香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
嗩吶流氓之王
張cert好似係唔同 但冇人理
辱港????
撐港撚全面進場
吹蕭
為咗證明俾家長睇你有實力囉
學樂器每個人有自己嘅path,努力做好自己就得
吓 我同大把fd都覺得sight read aural好易咋喎
你考上去要學樂理架喎
點會唔識睇譜呀咪玩啦
真, 而且係由零開始, 計埋考樂理, 同埋備考8級要用大約半年
勤力D, 夾到時間, 有D天賦, 一年考8級都唔係乜野困難事

考8級, 無你想象咁難, 最基本就係可以跟到譜彈無錯
再上一級就係可以根據果首歌既所屬時期放大果個時期既音樂特色
再再上一級, 就係根據加入自己理解去演奏

所以只要第一步揀歌揀得啱, 後面既野就好簡單
技術問題從來都係最容易解決, 亦係最難解決
但8級大多數情況都係屬於容易處理
而家識了 精神病人
ching平時痾屎食飯係唔係都向住e個方向諗?
仲要俾人話鋼琴係入門樂器我唔撚服
我真係靠Muscle memory練熟3首考試歌
仲有scales都係不停練
sight reading直接放棄亂嚟
oral就臨考操幾堂
照樣pass到6級 為嘅係應付升中學
(雖然家陣好多小學畢業已經講緊8級)

但我幾乎完全唔識彈琴 5線譜都睇唔熟
而家直頭完全唔記得點睇
反而靠音感同chord會彈到流行曲(呢啲先有興趣) 或者即興玩吓chord作曲

所以考試真係好廢甚至令我失去原來對音樂嘅些少興趣,但無奈哋呢個世界好多時就係要靠張cert去證明自己....
立法禁學琴啦一於
青山走犯發現案
所以我只去矛廁食飯
你唔撚好亂教啦你就真係無音樂修養喇再上一級先放大果個時期嘅音樂特色依啲明明係要由day one開始接觸嘅skills嚟要慢慢適應個彈法慢慢去了解點樣做先接近到當時嘅音色

even你去考aural聽考官彈果段piece仔都要諗下佢係咩時期嘅作品,編排有咩特色,有咩音色上嘅特點、節奏上嘅特點等等
學音樂唔係為應付考試架咋 唔撚好講到彈曬啲音出嚟合格到就得好無呀On99
佢地考Yamaha 果試難到仆街
慢慢嚟啦 用心學 基本功要紮實
平時聽多啲了解唔同嘅作品
聽下人地嘅風格又聽下自己練成點就得
有時間學埋樂理先 過程要用幾耐唔重要
如果你係有心學嘅話

細路學音樂除左製造噪音仲有咩作用
改改啲字眼,個概念套落成個華人教育觀念都適用
你一世都只係彈某一個時期既野? 係的話我無意見
答案係否的話, 我會話, 唔識就咪扮識

從來都係先求彈到, 到彈好, 再到修飾
技術永遠都係優先技巧
有幾多係當書咁讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞