香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
我點解要知道佢係乜水?
咁你知唔知我係邊個?
老子你都唔識,證明你無知
香港可以

但要有 Ted Lo (側田個阿叔)的級數
踩香港人可犯國安
要說好香港故事
wtf 而家乜都唔駛邊個改呢樣野,on9架
家長覺得咁會入唔到名校,之後就會學壞,要做運輸地盤
岩唔晒,因為讀書有可能炒粉,所以音樂同運動入港隊係用黎炒炒時保命用。
音樂 =/= classical music
聽內部消息話因為近年好多人去考Tritiny ATCL演奏級同Rockschool L4演奏級
搶哂ABRSM演奏級好多客
所以ABRSM今年開始演奏級都降哂難度
劉以達同Tommy Chan都講過
高分低能
係,升心儀嘅小學同中學用

用完即棄
大哥你做音樂唔識睇譜同文盲有咩分别
你攞篇19年前嘅文出嚟討論,咁你不如攞19年前嘅香港社會型態出嚟討論? 人哋都由廿幾歲變成四字頭啦,心態都唔同晒啦
根本改變唔到啲師奶嘅諗法
篇文而家都啱用
好多歌手都唔識睇譜
根本係唱k級數 尤其造星個d
唔識唔緊要 出左道就學下啦 但係一般都係出job接廣告拍戲個d 有排都唔會學 首歌唱到表演ok就算 同考abrsm差唔多
台灣考日本三葉試

聽譜係core skill來
人哋起碼出樣
你匿喺個moon後面
係你哋班香港人本身就無修養
新果一輩歌手唔識我覺得唔出奇
但王傑果個年代既歌手, 我好難想像有邊幾個係合條件
佢講到大部分都係咁, 但果期係四大天王, 羅文, 林子祥, 仲活躍時期

歌唱公司既人大部分唔識睇反而唔出奇
唔通一個文員, 掃地阿嬸都要佢地識睇譜先可以返工咩
師兄 1-2年就考到八級真唔真? 好打擊岩岩學琴就快1年都仲係彈緊2級bb歌既我
仲話 皇家。 到頭來又係cap水

利申: dipabrsm lrsm 考完除左證明自己真係唔知為乜

想學paganini ysaye 都唔跟佢個song list啦

真心想讀音樂直接儲錢讀master
有埋performance concert
之後有埋career path
好過呢啲diploma
中國人有中式樂器唔學學西式, 係咪想港獨? 係咪想暴動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞