香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
點會執
經濟幾差都好
都唔會對呢行影響好大
好多公屋家長都肯駛錢俾仔女學
篇文差唔多廿年都有
換個角度睇
父母肯駛錢俾仔女學都係好事
公屋既領展商場
最捱得既就係琴行
唔好話鋼琴, 運動都要夠冷門先得, 有D家長推D細路打rugby
係, 間中有一兩個真係有左興趣想大學讀音樂, 家長就好似佢出去高買比人拉咁
真正見過
或者問, 佢移咗民未?
"...由李偉安、金珍秀及多位港樂首席樂手出任導師的樂學堂..."

講再多都不如睇下讀音樂, 係香港有乜野路可以行
香港間唔中都有外國音槳人黎香港搞演奏會, 有唔少人會買飛入場睇
但講到香港本地炮, 有幾多人會入場去睇

我印象中, 港樂被香港人認識, 係同歌星合作搞演唱會
無記錯好似係李克勤第一個搞, 起碼我第一個聽既就係佢

無就業前景, 仲要個細路去讀, 一定唔係親生仔女
當然, 屋企有礦另計, 但有米果D, 真係想仔女係音樂條路有發展
都會送佢地去外國度讀
講緊就算係大陸都係咁

另外, 香港人普遍考級既係abrsm, 點考, 考乜, 係佢地話事
所以佢質疑個考級制度既時候, 根本就係開槍射錯對象

另外, 八級其實只係入門level, 有手有腳, 智力水平一般, 肯練1-2年由零開始都搞得掂
(除某D樂器, 好似小提琴, 無天賦真係無計)
再上面, 係有演奏級, 考到呢一級先算係可以攞出黎見人認屎認屁
8級就覺得高? 對唔住, 我笑了
淨係睇咩人紅得起已經見到香港人嘅音樂品味有幾好啦

我身邊有啲fd有8級某某樂器嘅level,但就走去追鏡、睇twins,完全對音樂冇要求咁,唔啱音都唔緊要咁

其實好可悲,有一班人明明真心音樂造詣高,但佢哋就唔會出名/紅得起,或者甚至要幫一班偶像派做樂手、和音etc,搞到越嚟越差
佢憑乜嘢得出修養低結論?
罵鏡唔緊要,大把鏡黑
但罵TWINS,因住比人追斬,英皇人你都敢郁
想解決呢種風氣好簡單啫
叫學校以後收生計分唔再睇呢啲場外因素
保證九成音樂班興趣班體育班都會執笠
唔去源頭解決問題 講咩都係嘥氣
清係咪twins fans
呢d小朋友學姐,大到十歲左右就變豎琴同古箏架喇
香港男歌手第一個同香港管弦樂團合作搞show係張學友
第一個女歌手就PC
跟住先到送禮,倫伯,莎莉,憶蓮,葉麗儀嗰啲
練西讀, 就去抽份Baroque既譜彈
你彈得掂, 西讀無可能唔合格
八級考西讀, 份譜演奏難度大約係4-5級
台灣本身教D野已經勁撚過ABRSM
洗撚考你個垃圾試證明自己咩
係香港人先會谷個試
谷完又唔撚係勁
太耐, 真係唔記得, 只記得送禮勤有搞
因為佢就係靠呢個翻身
吓 條友音樂好出名喎
教咗spcc choir 咁多年 上神枱
自己無知仲話人
運動冷門反而易理解,睇新聞有人解釋過:愈冷門既運動就愈少人玩,愈少人玩就愈少競爭,愈少競爭就愈易入港隊,入左港隊就可以計分入學校。成件事既路向好清晰,個思維好港式架

其實講到尾就係個老豆老母想點present個細路俾學校,個細路係份project,想俾人睇個仔識團體生活就玩團隊活動,想俾人覺得個仔文靜d就學音樂。

又,rugby唔冷門,又多鬼仔玩,不過玩多幾玩就會屌個仔同人撞到整親。
而家有咩唔同
咪就係鋼琴小提琴common野全部唔計
其實係香港人冇時間比你係人生道路上不停咁試
學埋啲對自己冇益嘅野係浪費人生時間
對幫你第時大個舒服過活冇用
但又好可悲嘅係 點解仲要生仔
同時有咁舊錢比佢學依樣學果樣 不如送佢去外國讀書算
我老母就係咁
小學3年班鋼琴考咗5級
嗰時老母即刻幫我報埋學小提琴
講明目標係in中學前考到5級
點知4年班嗰時
有個同校三年班嘅人考咗鋼琴8級
即刻俾老母迫我考埋8級
嗰陣其實覺得都冇乜嘢 可能習慣咗
上到中學就覺得自己好似考試機器
其實唔係唔鍾意學樂器
而係一直為咗考級而學
所以後來大個識得反抗 冇再去考級
學得好開心
台灣考業餘試係日本yamaha果隻,不過歐美唔係好認日本體系

日本果個贏在有即興演奏,好過abrsm考口試,起碼考過你識玩jazz
家長普遍覺得學樂器只係為左入名校
唔學就要食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞