香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
人地音樂係終身職業,成個音樂産業係要長期陪養人材

香港樂壇後繼無人係有原因
之前個ex就係典型教完8級就教學生
但好明顯對音樂冇咩熱盛平時都好小話會聽咩歌
考試歌ok但唔睇譜就好似即刻冇晒貨咁
同埋佢係唔識同人jam
https://youtu.be/wtk5PUH9gME?si=YZ30u88j6bzdCLRJ
睇到呢個學琴紀錄 即使唔係好高超難度技巧 但學左幾個月超靈活 一粒音都都無彈錯 真係好羨慕
我就反對分咩公屋撚租租定私樓撚嘅,而家就係講緊競爭文化令到社會風氣變成極端功利主義
唔同人有唔同睇法好出奇?
冇嘅 以前有佢用處 但依家都仲係咁咪社會落後 啲人都話科舉制度根本無死過 中國人荼毒到成個東亞都應試教育 但又係啲多人口社會穩定架構有效手段 好似支那印度考公務員咁
熟能生巧 只要有心,無歌係練唔到嘅
努力練琴 加油💪🏻
問題係乜野生活方式都有人屌囉
返廢工做保安 休閑唔洗用腦比人話廢
返正常工逗中位數多少少買唔到樓比人話唔上進
規劃好人生 去考琴整靚cv多條門路 又話極端功利主義

懶就屌懶 正常就屌唔夠勤力 上進就屌功利 香港人乜都屌一餐
其實鋼琴話8 級就未撚教 起碼都AT 周街都8級
所以咪話大把考到高級嘅 聽過嘅classic 一隻手數得晒
Classic同pop係兩個世界 唔識係正常 分別在於前者係模仿古人跟住琴譜演奏 鋼琴演奏技巧 後者講求即興同睇chord 譜
你冇譜比佢地 叫佢彈pop 即刻變文盲
咁誇張
依家唔係有張廢cert ARSM
我諗程度介乎係呢到(grade 8同dip 中間)
abrsm dip今年開始無左
得返ARSM LRSM FRSM
ARSM的確同ATCL無乜分別
識閪音樂咩XG人
乜證書乜course都考晒但對世界係0貢獻
坦白講係呢個世界太現實
當人人有學,得你無,你真係比人輸蝕,好少少嘅學校都會優考慮“多才多藝”嘅學生
入到好嘅學校百利而無一害

我細個乜都無得學,我成日覺得當年如果有得學,入到好學校,一定唔會好似依家咁潦倒,就算一事無成無嘢撈都仲可以教琴糊口
講真 我都係教緊大提琴 鋼琴
我又唔係咁睇
教育呢樣野係雙向既
大部分小朋友本來就對音樂冇乜興趣
係比家長逼既
自然唔會深入鑽研啦
其實係小朋友自己唔願學既家長老師都冇計
佢地咁忙又唔敢催逼 好似年少日記咁就死啦
個個老師都覺得自己教得好
係度話執咩上一手遺留落黎既野 其實真係得淡笑
父母:呢啲係暴發戶先會做,我地個仔係有修養識鋼琴既,正如就算唔睇書屋企都要有個放滿書既書櫃,咁先唔會俾人睇唔起
一隻手掌拍唔響
可能好多老豆老母虛榮感有問題
但其實好多連學校都有問題
想要隊私人樂隊show off 或者活動有野用咁 或者向政府R錢
唔係為比學生提供空間培養落去
至少我細細個 中一二已經感受到哂
入名校或私校可能個感覺都好D
好多都貪平搵老師,只係想要結果操考試,收得平就唔會花咁多心機同你慢慢執,上堂狂操歌就完
香港係咁 考返黎都係為考試搵好學校
有幾多係真心有興趣培養
正一阿茂整餅 冇個樣就整個樣
講修養 佢估佢屋企貴族咩
自己青蛙種唔通生個仔會變王子啊
林作老母冇乜文化 但係屋企個書櫃
價錢唔係特別平喎
但家長要快就真,只操考試歌,所以點解有人考完8級唔識睇譜,因為彈過嘅歌只得考試歌
香港地學琴係為咗考學校用

講乜春音樂教養啫
Cls 成個dip cut 咗
睇返ARSM個syllabus 好似冇轉
ARSM同LRSM個gap 未好大
文史哲對人類社會嘅重要性
張portfolio真係得個吉

所以咪話香港地啲文化已經畸形到好難接受囉

屌佢個閪而家見工咩

豆丁嚟㗎咋,豆丁最重要係咩呀

食、玩、訓、屙

學學埋埋成堆嘢周身刀冇張利,

到頭來佢又唔入腦,大少少唔撚記得晒
不過LRSM都cut走左vice voce同quick study只考performance
所以個range都算係同以前一樣
媽媽,行人路D人好唔乖,個個玩電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞