香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
你話香港班怪獸家長最離地就最離地啦
識野 有幸聽過現場表演
唔撚鍾意音樂學音樂黎把撚
唔係話踩港
根本有時香港人d行為好撚乞人憎

利申 乞人憎嘅香港人
懷疑層豬唔撚知乜撚野係音樂
返出去繼續開單賣倫敦金啦仲浪費時間睇連登
又黎外國月光特別圓
外國直頭有記錄片探討嚴格教育家庭同寬鬆教育家庭既細路有乜分別wor
因為香港人學琴唔係想做鋼琴家 係想威想有才藝囉
對鋼琴家黎講 鋼琴對佢黎講係人生係事業 咁佢緊係要鑽研好多啦
但對普通學琴撚黎講 彈鋼琴只係一種技能 人生有咁多技能 做乜圍住一樣技能轉

跟住有班人就屌 唔想做音樂家就唔好學琴
有咩話扭唔扭曲 本身個個學琴動機都唔同架啦
有人鐘意鋼琴聲 有人覺得彈琴型 有人為多條財路搵食

夾硬定一個動機 之後話呢個動機就玄門正宗 其他動機就歪門邪道 咁樣咪仲核撚突成個中國人咁
唔係外國月光特別圓
不過可能喺都唔定
澳洲呢邊個月光係特別大
嚴格家庭教育就度度都有
只係多與少廣唔廣泛嘅問題
好似食芝士飲牛奶
西方真係非常普遍
香港我認為好少
探討嘅唔係食芝士飲牛奶好定唔好
而係個現象嘅出現合唔合理
呢個應該去考演員
abrsm今日又改新野
以後電子cert
如果要紙cert要另外加錢
單純入學用 其實父母覺得音樂搵食搵唔到錢
abrsm好等錢洗要狂cap水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞