香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
而且就算考完整版的face to face
2021年開始8級scale部分都改左syllabus只需要識4種major/minor scale
diminished 7同dominant 7都只需要識2條
唔再好似以前12種要全部識哂

https://www.abrsm.org/sites/default/files/2023-10/Piano%202023%20%26%202024%20Prac%20syllabus%2020230807.pdf
由page 21開始睇
其實係唔正常
你諗下以前啲音樂家作曲都係佢地既core education
Haydn教mozart都唔係淨係教佢彈bach啦,mozart比人叫神童唔係因為佢識彈scale,而係佢十幾歲已經識作曲比國王
Lizst聽完鐘之後即刻remix improvise piano solo仲出名過原作
作曲同編曲一直都係鋼琴家既基礎教育,係唔知做乜現代教育變到咁畸形,一味注重technical replicate
考級真係唔知有乜用
考完一樣唔識improvise, 唔識作曲

作曲同編曲一直都係鋼琴家既基礎教育,係唔知做乜現代教育變到咁畸形,一味注重technical replicate

係香港先係咁教啫
台灣/日本佢地學古典音樂都要學埋improvise
你可以聽下#269兩位台灣人玩yamaha考級improvise係好重classical味
明明好哋哋當一門興趣培養
小學竟然要睇埋嚟決定收唔收你入學都幾撚癲
只係當做生意,益晒琴行
不過無可否認父母嘅出發點係好嘅,想細路讀到大學,就數返落中學 小學 幼稚園,盡可能揀間名校,一條龍咁上去。樂觀啲諗,起碼佢都叫肯投放資源係你身上
但係個細路就慘啲囉一日到黑都係咁上堂/練嘢
又唔係要搵食,又唔係有錢有時間,

識咁多首把能咩,

你班鋼琴家咪又係serve權貴
唔係條友離地
喺香港家長同你離地
然後?
你再離地d
可以自修報讀AL
本科degree畢業,係cu讀返音樂degree同master
呢啲音樂嘢都係來自西方
西方社會各行各業百花齊放行行出狀元
好少話迫仔女要學琴,考八級
鍾意音樂就學唔鍾意就做第二樣嘢
喺香港完全離晒地
用八級鋼琴做名校入學 ticket
4AL唔係咁易架
歐美都有虎媽

我主要係針對條友話AL少人考
3AL已經讀到傻
所以?
Pop music scene 完全第二件事嚟,有唔少上晒神枱嘅人係唔識睇譜,或者唔識睇正式嘅譜,但佢地係好有實力
現實啲啦
香港就係痴撚線
完全離地
我係度諗, 王傑講既譜, 係五線譜, 定簡譜
痴撚線
佢想話俾人知有理科人讀music
個個三年班考咗8級可能係我
Sorry攪到你咁
我都係被迫的
現實D啦, D虎媽仲癲過香港果D
我知呀, 佢講自己係singularity係解唔到99%的generality架喎
你話係就係啦
其他樂器無人提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞