定期vs美債

1001 回覆
12 Like 21 Dislike
但銀行減息窩
巴打之前問過你野
想請教下點計Yield, 當6個月1年 只比較bill 就簡單睇ask yield
要比較埋 notes 就要比返coupon息 賣家
而ib個ask yield 追過post都冇人計到個rate,通常都係接近就算
ib 客服都答唔到點計

咁例如bill yield 5.3%, notes 5.4% coupon 0.25 當到期日係一樣
實際係邊個高d呢
我信ib 計比我個yield咋
暫時實際上收到嘅錢同佢計嘅rate係一樣
佢有啲 0% note 我都唔識點計
派息老美係咪會抽3成?
thx,你收到既錢 最尾計落rate 同 TWS睇既一樣?
例如 Bill 912797KB2 8月15到期 例如 ASK 97.602, ASK YIELD 係 5.37
(100-97.602)/97.602 *(365/169)=5.306,
然後試過買完睇trade history 又唔一樣,佣金唔會差咁遠
唔係 好介意個0.0幾,但想精確計到 因為想比較埋notes 要計埋coupon 就大分別
問過ib hotline佢話好多人都反映過 係有少少唔同 佢地都講唔出條formula係點
買債券派息唔會扣稅
美債
師兄考慮下上返啲基本堂先,唔係難野
師兄與其特登打句嘢黎串我,不如考慮講埋點計

98.605點樣計到5.493%
計左個價加interest accrued 俾番個賣家先計yield未
T-bill都有accured interest咩
比幾個key number 你自己諗下點計
1. 6月4日即係大概96日
2. $98.6
3. $100
有無人係ib 買過CDs
(100-98.605)/98.605= 1.4147%
1.4147%/(96/360) = 5.305%
咁你應該掉轉借盡多d啦
請問短過一年既bills同短過一年既govt AAA有何分別,覺得好多種好雜亂啊
新債先升, 舊債唔變, 所以舊債債價先會跌,佢到套現就會損手
息口上無太大分別

govt bonds 中間可能會派一兩次息

同埋息口變動會影響個別價格

不過短債因為好快到期分別唔會十分大
真心?
ISA囉
試下 1.4147x365/94
點解94日咁少嘅
你係咪以為買美債真係冇王官嘅借據嚟
美國政府一定係貪你嗰筆細錢,攞成個國家信用同你校飛啦
https://www.investopedia.com/ask/answers/012015/how-do-i-calculate-yield-maturity-zero-coupon-bond.asp
zero coupon bond = [(Face Value / Current Value)^(1 / time periods)] -1
face value = 100
current value = 98.605
settlement day = 29-02-2024
maturity day = 04-06-2024
no. of days = 96
time periods = 96 / 366
YTM = (100/98.605)^(366/96)-1 = 5.5019%
盡哂力都係爭少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞