香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
其實外國都係, 只係外國的市場無咁單一先望落無咁嚴重
外國d大學的人文社會學科分分鐘殺系
香港人果種KPI工作法就係咁
用最少嘅effort做到最多嘅嘢
競爭文化令大家都變哂時間管理大師
其實係幾悲哀

不過起碼香港人唔會做假,應承嘅嘢點都做足俾你
呢點同大陸人有啲分別
唔好話音樂,就成個教育制度都係為沙紙,小朋友讀書為考試,0 吸收真正既知識
唔係教育制度, 係社會文化姐
外國好多人讀書(非亞裔)都唔係真係想學野架啦, 可能係人讀大學佢又讀大學, 又或者求張砂紙搵工
台灣果邊無論音樂/畫畫/整機械人/體育各項校內科班都係為左培育專業人才
唔係玩玩下架更何況去到中三仲有淘汰試黎踢人而且佢地中三科班淘汰試係台灣教育部出題,唔係校內出
香港人接受音樂程度應該都係最低
前提係教育部果班人真係夠料出考題先
考完級可以CV靚仔D 又多條出路搵錢 有乜問題?
有人玩潛水玩到考埋教練牌啦 又唔見咁多人批鬥

同埋就算人地學琴真係為左著數又點 人地哂自己時間哂自己錢去學左一門技藝 之後攞黎點用都要比人批鬥功利 真係幾荒謬下
係連登咁講唔得架 連登仔最鐘意幻想外國人全部為興趣而生活 冇人為生活而生活架
公屋撚享受生活唔上居屋比人話浪費社會資源
私樓租租買唔到樓比人話廢唔上進

而家上進學琴未來多條出路整靚CV 又比人話悲哀 做香港人真係原罪 點生活都係比人批鬥
一名台灣英語男教師每天強逼子女練鋼琴至夜晚11點並規定朝早5點起床繼續練,事件已被炎上
https://lih.kg/3634552

台狗咪又係旨在谷啲細路去維也納表演
慘在原來畀錢就得
你唔係拎住去讀音樂,主修音樂既
依D點會保到你命
你話你係管弦樂團其中一個重要成員,都仲講得通
香港,你拎住8級?周街都係既 你拎住演奏級就有用啦

ABRSM咁多年黎考scale都只係考similar motion
台灣音樂科班考scale係考埋jazz swing motion同三連音motion考唔同節奏型,要求埋要有強弱 p>f 變化
咁樣可以考到D咩啊
屌那媽香港音樂睇樣
由二千年頭穿屎講到依家
都未變過
你做教琴係OK架
因為個個家長都諗住叫個仔女去考5/8 再出去比賽拎獎
唔會無野做
時薪收你 1堂45分鐘,緊好搵架
但首先你要有穩定既客路,做大左先可以租到位搞音樂班
因為香港人學樂器係為咗讀書加分
點解覺得入到名校就唔會學壞
咁驚學壞直接送去寄宿算啦
定係成績差=學壞?

同埋而家D學壞只不過係掛住玩電話唔聽書
bruno mars 老母都係菲律賓人
問下mars幾多級lo
呢啲係講天份,大器免成。
個撚個考撚完8級就唔撚繼續精進落去

主動同被動差好遠喎
如果個細路主動有興趣學音樂同考級
冇人會覺得有問題啊
真係唔好笑人台灣
人地音樂學院出黎班人真係會寫歌出歌唱歌
國立音樂學院, 成堆名人
yamaha仲要作曲,
yamaha係全面過abrsm
有就一定有,但應該唔多,除非啲手指天生好靈活
一開始學係因為鍾意或者好奇 考級係因為屋企 應該好多人都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞