香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
以前同同學諗住夾學校表演 點知條友真係考完八級就算 夠膽同我講唔識睇譜
咁點考sigh reading
定直接放棄佢
鬼知佢 考個時死操 考完就冇再掂琴掛

係為左應付考入間學校而去學
多8級,多比賽拎獎,全部都係拎黎去考入中小學用
到考完,入到去,咪叫佢地放棄哂轉谷補習
咁我覺得佢咁講又過份左d
因為ABRS會考睇譜sight reading
我反而認為香港大部分所謂鋼琴教師完全唔識"聽譜彈奏"
即係無譜的情況下,只靠聽一首歌就將首歌完整彈出黎
呢項技能香港絕少音樂/鋼琴教師有
反而台灣呢項技能係好基本好普遍
因為台灣小學音樂課就係要學呢d野
香港係為應付入學而學
人地係為讀音樂而學,根本2回事黎
無架啦 亞洲人個mind-set 要面子又名利大過一切
笑死
a level 音樂?

以前大學音樂係直接收中五生讀五年制音樂系學位..
其實好多香港人都係直接死練熟三首歌同scale就算放棄哂sight read同aural求pass就算
我鍾意sight reading aural 多過pieces
同啲冚家剷老竇老母講
譜就應該點都識睇啲 但樂理大把人都係死背死記其實
非洲鼓
真係無計喎,正常細路如果唔係真係天賦異稟既話
張portfolio真係得個吉,咁想同其他人有區別就梗係搵方法塞滿
比仔囡考琴依啲又有得拎出去同其他家長吹既野實多人鐘意
sight reading靠平時除咗練琴外,自己會唔會主動揾啲唔識既歌黎彈
彈得多就會覺得考試啲sight reading勁簡單
平時少掂琴既考sight reading實死硬
音樂佬收得咁Q 貴, 彩佢有味la
sightreading 其實不難
香港係功利社會,唔好容許文化,藝術存在
跑馬地好多琴行,間間門口都貼滿晒cert.
下原來依家咁易仲有得錄影
咁咪對以前啲考生好唔公平
high pace社會本身都限制左啲人欣賞藝術連私人時間都少點會仲有閒暇去做依啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞