香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
學樂器以為可以入上流社會
都係嗰句 你抵得過人哋三代血脈相承咩
本身呢d外國考級一直以黎係一門生意黎
2009年果陣abrsm都有改syllabus降難度,不過只係降左少少
2021年之後就大改大降

不同於台灣中小學音樂班呢d係真係諗住培養音樂人才
而且佢地中三會有一次淘汰試,唔合格就唔可以繼續上高中音樂班
音樂/藝術在香港已淪為condom
自卑心理 班父母做咗幾廿年人都唔化
想仔女向上爬不如拎教育經費買樓收租仲快
所以講到尾,香港啲細路學音樂,十個有九個都只係為咗滿足父母嘅虛榮心
做老師嘅盡量做好自己就算,佢地想學到幾多睇佢地造化
根本唔關香港音樂事 係華人 甚至asian族群都係咁 成個社會觀念固化咗讀書考試搵工做專業人士結婚生仔 音樂呢啲只係入好學校嘅課外活動要求入面其中一環
廢同唔識係兩樣野黎架喎
咪就係比班所謂文化人打飛機打到一地濕哂的中國文化
舊時中化科班友邊敢提呢D負面野
香港幾時都冇變過
做義工夠時數都話要出張銀cert俾人

個個都係為證書

點知大陸仔直接買證書玩爛個市
早排係連登先見到有woke話睇個學生做得多義工可以睇到佢有良好性格喎
學音樂有幾多真係鍾意音樂 現實啲好唔好
XG人普遍讀書目的係為咗搵錢

請問修養幾錢斤??
無錯
MJ乜鳩樂譜都唔識睇,但用哼旋律講idea俾producer聽,叫佢搵人執樂器
講勁 菲律賓人最勁
wfc你幾多級
為左小學中學interview 舖路啫
不過都好過無 有少少音樂底 第時大左真係想玩音樂都易起手啲
可能香港人唔係好了解台灣果邊音樂教育

佢地台灣教育部規定全台灣中小學都要開辦音樂科班
有心往音樂發展嘅小朋友就係小學二年級下學期尾段參加小學音樂科班測試
擇優錄取 (每間小學校收生人數不一) 平均30-40人左右
小學三年級開始就開始一連串的演奏,作曲,即興,聽譜彈奏,音樂製作etc全面音樂訓練

一直學到去中三將會黎一場淘汰試,成功合格就可以繼續上高中音樂科班,唔合格就踢出音樂科班無得再上

之前同台灣人交流果陣佢地果一年中三音樂班淘汰試考演奏果part要求彈Beethoven Sonata Op2 no3所有樂章呢首係皇家演奏級LRSM程度的歌黎
最後果句香港上一代唔知今代事
街頭演奏俾人拉,商場唱歌又俾人拉,想要咩音樂素養?
當時幾錢?
懷疑好多連登仔睇完標題就跟風屌香港人
睇完篇文覺得完全冇問題wor 係人都知香港做音樂家搵唔到食
d人真係鐘意彈琴又好 為學多門手藝賺錢又好 考完個8級之後自己玩又得 去教琴又得 係香港已經算最好選擇啦
或者可以睇下呢條片了解下台灣小學音樂科班入學試

https://www.youtube.com/watch?v=KeoCk4orGG0
即係佢地的音樂班係真係訓練音樂家唔係興趣班咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞