波擴散,將笑聲壓制。

而且眼前嘅呢個教廷騎士,所使用嘅劍術可以話係千錘百煉,破綻少得可憐,帶俾我嘅威脅感絕不下於當初嘅舊日騎士長......

係足以同4號過招嘅角色!
一路上亦冇再遇上不滅巨蜥等級嘅收容物......好順利就到達我哋嘅目的地,機關東側嘅訓練場。

現場已經有唔少士兵喺度駐守,包括兩名教廷騎士,仲有先前嘅白衣教廷指揮官。

訓練場大門緊閉,陣陣壓抑嘅笑聲從門嘅內側傳來,士兵操縱住幾座大型聲波炮對準大門持續開炮,將笑聲盡量壓制。

我認得呢度,當初張道士就係同我喺訓練場,用造夢儀器進行實戰訓練......

「異端處刑隊第三隊,光耀騎士報到。」先前嘅教廷騎士向住指揮官敬禮。

原來係教廷嘅異端處刑隊嘅人,唔怪得實力咁強大......係送葬之刃所屬嘅部隊......

「嗯。」指揮官點頭:「稍等半分鐘,仲差一個人。順帶一提,我已經向上級請求增援,『審判之矛』大人,同第三課聖遺物處理組嘅人都會嚟。」

審判之矛......

係同送葬之刃齊名,異端處刑隊嘅三巨頭!

嗒、嗒、嗒......身後響起一陣腳步聲......

「輝月騎士。」指揮官望向來者。

一個同樣全身密封盔甲嘅教廷騎士,率領一眾士兵前來,手上拎住嘅巨劍掛住半個燃燒嘅頭顱。

我認得出,係不滅巨蜥嘅頭!

「因為要處理呢隻嘢,所以慢咗少少,呢個係證明。」輝月騎士甩下不滅巨蜥嘅頭顱,腳上包裹著聖光,一腳將巨蜥嘅頭踩爆。

「終於齊人,咁係時候行。」指揮官點點頭。

又有一名教廷騎士舉起手上嘅大劍,劍身浮現道道風孔,將周遭嘅所有毒氣吸入!高濃度嘅毒氣聚集於劍身上,對詛咒嘅威脅頓時飆升。

「將所有聲波炮調教到最大。」指揮官沉聲命令,然後將大門推開!
瘋狂嘅笑聲洶湧而至,但所有人都無所畏懼,調教到最大嘅聲波炮亦成功將笑聲暫時壓制。

一道高瘦嘅身影,企喺寬闊嘅訓練場正中央,散發出無盡嘅瘋狂氣息。

身影由無數密密麻麻嘅笑容黏連而成,有譏笑、瘋笑、狂笑、哭笑,而喺笑容嘅間隙之中,係純粹嘅黑暗,宛如深淵一般嘅黑暗。

笑容於身體嘅表層不斷遊走,形成一件詭異非常嘅外衣,臉部則被一個畫著笑臉嘅青銅面具覆蓋住。

眼前嘅,就係笑的詛咒!

似乎係察覺到我哋嘅到來,笑的詛咒將身體轉向我哋,然後身上所有嘅笑臉不約而同發出笑聲!

「哈哈哈哈嘻嘻嘻嘻嘻......」

四周圍嘅一切頓時被笑所充斥!

「最大輸出!」指揮官大聲命令!

嗡嗡嗡~

聲波炮全力運轉,所釋放出嘅音波,同笑的詛咒嘅瘋狂笑聲徹底抵銷。

周圍瞬間變得寧靜。

然後下一秒,教廷騎士已經來到笑的詛咒身前,四把大劍轟然落下!
教會班人咁抽得嘅
四名教廷騎士包圍笑的詛咒,手中嘅重劍落下!

肉眼可見嘅聖光包裹著重劍,隨著重劍斬落笑的詛咒,瞬間爆發出駭人嘅威力。笑的詛咒身上密密麻麻嘅笑臉不斷炸裂,連接著笑臉嘅黑暗更開始蒸發。

「哈哈......」笑的詛咒面具後嘅嘴巴嘗試發出笑聲對抗,但就完全被士兵操縱嘅聲波炮徹底壓制。

最強嘅武器被士兵所克制,笑的詛咒可以話係毫無還手之力,接連被教廷騎士壓制。

大劍翻飛,迴旋斬、跳斬、氣刃斬、挑斬、蓄力斬、會心一擊、翻身力劈,教廷騎士各類劍技接連不暇,令人眼花繚亂。

「嘻......」笑的詛咒嘗試後退,避開前方嘅教廷騎士重斬。

但默契十足嘅教廷騎士甚至唔需要眼神交流,就可以直接補位。

身後一把大劍上撩斬,斬過笑的詛咒嘅背脊,黑色液質四濺,然後再被聖光蒸發。強大嘅斬擊力將笑的詛咒前推,阻礙笑的詛咒避開前方一劍......

「刃震!」教廷騎士手腕震動,大劍嘅劍刃變得模糊,震盪嘅力量令大劍嘅殺傷力成倍增長,劍刃斜斜劃過笑的詛咒胸膛位置。

笑的詛咒頓時站立不穩,半跪喺地上,黑色液質好似唔使錢咁喺胸膛噴射出嚟。

一柄大劍貫穿笑的詛咒嘅胸口,將佢釘喺地上,劍刃附著先前吸收嘅高濃度毒氣,詛咒嘅身軀開始崩解。

而立於跪喺地上嘅詛咒身前嘅教廷騎士,手上大劍高舉,瞄準笑的詛咒頸部,準備斬首!
呼~

大劍撕破空氣,直指向笑的詛咒頸脖!如果呢一劍斬中,笑的詛咒絕對會身首分離!

但......前題係斬得中......

一道蒼白嘅手臂,從笑的詛咒頸脖嘅位置伸出嚟,死死捏實下劈嘅大劍。

「退!」

教廷騎士臨危不亂,一瞬間就判斷出自己力量上及不上眼前嘅蒼白手臂,棄劍急撤!

自己已經用盡全力下劈,但蒼白手臂可以輕描淡寫將大劍格擋,甚至捏實大劍......!豐富嘅戰鬥經驗話俾教廷騎士知,呢一刻唔後退,必死無疑!

蒼白手臂手上捉住嘅大劍散發聖光,於手臂上灼燒出道道傷痕,但蒼白手臂毫不在意,臂上浮現青筋,發力將大劍捏碎!

「開火!」指揮官發號施令,手上嘅左輪手槍瞄準蒼白手臂!

「砰砰砰砰——」一時間,子彈橫飛。

但之前無往而不利嘅子彈,對住蒼白手臂嘅效果不佳......

而喺呢個時候,亦顯露出自己嘅真身......

一個蒼白嘅女性人形,從倒喺地上嘅笑的詛咒,頸脖嘅位置爬行出嚟,赤裸嘅身軀佈滿嘔心嘅縫合痕跡。

而臉上......係一個刻劃著哭臉嘅青銅面具。

指揮官臉色大變,打算發號施令,但已經太遲......

「嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚——」

一道哭聲,從女性詛咒嘅青銅面具下傳出嚟,猶如魔音一樣鑽中我嘅耳朵裡面。
強烈無比嘅悲傷洶湧而來......

「嗚嗚嗚......」「啊啊啊......」「嗚嗚嗚嗚......」四周圍迴盪著教廷士兵嘅哭叫聲。

聲波炮,對住突如其來嘅哭聲,完全處於下風......

畢竟,聲波炮之所以可以抵擋笑聲,係因為聲波炮所釋放嘅音頻經過教廷計算,可以針對笑的詛咒發出嘅笑聲,原理係產生同笑聲音波相反嘅聲音,利用反向訊號,將笑聲中和。

但依家詛咒釋放嘅並唔係笑聲,而係哭聲......針對笑聲嘅音波炮效果變得微乎其微。

喺強烈嘅哭泣聲下,牆壁、地面逐漸裂出一道道深痕,聲波炮亦因為遭受哭聲嘅破壞而停止運作。

「砰!」

一下槍聲突然響起,哭聲亦停止咗一瞬。

我將頭勉強擰向槍聲,開槍嘅係......教廷指揮官。

指揮官身上嘅衣物裂開大量月牙形深痕,血液從傷口不斷滲出嚟,右手持槍,左手拎住一個空嘅玻璃樽。

玻璃樽上面貼住嘅標籤,寫住聖水!

指揮官將聖水淋落自己到,抵抗哭聲帶來嘅傷害!

「砰!砰!砰!」教廷指揮官連連開槍,每槍都準確打中哭的詛咒嘅面具。

「未死嘅所有人,同我起身繼續戰鬥!討伐哭的詛咒!」指揮官命令。

而喺指揮官開槍牽制哭的詛咒下,一眾教廷騎士亦得以重整陣容,紛紛從腰間拎聖水出嚟,淋喺自己身上。

手上重新握上武器,向著哭的詛咒直襲!
畢竟係最強嘅教會勢力
唔係咩阿貓阿狗都可以覆滅到機關㗎
又喊又笑,精神分裂
會唔會係第二隻詛咒嚟
青山的咀咒
諗起隔離po某一個「眼睛」故裏面好似都有個叫「笑笑之瞳」, 不過就係只要持有者笑就攻擊唔到佢
「嗚嗚嗚......」

哭的詛咒釋放出嘅哭聲,向著四方八面擴散,魔音入耳,我腦部頓時如同被針扎一般劇痛無比。

但身上被聖水覆蓋嘅教廷騎士,視哭泣聲為無物,手持大劍劈向哭的詛咒!

燃燒著聖火嘅大劍重重下劈,但哭的詛咒單手就成功接住下劈嘅大劍。

「哈!」教廷騎士大聲吸氣,手臂肌肉隆起,一劍將哭的詛咒掃退。另外兩名教廷騎士亦已經來到哭的詛咒身後,手上嘅大劍儲力。

然後,一劍劈落!

面對被圍攻嘅絕境,哭的詛咒嘅應對方式樸實無華......

「嗚!」

哭的詛咒爆發出短暫嘅一聲哭泣,聲波猶如一道屏障向四方衝擊,附近地板因為強大嘅衝力開裂,然後震碎成粉末。

周圍嘅教廷騎士全部被震飛,盔甲片片碎裂,全身鮮血淋漓,倒喺地上,抽搐兩下就冇再移動,當場身亡。

唔係,仲有一個!
喺啱啱圍攻哭的詛咒嘅時候,四位教廷騎士,有一位並未上前突襲,而係喺後方壓陣......為嘅就係避免哭的詛咒用大範圍攻擊將所有人一擊殺死。

而喺其他教廷騎士都被震飛嘅時候,剩餘嘅呢一位教廷騎士上前突襲。

我對呢位教廷騎士嘅印象都最深刻,因為佢就係先前殺死咗不滅巨蜥嘅教廷騎士,喺四位教廷騎士之中帶俾我嘅壓逼感亦最大,比其他教廷騎士強上一籌!身上所承受嘅傷勢都被其他人輕。

之前指揮官稱呼佢做輝月騎士,呢個應該就係佢嘅名......

輝月騎士面甲上嘅氣孔呼出寒氣,聖光於大劍上凝聚,然後構成一道道不規則紋路,一劍前斬!

錚~

直徑近乎一米長嘅聖光劍氣斜斜斬出,勢不可擋,將前方一大片範圍籠罩。

同時,輝月騎士亦跟隨著劍氣衝鋒。

「嗚嗚嗚!」哭的詛咒發出短促嘅哭泣聲,將劍氣震碎,但輝月騎士已經來到身前,氣魄十足一劍橫斬!

倉猝之下,哭的詛咒只好用手格檔,大劍嘅劍鋒劃過哭的詛咒手掌,發出金鐵交擊嘅聲音。

任何能力都有極限......

哭的詛咒嘅哭泣聲威力固然驚人,但唔可能無止境咁連續使出,所以依家先被逼用血肉之軀對抗輝月騎士。

哭的詛咒嘗試捉實劍刃,但早就見識過其怪力嘅輝月騎士,先一步喺哭的詛咒手掌合上前,將劍刃帶走。

同時右腳附上聖光,猝不及防踢落哭的詛咒膝蓋!

啪!

哭的詛咒右腿近乎被踢碎,大片黑色液質四濺,頓時站立不穩,半跪喺地上。

輝月騎士目光明亮,心臟咚咚推動,雙手持劍,大劍高舉!
「斬劍!」

輝月騎士氣息怒湧,劍身上聖光能量爆發,一劍下劈!

就喺呢個時候......

呢段時間一直瞓係地下,頸脖被撕裂,郁都唔郁嘅笑的詛咒暴起,撲向輝月騎士,嘗試打斷佢嘅攻擊!

我當機立斷開槍,向笑的詛咒射擊。

縱使教廷係我嘅死敵,我只係假扮成教廷士兵......但去到呢個時候我都唔可能放任笑的詛咒攻擊輝月騎士,因為錯過呢個機會,哭的詛咒恢復過來,所有人都要死喺呢度。

砰!砰!

子彈準確無誤擊中笑的詛咒嘅面具,笑的詛咒頓時倒地。而另一把槍聲,係教廷指揮官!顯然,佢都一直戒備緊笑的詛咒。

而輝月騎士嘅大劍亦順利落下......

噗嗤!

強橫無比嘅斬擊,成功撕破哭的詛咒嘅蒼白之軀,將其一刀兩斷!

但呢個時候嘅我,根本冇心情去顧及哭的詛咒嘅情況,教廷,同埋輝月騎士......

因為啱啱嗰一發子彈,將笑的詛咒臉上嘅青銅面具擊飛,暴露出一個扭曲,但同樣無比熟悉嘅臉孔......

係阿爸......

笑的詛咒......係阿爸......
肯定好可怕
魔瞳?
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞