香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
呢個情況早十年已經係咁唔係今日嘅事
家長目標為本想個細路考「演奏級」,多啲cert 去搵中學,最簡單就係Trinity 嘅ATCL (btw 係Trinity 唔係Tritiny)
問返佢後來教嗰間學校有幾多學生係咁樣考入去先
要求每個學生都要學一項學器唔知為乜
其實外國係咪真係啲細路唔需要學任何樂器都可以考到名校?
細細聲講句 我有d懷疑城醒同牛華識唔識睇譜
樣樣都識D 豐富CV 人有我有 人無我都有 重要夠冷門
同要係西洋文法藝術 如果你話唔學畫畫去舞獅 學音樂去學打查查
馬上比老母屌7你
考級真係唔知有乜用
考完一樣唔識improvise, 唔識作曲
最多叫識多幾隻意文
記得睇過篇文係話巴哈時代啲學生幾廢都識求其寫首fugue
屌現代classical education淨係教人做錄音機收音機
係家長話事
家長話要盡快考級自然唔教其他野
想問有咩辦法練aural
我學woodwind 完全冇鋼琴底 覺得要聽同記住examiner彈咩好難
係咪聽多啲就得
跟住又會俾人話淨係計學科考試定生死,對學生太唔公道
Karen同支持左翼會話班學生死讀書

利申:死讀書
真心一問點樣搵到巴打你教?
器樂唔該叫「曲」唔係「歌」
乜撚嘢song list?
你考vocal?
香港人質素極低,個個都無同理心。睇人仆街最開心
痴鳩線
真係不鳩知所謂
宜家Royal為賺錢真係無所不用其極
諗起細個練scale練到隻狗咁
我就係2000年代理科人,考A level 音樂科既人。
功利有咩問題,彈得勁咪得
我都認為台灣/日本果隻yamaha考級係全面過abrsm
performance,sight read,即興作曲,聽譜彈奏(盲彈)
係考哂音樂範疇的 "聽、說、讀、寫"
不過喺台灣呢個考級係for入唔到中小學音樂科班但係對音樂仍然有興趣的人去考

呢條片講yamaha考級improvisation部份
我覺得好好玩
https://www.youtube.com/watch?v=2-HfUIaA42Y
咁連八級都無個啲人係咪垃圾嚟
歐美國家唔知

只知台灣佢地小學~初中 無所謂d咩名校
因為佢地係行普及教育,唔係香港果隻精英教育
絕大部份台灣家長都只會揀近屋企附近就腳d學校俾小朋友去讀
同埋佢地小學~中三 係一條龍咁讀上去,無好似香港有咩所謂升中派位

不過佢地高中就有分名校
例如建國高中,北一女高中 之類
全台灣中三學生參加「台灣國中會考」
根據會考成績同學生志願表去分發高中學校

如果個學生小學有加入音樂科班
就要考埋中三科班淘汰試
合格就可以喺原校/新校高中音樂班繼續訓練
唔合格就會被踢出科班
其實呢種學樂器入名校呢種風氣真係好唔要得
所以我一早都話香港呢個社會根本扭曲哂學音樂學樂器的原意
咁係香港名校帶起,想R班人讀書叻又可以幫佢拎哂校際
咁依家唔考scale,手指咪差啲
有得有失
香港夠有全世界最大嘅書展啦, 香港人好鍾意睇書咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞