香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
Lea Salonga
for fun 鐘意玩樂器 同 真係要學術性咁學音樂結構同歷史文化係兩回事wor
等同打機咁 鐘意玩lol同真係會去研究數值機制出裝 都已經係兩批人啦
而家個問題係有d柒頭話 你唔係專業到研究機制數值 咁你就係跟風打lol既功利友wor
我調返轉
真係好難
完全唔識睇
跟住有班柒頭就話 你純粹當興趣班 唔係為左做音樂家而學琴 你就係功利/扮上流
尻up 8 級
未考演奏級圓夢嗰啲就要谷個仔考
咁撚癲
當年記得操ATCL 就係唔想考DipABRSM 嘅quick reading
咁大件事
太古都係
大學揀音樂系比老母屌到屎窟都開花
算撚數啦香港講音樂
大把人考到8 級都未清楚Baroque, classical 同romantic period 分別同邊個composer 打邊個composer
聽個嘅classical music 五隻手指都數得晒(聽mirror 好過聽classic)
我D專注力比較低, 長時間對住同一樣野會無興趣
學樂器為興趣就唔需要考級ge, 考級亦唔係問題 (例如教樂器搵食始終要張砂紙, 又或者想知人地點睇你的程度等等)
問題係有堆人唔認真學, 又唔係當興趣, 學樂器只係走去考級報學校咁姐
足球都係咁
有D小五小六波底好好,唔差過日本同齡
但係到中學屋企谷晒D資源for ib 或者dse, 或者入lab研究
流行曲上好似Gareth T 咁屋企有D錢又做得好流行曲既人係好幸運ga la
做音樂家養唔到屋企人,一般老母唔會俾個仔女用人生去追音樂夢
就係近年ATCL搶哂abrsm d客先至大降難度
唔會唔識睇 係時間問題 即時睇一首未見過嘅pieces 啱晒都好講個人功低
好慘

香港人好多人搵錢多但變咗一隻搵錢的奴隸

一搵唔到錢就甚麼都不是
lm
學樂器嘅 學之餘有幾多個平時會主動聽古典音樂
去聽大師concert真係欣賞樂曲同造詣
反而我鍾意聽classical多過近年的香港pop
不過我成日記唔到d classical music的資料
因為細個既喜樂係父母俾
佢地得到左目的後
佢地會透過另一樣野俾喜樂你

細個就係要以佢地-父母既想法行先
如果大家pieces 都冇變
其實我都係覺得ATCL易少少
好似可以揀嘅歌多過DipABR印象中
冇班教畜帶頭要呢啲
撚有人想帶細路去學咩
出錢,耳仔又受罪
ATCL有一半歌都係abrsm g8程度
係香港做音樂教琴都ok ge, 時薪幾舊水甚至成千銀, 問題有無穩定學生姐, 暫時睇仲有好多人學琴
足球就真係瀨野啦 踢職業足球分分鐘要做兼職
即時彈一首未見過嘅pieces 啱晒唔錯 好講個人功力*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞