香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
識好多淨識操人考試嘅仆街老師會叫啲學生專心練scales同三首歌,sight read放棄(因為sight read佔分唔多,到時鳩彈都有幾分),三首歌同scales攞曬分,sight read aural各執幾分都實合格

然後五級樂理真係得啖笑,十個學生九個靠死背,然後呢啲學生大個出嚟教又係叫學生死背,完全不求甚解(因為個老師都唔識解),畀你操到樂理distinction其實都係唔知自己做緊乜

更何況依家變咗performance grade錄影四首歌,樂理變曬做mc簡單到仆街,而香港啲家長逼細路學樂器,好多不問過程只問結果,搞到好多人會用傍門左道操音樂考試,真係好多考完八級甚至at都唔識sight read唔識樂理scale都彈唔好

利申音樂系grad,依家執緊好多N手學生,睇到佢地以前老師教嘅logic真係對香港音樂教育好絕望
呢個我知,因為我呢幾年有同台灣果邊d音樂人有交流過
台灣基本上係將學習音樂分為"中小學音樂科班"同"業餘Yamaha考級"
前者程度係難過後者
但係業餘Yamaha考級除左考彈pieces同sight reading仲要考埋即興同聽譜彈奏
我覺得聽譜彈奏好難,就算香港所謂鋼琴教師都無乜邊個可以做到無譜的情況下只聽到一首歌就可以完美彈哂出黎

呢個係台灣Yamaha考級官網
https://www.yamahamusic.tw/tmf/index.php?kanpos=article&do=item&id=1&menu=27
轉左做錄影教試之後,情況更加嚴重,好多人淨係狂操考試歌,今次錄得唔好就再操多兩星期再錄,勁多小學未畢業已經考完八級
其實譜都係工具黎架姐 你叻唔洗用工具都吹你唔漲
就好似煮餸冇人一定要你跟足食譜落幾多g鹽 d老手咪一樣隨手酌量落 出黎好食咪得
細個係咁諗, 但大個反而後悔無學埋佢
香港教育唔只音樂教育絕望ge
歸根究底都係香港的市場太單一
多謝巴打 呢家都三頭 真心覺得好玩先學 但有時見到YouTube 有d人學琴紀錄 彈左1年多已經好似彈到就黎曉飛咁 難免會比較下
老豆老母:升小一要用嘛
係,尤其係佢地聽譜彈奏呢part我覺得係遠遠難過abrsm個aural聽譜彈奏係要求你聽一份譜然後要彈哂成份譜出黎(盲彈),皇家aural剩係答問題就算
姜B冇學都成功屌打班大師
音樂保命機會唔大
運動你入到港隊就係,入唔到乜都無用
識個同事以前夠係入港隊受訓啦
點知操到韌帶都嚴重撕裂 要退隊
我話你咪撚扮就真啦
你day one唔培養好手勢習慣咗直不甩咁彈
日後想改就難 唔係點會由初級開始練好基本功
咁4-7級連自己彈緊乜都唔洗理啦
對唔對得住自己呀?
一路彈一路了解下啲作品有幾難?

從來都係先求彈到, 到彈好, 再到修飾
技術永遠都係優先技巧

唔好意思 依啲係你彈每首pieces都要做好嘅野嚟
Even你只係bb班
音樂要攞外國獎或者入香港管絃樂團果d先有用?
真心年齡唔係問題
大家都加油
我最近都想學其他樂器
識野
名校本身都有意無意想保持咁
本身資源,屋企素養同文化底子好的世家當然想繼續係咁,等自己後代保持競爭優勢, 拉條CURVE有咁高得咁高,佢地DADDT MOMMY本身都可能幾代舊生,對母校好大影響力
其他家長硬要迫入去,就唯有全力應付
成個係殘酷過乜的高度淘汰遊戲,由細先劃定階級
人地當係香港做生意, 邊個會嫌錢腥
仲要係easy money
哂狗氣
細個叫你學音樂
大個就叫你做ibanker醫生
完全牛頭唔搭馬咀

如果唔係真係好鐘意音樂
就未來而言
咁不如細個叫你做多幾條數好過
培養手勢習慣? 所以我就問係咪只係彈死一個時期既野
可以跟到譜彈係第一步, 係最基本一步, 亦係最重要一步
連跟譜彈都做唔到, 何來之後

仲有, 無人話過跟譜彈係最終目標, 呢個係第一步, 你將第一步當係最後果步
到底係傻的嗎? 還是係傻的嗎? 又或者係傻的嗎?

仲有一樣野, 一首歌你想點彈, 想點表演都可以做到, 呢D先至係技術
而唔係死練習慣去表演一首歌點彈
真真正正練好一首歌, 係可以我想點彈就點彈, 而唔係我就係咁練, 所以就彈到咁

你覺得好基本既野, 但好多人都搞錯, 包括你
佢點同啊
同倫永亮/王力宏一樣去美國讀正統音樂
包以正無讀過先勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞